Testad produkt: Sony WH-1000XM4
Pris: Cirka 2 896 kronor hos Amazon Sverige

Sony har med WH-1000XM3 de senaste åren i stort sett prenumererat på utmärkelser och lovord. Få andra modeller har ens kommit i närheten av effektivitet när det gäller aktiv brusreducering. Och när det gäller ljudkvalitet, komfort och funktionalitet har föregångaren, WH-1000XM3, även där hamnat i den absoluta toppen.

Efter ett par månader av rykten och spekulationer är så efterföljaren äntligen här och följaktligen är förväntningarna högt ställda.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Sony WH-1000XM4 känns som en naturligt förädling av en redan bra produkt. Ett par snäpp upp i både brusreducering och ljudkvalitet liksom ett par nytillkomna och spännande funktioner befäster Sonys position i segmentets absoluta topp, men visst hade även designen kunnat ses över för att differentiera den nya modellen mot den äldre? Har du redan föregångaren kan du gott sitta nöjd i båten.

Positivt

  • Brutalt effektiv brusreducering
  • Den användningsbara ”Speak to Chat”-funktionen
  • Komfortabla att bära
  • Bra ljud

Negativt

  • aptX-stöd saknas
  • Pris
  • Designen är i stort sett oförändrad 

Ingen synbar skillnad formmässigt

M3 rekommenderar

Utseendemässigt krävs ett tränat öga för att ens notera några skillnader gentemot föregångaren. Komfortmässigt håller även WH-1000XM4 högsta klass, kuddarna har en behagligt mjuk stoppning, nästan i klass med de i Bose 700, vilket resulterar i att vi kan använda hörlurarna i timmar utan några som helst problem.

Både tekniskt och funktionsmässigt har modellen nu utvecklats. Först och främst är det nu Bluetooth 5.0 som gäller vilket bland annat innebär att det går att ansluta två enheter till hörlurarna samtidigt.
 

Sony WH-1000XM4
Sony WH-1000XM4 kommer i två olika färger

”Custom”-knappen (tidigare NC/Ambient) placerad på vänster kåpas nederkant är anpassningsbar. I appen kan du välja om den ska användas för att aktivera Google Assistent eller Amazon Alexa, samt för att styra den aktiva brusreduceringen och insläpp av omgivningsljud.

Sony WH-1000XM4

Smart funktion för konversation

Även funktionen ”Speak-to-Chat” är ny och underlättar om du vill konversera med någon utan att du behöver ta av dig hörlurarna. När du börjar prata känner hörlurarna igen din röst (du får göra en röstidentifiering i appen när du aktiverar funktionen för första gången) och uppspelningen stängs då automatiskt av tillfälligt och släpper in omgivande ljud.

Efter 30 sekunder (default, går att justera till 15 sekunder alternativt en minut) sedan du senast talade startar sedan uppspelningen igen. Avsett om funktionen är aktiverad eller inte kan du även lägga handen över den högra kåpan för att tillfälligt sänka volymen och släppa in omgivande ljud.

Sony WH-1000XM4
Avancerad app med flertalet inställningsmöjligheter

Appen är densamma som till föregångaren och flera andra av tillverkarens modeller. Här finns ett myller av inställningar. Bland annat finns en anpassningsbar ljudkontroll som, om du väljer att ha den aktiv, identifierar dina aktiviteter och platser du ofta besöker och utifrån dessa automatiskt justerar ljudinställningarna för hörlurarna. Här finns även en equalizer med ett gäng förinställda lägen som dessutom går att anpassa efter personligt tycke och smak.

Köpargumentet är tystnaden

Precis som när det gäller föregångaren är den aktiva och ställbara brusreduceringen det primära köpargumentet och även den har förbättrats. Nu har vi inte ännu haft tillfälle att testa WH-1000XM4 uppe i en flygplanskabin och alla dess utmaningar i form av exempelvis lufttryck men även i vardagen märker vi en viss prestandaökning – som i sig är riktigt bra då M3:an är klassledande.  

Sony WH-1000XM4
Vrid- och vikbar design

För att maximera brusreduceringen används två tekniker: dels just en lufttrycksoptimering som innebär ett optimerat ljud även på hög höjd, dels den ovan nämnda och anpassningsbara brusreduceringsoptimeringen som även analyserar hur du bär hörlurarna, din huvudstorlek och om du exempelvis använder glasögon.
 

Ljudprestandan övervägande bra

Lyssningsmässigt kan vi inte påstå att vi märker någon större skillnad gentemot föregångaren, vilket knappast ska ses som något negativt. Uppspelningen styrs som tidigare med hjälp av svepande rörelser i olika riktningar över den beröringskänsliga sensorn på utsidan av den högra kåpan och överlag känns den träffsäker och svarar snabbt på dina kommandon.

40 mm-elementen ger tyngd i basåtergivningen och i och med stöd för SBC, AAC, LDAC (upp till 24-bit / 48 kHz) är vi mer än nöjda med hur musikverken, oavsett genre, förmedlas till lyssnaren – detaljerat och med stor närvaro.

Värt att nämna är att aptX-stödet tagits bort vilket resulterar i en märkbar, om än liten fördröjning av ljudet framförallt när telefonen används för att spela snabba actionspel med.

Specifikationer

Modell: WH-1000XM4
Testad: augusti 2020
Tillverkare: Sony
Typ: Over ear-hörlurar med aktiv brusreducering
Anslutning: Bluetooth 5.0, aux 3,5 mm.
Frekvensomfång: 4Hz - 40kHz
Batteritid: upp till 30 timmar med ANC aktiverat, 38 timmar med ANC avaktiverat
Handsfree-funktion: ja
Vikt: 254 gram
Övrigt: Lufttrycksoptimering, personlig brusreduceringsoptimering
Rek pris vid test: 4 000 kronor
Pris: Cirka 2 896 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5