Testad produkt: Roborock H6 Adapt
Pris: 3 790 kronor hos CDON.

Det är inte helt lätt att förstå sig på Xiaomi och hur deras ekosystem är uppbyggt men generellt kan man säga att under namnet Xiaomi Mi marknadsförs rena Xiaomi-produkter som tillverkas i egna fabriker. Därefter följer ett myller av ytterligare varumärken, såsom Deerma, Dreame, Jimmy, Shun, Yeelight, Aqara liksom de för oss mer bekanta Roidmi och Roborock. Gemensamt för samtliga är att även om de tillverkas i fristående fabriker är de oftast kompatibla med Xiaomis IoT-plattformar och appar.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med H6 Adapt visar Roborock att de är att räkna med även i detta produktsegment. En effektiv rengöring, ett brett användningsområde i och med många medföljande munstycken, liksom ett omfattande filtersystem gör modellen högintressant för den mer krävande användaren. Den kostar förvisso en hel del, men är betydligt billigare än exempelvis Dysons toppmodeller.

Positivt

  • Upp till 90 minuter drift (i eco-läget)
  • Smidigt konstruktion, låg vikt
  • Hepa-filter
  • Utbytbara munstycken, brett användningsområde

Negativt

  • Kostar lika mycket som flertalet mer namnkunniga konkurrenter
  • Liten dammbehållare
  • Något plastig känsla konstruktionsmässigt

Ny produkt i ett hett segment

Just Roborock har vi sedan tidigare bekantat oss med främst när det kommer till robotdammsugare med modeller som S5 och S5 Max som utmärkt sig med fin prestanda och samtidigt till ett bra pris. Nu ger man sig in i ytterligare ett getingbo med sin allra första skaftdammsugare som går under namnet H6 Adapt.

Roborock H6 Adapt

Sett till design flirtar Roborock oblygt med Dyson och mest uppenbart blir det i en jämförelse med modellen V8. Om man ska kalla det plagiat låter vi vara osagt, likaså huruvida Dyson ställer sig att vara en uppenbar inspirationskälla.

Klarar upp till 90 minuter

M3 rekommenderar

Med detta avklarat är H6 Adapt en klart intressant nykomling. Huvudenheten är i sig relativt liten och med ett så kallat pistolgrepp och en relativt låg vikt, 1 429 gram. Med en knapp placerad längst bak väljer du med tummen vilket av tre olika effektlägen som ska användas: Eco, Standard eller Max. Drifttiderna ligger på cirka 90 minuter i Eco-läget och 10 minuter i Max-läget.

På vänster sida finns ytterligare en knapp med vilken du kan låsa enheten i fast läge för att slippa hålla in avtryckaren när du dammsuger. På enhetens ovansida finns en oled-display som kontinuerligt visar information om batterinivå, återstående tid, valt läge samt eventuella underhållsvarningar.  

Roborock H6 Adapt

Förutom det motoriserade huvudmunstycket kommer Roborock H6 (precis som Dysons modeller) med ett gäng olika munstycken anpassade för olika uppgifter som monteras antingen direkt på huvudenheten eller i kombination med det tillhörande förlängningsröret eller den kortare Flex Tube-slangen för mer svåråtkomliga ytor.

När dessa inte används kan de med fördel placeras i det medföljande väggfästet, som även kan förses med en strömkabel för laddning av dammsugaren. Vill du istället förvara alltsammans i ett städskåp eller liknande kan du givetvis ladda enheten genom att ansluta strömkabeln direkt in i uttaget som är placerat precis under handtaget.

Roborock H6 Adapt
Smidigt väggfäste för laddning och med plats för medföljande munstycken.

Effektiv filtrering

Roborock är utrustad med ett 5-stegs luftreningssystem (inklusive Hepa-filter) som enligt tillverkaren filtrerar upp till 99,97 procent av luftburna partiklar så små som 0,3 µm (mikronpartiklar) och släpper med andra ord i andra ändan ut en relativt renad luft efter bearbetning och som i förlängningen även bör resultera en förbättrad luftmiljö i hemmet.

För tömning trycks ett centralt placerat reglage ner för att snabbt öppna en lucka i dammbehållarens underkant för att avlägsna innehållet. Behållaren kan även lossas helt för att sköljas ur liksom de främre och bakre filtren som också kan avlägsnas för rengöring. Överlag känns konstruktionen i detta avseende både genomtänkt och praktiskt.

Roborock H6 Adapt
Enkelt att rengöra både behållare och filter.

När vi kommer till prestandan och hur H6:an presterar finns det egentligen inget att anmärka på. Den borstlösa motorn på 420 Watt i kombination med det medföljande motoriserade antistatiska golvmunstycket med kolfiber, som är anpassat för både hårt golv och mattor, rengör både effektivt och snabbt och arbetar med hastigheter i upp till 4 000 rpm i Max-läget.

Den ledade konstruktionen gör att du kommer åt enkelt även under sängar och soffor och den relativt låga vikten innebär att den känns lättarbetad.

Specifikationer

Modell: H6 Adapt
Testad: Augusti 2020
Tillverkare: Roborock
Batteri: 3 610 mAh, (Li-Po), spänning 22,2 V
Batteritid: 45 min i standardläge, (90 min i ECO-läge, 10 min MAX-läge)
Laddningstid: 4 timmar
Kapacitet behållare: 0,4 liter
Filter: Hepa
Antal hastigheter: 3
Max sugeffekt: 25 kPa
Ljudnivå: 72 DBA
Vikt huvudenhet: Cirka 1,4 kilo
Övrigt: Totalt 4 munstycken, laddningsstation
Rek. pris vid test: 4 390 kronor
Pris: 2 999 kronor hos Amazon Sverige.

Betyg: 4 av 5