Testad produkt: Galaxy Note 20 Ultra
Pris: 256GB: 11 647 kr hos ComputerSalg. 512GB: 13 737 kr hos Cdon.

De nya Note-modellerna är precis som förra året två till antalet. Vi börjar med att testa Galaxy Note 20 Ultra, den nya toppmodellen. Med en skärm på nästan sju tum och en form som blivit ännu fyrkantigare än förra årets modeller sticker den ut redan innan vi kommer till den pennfunktion som är huvudpoängen med Note-serien.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Note 20 Ultra vill väldigt mycket, och lyckas med en hel del. På ett par punkter är den inte så klockren som vi hoppats på. Samsung behöver dels komma tillbaka i prestandaracet, dels återta tätpositionen i batteritid. Men det som är bra med Note 20 Ultra, som nya funktionerna och responsen i pennan, och ett par smarta hårdvaruval och mjukvara i kameran, är riktigt lyckade.

Positivt

  • Utmärkt bildskärm och bra ljud.
  • Bästa penn-känslan hittills.
  • Många smarta funktioner och tjänster.
  • Intressanta nyheter för filmning.

Negativt

  • Stor, tung och något otymplig.
  • Batteritid inte i topp.
  • Priset.
 
I årets modeller har kortsidorna blivit ännu mer avhuggna, så att en Note 20 eller Note 20 Ultra sedd rakt framifrån är rektangulär med nästan helt skarpa hörn, och även skärmytan sträcker sig extra långt ut i hörnen. Luren är också en halv centimeter längre. Annars är det mesta sig likt från förra året, med litet kamerahål placerat mitt upptill och en extra tunn metallram runtom.

Note 20 Ultra kommer till Sverige i två utföranden. Dels den helblanka svarta modell vi testat som har namnet Mystic Black, dels en som kallas Mystic Bronze och inte bara är bronsfärgad utan också matt ytbehandlad på baksidan. Vi har vid ett tidigare tillfälle fått chansen att hålla i en sådan, och den skulle vi välja är den matta modellen, som är klart bekvämare att greppa.

Men det blir lite poänglöst, då vi inte kan rekommendera att du har en Note 20 Ultra utan att också köpa ett skal. En telefon med glasytor runtom som kostar över 14 000 kronor bör du skydda konstant. Dessutom behöver den en stadgande baksida. Den enorma kameramodulen sticker ut ovanligt mycket, och ökar på mobilens totala tjocklek med ett par millimeter.

Det gör att den vickar påtagligt om vi vill använda den liggande på ett bord. Det är inte lika viktigt för andra mobiler, men just men en maxad Galaxy Note tycker vi det blir mer relevant, med dess stora skärm och pennfunktion.   

Note 20 Ultra brons
Note 20 Ultra i Mystic Bronze. Inte så mystiskt, men rätt så snyggt.

Hög klass på bild och ljud

Årets Note har adopterat samma typ av återhållsamma böj på skärmen som S20-mobilerna i våras, bara så pass böjd att den får den visuella upplevelsen av avrundad yta och (nästan) kantfri skärm på långsidorna, men inte så mycket att det påverkar pekfunktion eller bildytan nämnvärt.

Skärmen håller toppklass i alla kriterier. Högupplöst och skarp amoled-panel med perfekt kontrast, utmärkt stuns i ljusstyrkan och stort färgomfång. Såvitt vi kan avgöra är det samma bildkvalitet som i Galaxy S20 Ultra. Och det är ju inte helt fel. Vi får dock en trevlig förbättring. Även här är det en 120 Hz-panel för den där extra jämna bildupplevelsen, men nu har Samsung infört adaptiv frekvens, vilket S20-serien saknade. Det gör att telefonen automatiskt går upp i högfrekvent läge vid behov men håller sig på 60 Hz för övrigt, vilket spar energi.

Ljudet håller också hög klass, med rent klart ljud ur stereohögtalare, Dolby Atmos-stöd och goda möjligheter till ljudanpassning efter eget tycke och smak. Det som saknas för att vara helt klockren tär lite mer bas. Den är relativt tunn jämfört med ett handfull andra flaggskepp vi sett under året.

