Läs även: Bästa filmer och serier att streama på Viaplay just nu!


Vi har sänkt Viaplays betyg från 5 till 4 till följd av en stor del av vad vi anser är det sevärda materialet numera finns tillgängligt på andra tjänster som Disney Plus och Paramount Plus, som har betydligt lägre abonnemangskostnad. Den har däremot fortfarande kvar sin Rekommenderar-medalj.

Viaplay var en av de första stora svenska streamingtjänsterna. Det här är sajten där du kan ta del av Nordic Entertainment Group:s material, bland annat deras egenproducerade serier som Paradise Hotel och Lyxfällan. Du kan även streama inköpt material som består av serier från till exempel Fox, ABC och Hulu, såsom Handmaids Tale och Greys Anatomy.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Av de svenska tjänsterna är Viaplay det mest fulländade alternativet, med ett stort, varierat utbud och bra funktionalitet. Med bättre exklusivt material hade Viaplay förmodligen tagit hem förstaplatsen i vårt test.

Positivt

  • Stort och varierat utbud av filmer och serier
  • Intuitivt gränssnitt på de flesta enheter
  • Stöd för 4K, HDR och Dolby Atmos...

Negativt

  • ... men knapert högupplöst utbud i nuläget
  • Inte alltid samtliga säsonger av serier tillgängliga
  • Inget exklusivt material som känns värt att betala för än
M3 rekommenderar

Det här testet är gjort på abonnemangstjänsten Viaplay och alltså inte Viafree, Viasats gratisversion, eller Viaplay Store där du betalar för att hyra eller köpa film. Vi har inte heller valt att ta med Viaplays sportutbud utan enbart film- och serieabonnemang i det här testet. Vi har alltså testat det abonnemang som kostar 109 kronor i månaden.

Någonting för alla

På filmfronten har Viaplay ett av de mest aktuella utbuden och erbjuder flera titlar som nyligen slutat visas på biograferna. Av de olika tjänster vi har testat är det här är ett av de mest mångfaldiga utbuden med material som bör passa de flesta tittare, oavsett om det är kritikerrosade indiefilmer, stora blockbusters eller lättsmälta komedier som gäller.

För barnfamiljer finns även en barn-anpassad sida med material från bland andra Disney, Cartoon Network, Nickelodeon och Illumination (studion bakom till exempel Dumma mej och Minionerna). Här finns filmerna uppdelade i, förutom kategori, även ålder vilket är lite förvirrande men kanske kan vara till hjälp för någon förälder som vill få inspiration till vad den ska visa härnäst för att inte behöva genomlida Draktränaren en gång till.

Viaplay
Precis som Netflix och HBO Nordic har Viaplay en dedikerad sektion till de yngsta i familjen.

Även om Viaplay har ett av de bredaste utbuden är det knappast exklusivt, tvärtom går mycket av serierna att hitta hos andra tjänster. När det kommer till inköpta serier är det inte sällan vi saknar en eller flera säsonger.

Viaplays exklusiva serier och filmer, som går under namnen Viaplay Originals eller Exclusives, består till stor del av skandinaviska deckardraman. Det här är inget material vi skulle se som ett argument att betala för tjänsten, större delen av innehållet saknar någon typ av unik story och skådespelet är av varierande kvalitet.

Med det sagt har det dykt upp några intressanta guldkorn som Älska mig på senare tid, och vi hoppas få se samma resa som till exempel Netflix gjort med fler högkvalitativa produktioner i framtiden.

Smidigt och stabilt

Viaplay finns tillgängligt på de flesta plattformar och gränssnittet är lätt att komma igång med på samtliga enheter. På det stora hela är det en stabil upplevelse där vi snabbt kan återgå till tittandet där vi slutade senast, eller leta upp någonting nytt att streama. På mobila enheter finns den fantastiskt smidiga fliken Titta där våra favoritserier, det vi tittade på senast, livesändningar, nedladdningar och annat samlas.

Viaplay
Viaplay har fått till ett smidigt gränssnitt på alla plattformar.

Funktionsmässigt utmärker sig Viaplay mot flera av sina konkurrenter med att kunna erbjuda både 4k, hdr och Atmos-ljud. Just nu är det här enbart aktuellt för specifika sportsändningar och enskilda enheter och webbläsare, men enligt Viaplay jobbar de på att erbjuda detta för nyare material i framtiden.

Viaplays enhetsgräns är något förvirrande. Du är begränsad till att ha fem enheter kopplade till abonnemanget samtidigt, varav två kan strömma samtidigt. En inloggad enhet räknas enbart i ett dygn, efter det är det fritt fram att logga in på en ny enhet om du skulle ha kommit upp i enhetsgränsen. Du kan dock ha nedladdat material på obegränsat antal mobila enheter förutsatt att du bara loggar in på fem olika under samma dygn.

Fakta

Testad: Augusti 2020
Mer info: Viaplay
Upplösningar: Upp till 4K, HDR-stöd finns.
Ljud: Upp till Dolby Atmos.
Plattform: Webbläsare, IOS, Android, Apple TV, Chromecast, Samsung, LG, Panasonic, Android TV, Nvidia Shield, Playstation 3 & 4, Xbox One.
Funktioner: Airplay, Cast, nedladdningsbart material.
Pris: 109 kronor i månaden. Dyrare sportabonnemang finns.

Betyg: 4 av 5