Testad produkt: Cramer 82LM51S
Pris: 4 940 kr (klippare) hos Grolls, 2 637 kr/batteri (3Ah)

Även om robotgräsklipparen är förstahandsvalet för oss, så finns det situationer då den lösningen inte fungerar. Även de bästa modellerna på marknaden kräver en hyfsat fin gräsmatta utan backar och skador. Och i regel behöver du ändå komplettera med en klippare för småytor. Då är det givetvis härlligt att slippa tanka upp en bensindrivern gräsklippare och väcka grannarna när det är dags.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En riktigt rejäl batterigräsklippare med härlig borstlös motor och smarta detaljer. Den är inte billig, och den är inte heller optimal för alla gräsmattor med mycket finlir, Om du står i begrepp att välja batteriplattform för lite kraftigare trädgårdsmaskiner är Cramer verkligen inressanta.

Positivt

  • Gedigen
  • Batteritiden
  • Borstlös motor
  • Smart batterilösning

Negativt

  • Fördröjning av gångmotorn
  • Placeringen av reglaget för gångmotorn

Nytt märke riktad till proffs

Cramer är ett nylanserat märke i EU, med maskiner i första hand riktade till proffsmarknaden. Deras nya 82LM51S-klippare är dock intressant även för privatpersoner och den bjuder på imponerande specifikationer. Vi testade den under några veckor på olika gräsmattor.

Cramer 82LM51S

Klipparen säljs separat utan batterier. Med dubbla 82V-batterier (3Ah) och laddare landar den på en bit över 10 000 kr. Om du satsar på de mer kraftfulla 6Ah-batterierna drar det iväg ytterligare, men då förlängs även klipptiden till upp till 360 minuter.

Batterierna har inbyggd indikator för hur mycket kapacitet som finns kvar, och de har även bluetooth inbyggt så att du från Cramers app kan hålla koll på hur lång klipptid som återstår. Samt spärra dem från att användas. Annars rekommenderar vi att du alltid tar in batterierna, liksom nyckeln som också sitter under batteriluckan.

Test Cramer

Cramer skickade in en matchande dubbel-laddare, även denna köps separat. Klipparen levereras i stort sett färdig att köra igång, vi behövde bara fälla upp handtaget och välja vilket läge vi skulle använda. Med utkastare, uppsamlare, eller som vi helst klipper gräsmattan – med mulchfunktion (finfördelning av gräset), så att vi slipper ta hand om det samtidigt som det tillför näring till gräset.

Efter en stunds laddning var det sedan dags att testa maskinen på en första gräsmatta – en liten plätt på ett par hundra kvadratmeter med en del äppelträd men i övrigt inte mycket hinder.

Cramer 82LM51S
Under luckan finns plats för dubbla batterier samt en nyckel.

På handtaget till gräsklipparen sitter startknappen samt två spärr-reglage. Ett säkerhetsreglage för klippmotorn, och ett handtag för att starta drivningen på framhjulen. Den senare är kopplad till det övre spärrhandtaget, och här märker vi direkt en märklig detalj.

Till skillnad från den lite äldre Stigaklippare vi körde parallellt som jämförelse finns här en fördröjning på en sekund från det att vi greppar spärren till det att hjulen börjar snurra på Cramerklipparen. Ingen katastrof om du ska klippa en större enkel yta, men på småplättar blir det å andra sidan störande när det blir mycket start, stopp och backa tillbaka. Och i och med att spärrhandtaget är på ovansidan är det lätt att det fastnar i grenar om du ska under ett träd eller in i en buska.

Vid några tillfällen, innan vi hunnit vänja oss vid detta (Stigan har detta spärrhandtag på undersidan), hände det att vi på grund av hinder inte lyckades släppa spärren så att den kraftfulla Cramerklipparen körde på okontrollerat. Här gäller det alltså att tänka till. Hastigheten på hjulen är ställbar vilket är bra.

Anpassar styrkan efter gräsmattan

Små gräsmattor är i övrigt ingen match för den här maskinen, vi valde därför att testa den på en lite större gräsmattan på närmare 2 000 kvadratmeter, en matta som dessutom var i lite sämre skick med diverse tidigare vildsvinsskador och betydligt högre gräs.

Cramerklipparen är smart på så sätt att den anpassar den borstlösa motorn efter hur tuff utmaning den får. När gräset är kortare hör vi hur den sänker varvtalet för att spara på batterierna. Och riktigt långt gräs är ingen match för Cramerklipparen. Här slår den många bensinare ordentligt. Vi kan ställa klipphöjden mellan 25-80 mm, så i värsta fall är det bara att klippa två gånger. Mulchfunktionen gör ett bra jobb med att finfördela gräset.

Med Stigakliparen behövde vi ladda upp batteriet två gånger när vi klippte 2 000 kvadrat tuff gräsmatta, men då hade denna också bara ett 82-voltsbatteri på 3 Ah-kapacitet. Som väntat klarade Cramerklipparen hela tomten på en laddning, men då hade vi också de dyrare högkapacitetsbatterierna under testet. Tillverkarens uppgifter om klipptid stämmer ungefärligt med våra tester, så när du köper kan du alltid anpassa maskinen efter dina behov.

Cramer 82LM51S

Fakta Cramer 82LM51S

Tillverkare: Cramer
Testad: Augusti 2020
Pris: 4 940 kr (klippare) hos Grolls, 2 637 kr/batteri (3Ah)
Motor: Borstlös
Klipphöjd: 25-80 mm
Klippbredd: 51 cm
Självgående: Ja (0,5-1,5 m/s)
Klipptid: Upp till 360 minuter beroende på batterier
Övrigt: Uppsamling, utkastare eller mulch.

Betyg: 4 av 5