Inte snabbast just nu

Prestanda och hårdvaruspecifikationer matchar vårens Galaxy S20-serie. Även här sitter Samsungs systemkrets Exynos 990, 12 GB ram-minne och riktigt snabb Flash-lagring. Note 20 Ultra går att få med 256 eller 512 GB inbyggd lagring, och bägge modellerna stödjer sedan sd-kortsutbyggnad på upp till en terabyte.

Exynos 990 är inte senaste årets vassaste val när det gäller det där lilla extra i prestanda, och ligger ett par steg efter Snapdragon 865 Plus och Apples A12 i både jobb- och spelprestanda. Men det är ingen tvekan om att den är kraftfull, så det ska till en hel del för att du ska känna att något går segt här. Det är dock lite märkligt att Samsung fortsätter med egna kretsar i den europeiska varianten men kör Snapdragon i USA.

Note 20 Ultra skärm
Bildskärmen hör till marknadens bästa, även om Samsung tappat det försprång de en gång hade mot konkurrenterna.

I en Samsung-telefon finns det dock möjlighet att pressa Android till sitt yttersta, speciellt med multitasktunga funktioner som flytande fönster och skrivbordgränssnittet Dex. Nytt i årets Note-mobiler är att de stödjer anslutning till extern skärm trådlöst om du inte vill koppla in en kabel i usb-c-porten för det.

Med 5g och wifi 6 under huven satsar Samsung dock även på spel-intresserade användare, och framhäver mobilen som strömmande spelkonsol. Detta i samarbete med Microsoft och Xbox Gamepass Ultimate som snart kommer att komma till Android. Med det får du tillgång till mängder av Xbox-spel som liveströmmas från molnet och tjänsten Xcloud. Hur bra den rent tekniskt är jämfört med Google Stadia eller Geforce Now har vi inte koll på ännu, men Microsoft erbjuder ett grymt värde rent innehållsmässigt.

Det kommer en exklusiv version av Xbox Gamepass till Samsungs egna appbutik, men det är oklart vad som är exklusivt med den när en Android-klient finns för alla mobiler. När tjänsten går live i september kan den som förbeställer mobilen i alla fall få tre månader gratis som en av två premier. Den andra premien om du inte är intresserad av det är ett par av Samsungs nya true wireless-lurar Galaxy Buds Live.

Bantat batteri

En orsak att ha Exynos har tidigare varit dess utmärkta strömsnåla drift, men det är en fördel som den senaste generationen inte har jämfört med Qualcomms kretsar. Men inte heller där övertygar Exynos 990 helt. Note 20 Ultra har dessutom ett mindre batteri än S20 Ultra, 4 500 mAh mot 5 000 mAh. Det är positivt på en punkt, då det gjort Note 20 Ultra aningen lättare, men det mindre batteriet märks mer eller mindre rakt av i en liten reduktion av aktiva driftstiden på ett par timmar.

Vi vinner också lite på att skärmen har anpassad bildfrekvens, men inte så mycket som vi hoppats på. Den räcker fortfarande utan problem en lång arbetsdag, i alla fall så länge vi inte fotar och filmar aktivt, vilket alltid leder till en del extra energiåtgång.

Men det är helt klart en besvikelse på en punkt där tidigare generationer Samsung-mobiler varit i världsklass. Batteriet går i alla fall hyfsat rappt att ladda och en 20 watts snabbladdare medföljer. Givetvis har den också stöd för trådlös laddning med möjlighet till omvänd laddplattefunktion.

Note 20 Ultra kamera
Kamerorna sticker ut nästan två millimeter.

