Testad produkt: Puresense NCX-900
Pris: Från 690 kronor via Prisjakt

Precis som de nyligen testade true wireless-hörlurarna Andersson TEW-3100, är Puresense NCX-900 ett av Netonnet:s egna märken. Och precis som Andersson TEW-3100 överraskar Puresense NCX-900 på ett positivt sätt ljudmässigt med tanke på priset. Men tyvärr finns där också några mindre positiva saker som drar ned betyget.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Puresense NCX-900 är med tanke på priset ett par överraskande bra hörlurar där framför allt ljudkvaliteten imponerar. De har visserligen några småbrister, som märklig knappdesign och att de inte fungerar så bra för telefonsamtal, men i slutändan är de ändå så pass prisvärda att de får ett högt betyg och vår rekommenderas-medalj.

Positivt

  • Mycket bra ljud.
  • Lågt pris.
  • Bra brusreducering.
  • Bra batteritid.

Negativt

  • Dålig knappdesign.
  • Dålig mikrofon.
  • Ingen app.
M3 rekommenderar

Design- och utseendemässigt liknar Puresense NCX-900 dyrare hörlurar som Sony WH1000XM3. Även viktmässigt ligger de nära varandra, Puresense NCX-900 väger 230 gram, Sonys lurar 255 gram. Med tanke på det låga priset känns Puresense NCX-900 förvånansvärt gedigna, även om de i jämförelse med WH1000XM3 eller Bose 700 är en aning plastigare.

Och även om de sitter skönt på huvudet – återigen förvånansvärt bra med tanke på prislappen – håller de inte riktigt för långtidslyssningar som de dyrare konkurrenterna.

Designmässigt har Puresense NCX-900 också en irriterande brist när det gäller knapparna. Knappen för att slå på/av anc (Active Noice Cancellation) är tydlig och lätt att komma åt, men multifunktionsknappen för att slå på/av hörlurarna, ta emot samtal med mera är placerad mellan upp- och nerknapparna och svårt att pricka med fingret. Ett dumt designval som gör hörlurarna onödigt svåra att använda.

Annars är designen bra och Puresense NCX-900 är både vikbara och plattbara så att de tar lite plats när de inte används. De är också utrustade med en 3,5 mm-utgång (sladd medföljer) så de kan användas även om batteriet inte är laddat. Batteritiden är för övrigt riktigt bra, 20 timmar med anc och 40 timmar utan.

Mycket bra ljud

Där Puresense NCX-900 imponerar mest är dock ljudmässigt. Basen är tung och djup, mellanregistret tydligt och diskanten krispig och klar. Visserligen når ljudet inte riktigt upp till samma klass som hos de dyrare konkurrenterna, men med tanke på prislappen är det ändå förvånansvärt bra!

Tyvärr gäller detta bara, precis som för Andersson TEW-3100, när man lyssnar på musik, poddar, ljudböcker eller liknande. Vid telefonsamtal fungerar Puresense NCX-900 inte alls lika bra. Framförallt är det mikrofonen som sviker med sin dåliga kvalitet, vilket gör lurarna i praktiken snudd på oanvändbara för samtal. Det är helt enkelt alltför mycket tappat ljud och kvalitetsmässigt dåligt ljud för personen i andra ändan av luren.

Brusreduktionen fungerar dock mycket bra, även om det är synd att det inte går att justera den. För någon app för sådana (och andra inställningar) finns tyvärr inte, vilket är ett litet minustecken.

Räckvidden är bra, vi mäter upp hela 15 meter med fri sikt och 10 meter med ett par väggar mellan Puresense NCX-900 och mobiltelefonen.

Bäst av allt är dock som sagt priset. 990 kronor är riktigt bra med tanke på vad vi faktiskt får för pengarna, så trots några småmissar är Puresense NCX-900 ett par hörlurar vi verkligen kan rekommendera.

Specifikationer

Produkt: Puresense NCX-900.
Testad: Augusti 2020.
Tillverkare/kontakt: Puresense, netonnet.se.
Anslutningar: Bluetooth 5.0.
Systemkrav: IOS eller Android.
Tillhörande app: Nej.
Aktiv brusreducering: Ja.
Mikrofon: Ja.
Anslutning via ljudkabel: Ja (kabel medföljer).
Färg: Svart.
Vikt: 230 gram.
Vikbara: Ja.
Plattbara: Ja.
Batteritid med brusreducering: 20 timmar,
Batteritid utan brusreducering: 40 timmar.
Räckvidd: Upp till 15 meter.
Rek pris vid test: 990 kronor.
Pris: Från 690 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5