Göteborg Filmfestival har en helt egen streamingtjänst vid namn Draken film. För 79 kronor i månaden får du tillgång till 700 filmer utvalda av medarbetare på Göteborg filmfestival utan bindningstid. Under Corona-krisen när många biografer tvingades stänga donerades hälften av prenumerationsavgiften till valfri biograf.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Draken film har lyckats samla på sig ett gediget arkiv av film med stor mångfald för den som vill se någon annat än det som oftast inkluderas på andra streamingtjänster, alltihop paketerat i ett lättanvänt och stabilt gränssnitt. Det är ett fantastiskt alternativ för den som vill se annat än massproducerade amerikanska filmer och bredda sin filmsmak, oavsett förkunskap inom film.

Positivt

  • Intressant och mångsidigt urval
  • Användarvänligt gränssnitt
  • Billigt
     

Negativt

  • Saknar svenska undertexter ibland
  • Kan enbart ses i Sverige
M3 rekommenderar

Testad tjänst: Draken film
Pris: 79 kronor i månaden.

Filmerna på Draken film kan enbart ses i Sverige men kan laddas ner offline på mobila enheter. Draken film må i teorin stödja såväl 4k som Dolby Atmos, men i och med att de flesta titlarna tillhör genren indiefilm kommer vi oftast som mest upp i full HD och 2.1-ljud. De flesta filmer finns med svensk undertext, ett fåtal har enbart text på engelska.

Kvalitetsfilm för alla

Vilka filmer väljer då Göteborgs filmfestival ut åt oss? För det mesta handlar det om kritikerrosade titlar som kanske inte fått särskilt stort genomslag hos den stora massan. Det kan vara lite mer lågmälda filmer, filmer med lite lägre budget eller internationella filmer från länder som inte har lika stor genomslagskraft. Inte sällan har de både en och två utmärkelser från internationella filmfestivaler.

Draken film
Draken film erbjuder ett stort urval av filmer inom olika genrer, men som ofta varit lite för nischade för att hamna på någon av de andra, stora filmtjänsterna.

Om vi ska jämföra Draken film med Mubi, den andra mer konstnärligt inriktade streamingtjänsten vi har testat, är den största skillnaden här att utbudet är betydligt större. Det innebär å ena sidan att den kurerade känslan inte är lika stark, å andra sidan är utbudet här betydligt mer tillgängligt för en större publik. Visst, här finns de riktigt svåra filmerna från obskyra filmfestivaler, men även relativt nya, kritikerrosade filmer som 12 years a slave och Porträtt av en kvinna i brand. Här finns av förklarliga själv även fler svenska titlar och nästan alla har svenska undertexter.

Draken film erbjuder även ett mindre utbud för de yngsta bland oss. För föräldrar som kanske vill erbjuda ett alternativ till massproducerade amerikanska serier eller bara introducera sådant som de själva växt upp med finns här flera intressanta filmer och serier såsom Hugo och Josefin, Grodan Boll och Charlie Chaplin.

Förvånansvärt välgjort gränssnitt

Vi hade ganska låga förväntningar när det kom till gränssnitt hos denna svenska uppstickare, då vi vet att detta är något som många av de internationella tjänsterna kämpar med att få till. Till vår stora förvåning har Draken film lyckats få till en riktigt trevligt användarupplevelse i såväl appar som hemsida.

Draken film
Draken film tar hem priset för mest inlevelsefulla filmbeskrivningar.

Under tiden vi använder tjänsten stöter vi inte på några felmeddelanden och vi saknar egentligen inga funktioner. Plus i kanten för att man tagit sig tiden att skrivit egna, fantastiskt färgglada och entusiastiska beskrivningar av filmerna. Det här kommer väl till pass på en tjänst där vi inte känner till många av filmerna och vill få en bra inblick i vilken typ av film vi är på väg att titta på.

Fakta

Testad: Augusti 2020
Mer info: https://www.drakenfilm.se/
Upplösningar: Upp till full HD.
Ljud: Upp till 2.1
Plattform: Webbläsare, chromecast, IOS, Android, Apple TV.
Funktioner: Airplay, Cast, nedladdningsbart material,
Övrigt: Kan enbart ses i Sverige.
Pris: 79 kronor i månaden.

Betyg: 4 av 5