Är du less på att de filmer du vill se inte dyker upp på andra filmtjänster? Kanske är du ett fan av film noir eller europeisk film snarare än amerikanska blockbusters? Mubi erbjuder ett lite annat koncept än andra stora streamingtjänster. Här handplockas filmer för ett nätverk av äkta entusiaster. Varje dag får du en ny titel som användarna kan skriva egna recensioner till.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Vi uppskattar Mubis innovativa koncept, men med den höga prislappen hade vi önskat lite mer för pengarna. Med ett större arkiv och mer användarvänligt gränssnitt samt svenska undertexter på fler filmer tror vi Mubi kan bli ett måste för den äkta filmkonnässören, men i nuläget är den inte värd månadskostnaden.
 

Positivt

  • Intressant och nytänkande koncept
  • Filmer som ingen annan erbjuder
  • Stor förnyelse

Negativt

  • Dyrt
  • Begränsat antal svenska undertexter
  • Dåliga sökfunktioner
  • Vissa filmer måste vi betala för

Testad tjänst: Mubi
Pris: 95 kronor i månaden.

Mubi kostar 95 kronor i månaden och kan användas på upp fem olika enheter och streamas på upp till två skärmar samtidigt. Någonting de förmodligen vill hålla hemligt är att du kan utöka din sju dagars gratisperiod till en hel månad om du försöker säga upp den. Du får då nämligen ett erbjudande om halverad månadskostnad när du sedan försöker säga upp abonnemanget efter en månad.

Mubi
Under Notebook kan vi hitta artiklar om den typen av filmer som Mubi kurerar.

Nischat värre

Det här är en filmtjänst uteslutande för riktiga filmnördar. Majoriteten av filmerna har vi aldrig hört talas om. Ofta är de från internationella filmskapare som hyllats på nischade filmfestivaler runt om i världen. De flesta kan klassas som budget- eller indiefilmer. Ofta har Mubi ett tema de fokuserar på, till exempel en specifik typ av filmstil eller regissör.

Även om större delen av utbudet består av svartvita, konstnärliga verk finns det även filmer att se för den som är ny till lite mer krävande film. Här finns bland annat flera av Charlie Chaplins filmer, Pianot, Winters Bone och In Bruges som alla fått uppmärksamhet även i mindre kulturella kretsar.

Mubi
Absoluta majoriteten av filmerna på Mubi är så pass nischade att vi aldrig hört talas om dem.

Tidigare har filmerna enbart funnits tillgängliga i 30 dagar, men nytt för i år är att Mubi även erbjuder ett arkiv av filmer som de tidigare introducerat och på så sätt massivt utökat sitt utbud. I och med att Mubi inte inkluderar särskilt stora produktioner i sitt utbud är det för tillfället full HD och max 5.1-ljud som gäller, eftersom dessa produktioner sällan har högre upplösning än det.

Tyvärr finns endast ett fåtal av filmerna med svensk text. Det ska även nämnas att själva gränssnittet i sig och tjänsten är på engelska, så för dig som har svårt att hantera språket är det inte en optimal tjänst till att börja med.

Behöver fila på gränssnittet

Det som Mubi primärt hade behövt jobba på är sin sökfunktion. Det här behövdes inte tidigare när vi enbart kom åt 30 filmer i taget, då dessa 30 snabbt skrollas förbi, men i och med introduktionen av arkivet hade det varit smidigt att kunna söka upp filmen vi vill se snarare än försöka bläddra fram den. Sökfunktionen i webbläsaren visar upp alla titlar, oavsett om de finns tillgängliga att se eller inte, och på mobila enheter eller Apple TV finns den inte alls.

Vi stöter även irriterande många gånger på filmer som inte finns tillgängliga att se i vår region eller som vi behöver betala en extra kostnad för att se. Det här tycker vi är lite fräckt med tanke på att månadskostnaden redan är så pass hög.

Fakta

Testad: Augusti 2020
Mer info: Mubi
Upplösningar: Upp till full HD.
Ljud: Upp till 5.1.
Plattform: Webbläsare, Chromecast, Apple TV, IOS, Android, Playstation, Roku och Samsung Smart TV, LG Smart TV, Android TV, Sony TV, Roku, Amazon Fire TV, Playstation 3 och 4, Nvidia Shield.
Funktioner: Airplay, Cast, nedladdningsbart material.
Övrigt: Kan laddas ner på upp till 5 enheter och användas på 2 samtidigt.
Pris: 95 kronor i månaden.

Betyg: 3 av 5