Rejäl kamera med rätta förbättringarna

Förutom stora 120 Hz-skärmen är det främst två saker som är nytt i Note 20 Ultra. För det första kameran som sitter i en lika maffig fyrkantig panel i ena hörnet baktill. Här sitter inte riktigt den vansinnigt maxade kamerauppsättning vi hittar i Galaxy S20 Ultra, men nästan. Den har samma 108 megapixlars stora huvudsensor med stor bländaröppning, fina färg- och ljusegenskaper, och en 12 megapixel vidvinkelkamera som även den gör ett bra jobb. Huvudkameran tar dessutom bilder snabbare i dämpat ljus inomhus, tack vare att Note 20 Ultra fått laserfokus,

Det som främst skiljer är telefotozoomen, som är lite enklare här än i S20 Ultra. Optiken ger faktiskt mer zoom, 5x mot 4x, men sensorn bakom är en enklare 12-megapixlare, som gör att vi inte kan zooma in lika långt totalt. Här får vi som mest 50x zoom istället för 100x, och det med inte riktigt samma skärpa som 50x i S20 Ultra. Däremot verkar Samsung ha trimmat bildstabiliseringen, som är mer följsam än tidigare.

Det mest intressanta med kameran är annars dess nya smarta filmfunktioner. I ett speciellt proffsvideo-läge får vi manuell kontroll över fokus, färgbalans, och mycket mer. Här finns också ett nytt smart zoomläge som gör att du kan zooma in gradvis i valfri hastighet. Det vi möjligen saknar är ett alternativ som ger hårdare bildstabilisering. Hårt inzoomat kan det bli lite skakigt.

Här kan vi också välja mellan mikrofonupptagning fram, bakåt riktat mot den som filmar, eller rundtagande. Du kan också ansluta bluetooth- eller usb-mikrofon. Det gör möjligheterna att snabbt få till ett halvproffsigt resultat i både bild och ljudkvalitet goda.

Note 20 Ultra S-pen
Responsen i pennan är snabbare och mer direkt än någonsin.

Bättre känsla i pennan

När det gäller pennan och dess funktioner är det inget revolutionerande på menyn, utan Samsung bygger vidare på det som var bra i Note 10, fjärrstyrningen tack vare bluetooth och rörelsesensorer i pennan har utökats med fler och mer varierade gester. Som alltid är det en viss inlärningströskel för att få till den rätta knycken på viftandet, men för det mesta fungerar det som förväntat.

Den stora nyheten sitter inte i pennan utan i skärmen. Bägge de nya Note-modellerna uppges ha fått uppsnabbad responstid på pennan, och i fallet med Note 20 Ultra ska den vara nere i så lite som nio millisekunder. Det ska uppnås med en kombination av högre avläsningsfrekvens och ai-baserade rutiner som kan förutspå vart du drar ett streck. Resultatet är en riktigt skön, nästan-på-riktigt-känsla när vi ritar.

Vi får också ett gäng utökade funktioner för pennhantering, som smart uppstramning som gör slarvig handstil snyggare, bättre integrering och samarbete med pdf-dokument och Powerpoint i egna anteckningsappen. Här finns också en ny smart funktion som låter dig kombinera pennanteckningar med röst-memo, som kan knytas till ett dokument i realtid. Sedan kan du gå igenom och ”spela upp” dina anteckningar i samma tempo och ordning som du gjorde dem. Det fungerar förvånansvärt bra.

Note 20 Ultra

Specifikationer                        

Produktnamn: Galaxy Note 20 Ultra SM-N986B/DS
Testad: Augusti 2020
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 990
Processor: 2st Exynos M5 2,73 GHz, 2st Cortex-A76 2,6 GHz + 4 st Cortex A-55 2 GHz
Grafik: Mali-G77 MP11
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 6,9 tum amoled, 1440 x 3088 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 108 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 5x telefoto med led bak, 10 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 10 med One UI 2.5
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby), esim, trådlös laddning, omvänd trådlös laddning, vattentålig (IP68)
Batteri: 4 500 mAh, ca 14h webbvideo (wifi), ca 13h blandad användning (4g), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 16,5 x 7,7 x 0,8-1,1 cm
Vikt: 208 gram
Rek. pris: 14 590 kr (256 GB), 15 690kr (512 GB)
Pris: 256GB: 11 647 kr hos ComputerSalg. 512GB: 13 737 kr hos Cdon.

Prestanda

Antutu Benchmark: 518 469 poäng
Geekbench 5: 2 651 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 6 574 poäng
Androbench, lagring: 1 765,88 MB/s

Betyg: 4 av 5