Testad produkt: Merida Eone-Sixty 500 Unisex 2019
Pris: 42 600 kronor hos Cykelkraft

Betyg 3 av 5

Omdöme

Merida Eone-Twenty 500 är en fantastiskt fin cykel, men med tanke på den häftiga prislappen tycker vi inte riktigt vi får det vi betalar för. Om du ändå är beredd att lägga ned så pass stora summor på din elcykel är det värt att lägga till några extra slantar och få någon av Meridas mer exklusiva modeller.

Positivt

  • Riktigt smart sadeljustering
  • Stabil ram
  • Hög kvalitetskänsla på komponenter

Negativt

  • Stänger av motorn för tidigt
  • Dyr
Merida är en av de största på marknaden när det kommer till elmountainbikes. Här finns massor av olika modeller att välja mellan, i olika prisklasser och för olika målgrupper. Att hålla koll på alla beteckningar är något av ett gissel, men förenklat är tumregeln ju högre siffror desto exklusivare. Eone-Sixty 500 är en något nedbantad version av en av Meridas finaste modeller, tänkt för dig som vill ha en högkvalitativ hoj utan att behöva punga ut över 70 000 kronor för den.

Smartare sadel får man leta efter

Eone-Sixty 500 ett riktigt kvalitetsbygge med stabil ram och högkvalitativa komponenter. Här får du en Shimano Steps 7000-motor på hela 60 Nm och ett batteri på 504 Wh. Bromsar och växlar kommer även de från Shimano och fungerar felfritt i alla lägen. Skärmen är komprimerad till att enbart visa det absolut viktigaste. Här kan du se batteristatus, hastighet och vilket av de tre assistenslägena som aktiverats. 

Eone-Sixty
För den som vill få mer information än så här går Eone-Sixty att koppla till din mobil via Bluetooth för att få fram mer data i tillhörande app.

Den medföljande sadeln är kanske inte någon vi vill tillbringa dagarna i ända på, men den är ändå bekvämare än många andra mountainbikes vi suttit på. Bland det smartaste med cykeln är den hydrauliska sadelupphängningen. Med en spak på styret kan du justera höjden precis som på en kontorsstol. Det här är fantastiskt smidigt för dig som behöver variera sadelhöjden regelbundet och inte vill ha med dig insexnyckeln överallt.

Eone-Sixty
Med den här lilla spaken kan vi höja och sänka sadeln hur smidigt som helst.

Snål assistans

Det här är den första cykeln vi testat som snålat när det gäller motorassistans. Hela poängen med en elcykel är att få hjälp med trampandet, men i Sverige är cyklarna begränsade till att enbart hjälpa oss upp till 25 km/h, efter det stänger motorn av och vi får trampa själva. Eone-Twenty 500 däremot verkar inte helt ha koll på hastigheten. Ibland lämnas vi åt vårt eget öde redan vid 22 km/h, och när vi maxat cykeln får vi inte hjälp så fort vi hamnar under 25 km/h utan först när vi är långt under maxhastigheten. Det här händer inte bara på en utan två av modellerna av Eone-Twenty 500 som vi testar.

Eftersom motorn inte är friktionslös utan ger ett visst motstånd när vi nått, eller i det här fallet att cykeln tror att vi har nått, maxhastighet, blir resultatet en trög upplevelse för alla som vill trampa i över 20 km/h, något som i alla fall vi kommer upp i alldeles för snabbt. Det är synd, då motorn på 60 Nm är ett av de kraftfullaste alternativen som finns just nu och vi hade önskat man utnyttjat den här kraften bättre. Observera att du får inte framföra en elcykel hur som helst i skog och mark.

Merida Eone-Sixty 500

Specifikationer

Modell: Merida Eone-Sixty 500 Unisex 2019
Testad: Juli 2020
Tillverkare: Merida
Hjulstorlek: 27,5" Maxxis DHR II
Display: Shimano SC-E7000
Motor: Mittmotor, Shimano STEPS E7000, 60 Nm
Batteri: Shimano E8010, 504Wh
Räckvidd enl. tillverkare: 50-130 km enl. tillverkare.
Räckvidd vid test: Cirka 6 mil med max assistans.
Bromstyp: Hydraulisk skivborms Shimano MT-500
Växlar: Shimano Deore Shadow (10 växlar)
Vikt: 23,54 kg
Övrigt: Hydraulisk sadeljustering.
Rek. pris: 44 999 kronor.
Pris: 42 600 kronor hos Cykelkraft

Betyg: 3 av 5