Nu har Google lanserat Pixel 4a, ersättare till förra årets succé Pixel 3a. Telefonen skulle med största sannolikhet ha lanserats på I/O-konferensen i maj men på grund av covid-19 tvingades Google skjuta på den.

Pixel 4a är som sin föregångare en budgettelefon med ett startpris i USA på 350 dollar, och konkurrerar därmed direkt med nya Iphone SE och Oneplus Nord.

Designen har förenklats och Pixel 4a har en slät enfärgad baksida i polykarbonat med en fingeravtrycksläsare en bit upp i mitten. En intressant detalj är att Google har valt samma avrundade kvadratiska kameraupphöjning som på Pixel 4, trots att Pixel 4a bara har en kamera.

Kameran delar specifikationer med Pixel 4:s huvudkamera: bländare på f/1,7, 77 graders synfält och 12,2 miljoner 1,4 mikrometer stora pixlar, med optisk och elektronisk bildstabilisering. Selfiekameran har placerats i ett titthål uppe till vänster på skärmen.

Pixel 4a har en 5,81 tum stor oled-skärm med 1080x2340 pixlar. På toppen av telefonen hittar du ett hörlursuttag, medan undersidan har en usb-c-kontakt för laddning av det 3 140 mAh stora batteriet (någon trådlös laddning har inte bakats in).

Processorn är en Snapdragon 730G med 6 GB minne och en Titan M-säkerhetsmodul. Vid starten kör den Android 10 men Google utlovar tre års systemuppdateringar.

Tyvärr verkar Google fortfarande inte ha några planer på att lansera sina telefoner mer globalt, och svenskar som vill ha Pixel 4a kommer tvingas köpa den via Tyskland eller ett annat större EU-land.