Fitbit har länge klassats som ett prisvärt alternativ till smartklockor och aktivitetsarmband, ofta mer inriktade på träning- och hälsofunktioner än smarta appar och tät integration med mobilen. Allt ställs på ända med deras senaste smartklocka Sense, som nu hamnar i samma prisklass som Apples och Samsungs smartklockor.
Testad produkt: Fitbit Sense
Pris: Kostar 1 990 kronor hos Amazon Sverige
Omdöme
Positivt
- Unika eda- och temperatursensorer.
- Batteritiden.
- Komfortabel.
- Gränssnittet är användarvänligt men…
Negativt
- … buggigt.
- Dåligt utbud med appar jämfört med konkurrenterna.
- Laggig skärm.
Exklusiv från insidan och ut
Det märks rakt igenom att Fitbit har jobbat på att presentera sin nya produkt för att passa det lite dyrare segmentet – till och med förpackningen är mer exklusiv. Sense levereras med en laddare, som tack och lov inte består av den enormt otympliga klämman som används till Fitbit Versa, Fitbits andra smartklocksmodell. Här får vi istället en liten, magnetisk platta som klockan lugnt och bekvämt kan vila på när den laddas.

Det är inte konstigt att vi kontinuerligt jämför Sense med Versa, då de onekligen har liknande design och funktionalitet. Vi har dock fått en del uppgraderingar, även till det yttre. Vi har nu en boett i aluminium och rostfritt stål, med mindre skärmkanter än hos Versa och utan en störande Fitbit-logga. Sense är förmodligen den mest komfortabla modellen vi sett från Fitbit hittills, även för lite mindre, knotiga handleder.

Istället för fysiska knappar har Sense fått ärva den haptiska knappen vi tidigare stött på i aktivitetsarmbanden Charge på sidan av skärmen. Knappen har bytts ut mot en grop i boetten som vi ska täcka för att aktivera, varpå vi får en liten vibration som bekräftelse att vi klickat rätt. Ett klick tar oss tillbaka till urtavlan, ett långt klick kan anpassas till att till exempel aktivera röststyrning eller Fitbit Pay.
Amoled-displayen är ljusstark och trevlig, om än något seg stundtals. Det är inte helt ovanligt att vi råkar klicka på en app när vi försöker svepa vidare i gränssnittet, eller att vi får vänta någon mikrosekund längre än önskat på att få upp en meny. Ljussensorn som ska avgöra om vi täcker skärmen och därmed släcka den är något överaktiv, då skärmen irriterande nog släcks olägligt om vi håller i urtavlan samtidigt som vi använder klockan.
Fortfarande ödsligt i butiken
Utbudet av urtavlor är något glest, och vi förfäras över upptäckten att flera designer av tredjepart behöver köpas till en extra kostnad på tillverkarens hemsida. Det här är inget annat än fräckt från en klocka som kostar över 3 000 kronor, för att inte tala om säkerhetsaspekten när vi inte betalar direkt via Fitbits gränssnitt.
Det är inte bara valmöjligheten när det kommer till urtavlor som är sämre än hos konkurrenterna, även appbutiken behöver matas på ordentligt med användbara applikationer innan Sense på riktigt kan jämföras med andra klockor i prisklassen. Här finns till exempel glest med e-bokstjänster, och olika produktivitetstjänster som sedan länge funnits till Apple Watch och Galaxy Watch. De kategorier som Fitbit mest verkar fokusera på just nu är musikstreaming och träning.
Läs också: Fitbit: Smarta klockor och armband – så väljer du rätt
Känslig värre
Fokus i Fitbits produkter har alltid varit hälsa, och nu har man tagit ett steg längre när det kommer till användarens inre välmående. Sense kommer med flera nya funktioner för mindfulness. Kanske mest noterbart är den så kallade eda-sensorn, där Sense är den första smartklocka vi har sett som erbjuder den här typen av mätning. Eda mäter konduktivitet i huden och används för att mäta stressnivåer. Det här vet vi tack vare att vi gjort egna efterforskningar – Fitbit själva förklarar ytterst lite kring själva tekniken och hur vi ska tolka resultatet. Utöver eda-sensorn kommer Sense med en termometer och ekg.

Temperaturmätningarna kan inte ske manuellt utan under natten, och är en av flera parametrar som Sense använder för att plocka upp eventuella, tidiga förkylningssymptom. För dig som köper till Fitbits premiumtjänst utnyttjar Sense sina nya sensorer för ytterligare information om din sömn.
Den optiska pulsmätaren används bland annat för att mäta det Fitbit kallar för Active Zone Minutes, en funktion som introducerades i och med Charge 4 tidigare i år. Här får vi poäng när vi anstränger oss lite extra under dagen, oavsett om det är under ett träningspass eller inte.

Vi får även inbyggd gps och automatisk igenkänning och spårning av träning, även om vi inte startar ett träningspass i själva klockan. Det här gör Sense riktigt bra – dessvärre är den lite sämre på att stänga av träningspass när vi är klara. Det resulterar i att vi ibland råkar knappa in ett tvåtimmars yogapass, när det egentligen pågick i en halvtimme.
Konkurrenskraftig
Sense släpps med ett rekommenderat pris på 3 499 kronor, det vill säga en tusenlapp mer än deras näst dyraste smartklocka Versa 3 och flera tusenlappar dyrare än flera av deras populäraste aktivitetsarmband. Fitbit kommer med andra ord upp i samma prisklasser som andra etablerade tillverkare som Apple och Samsung. Hur står sig Sense egentligen i denna konkurrens?
Vi har redan konstaterat att utbudet på appfronten är något begränsat, vilket i sin tur betyder att Fitbit saknar den funktionalitet, kompatibilitet och framför allt nära integration med andra smarta produkter i vårt hem som andra tillverkare har. Vi har nästintill inga produktivitetsappar eller smarta hemmet-funktioner alls. Det är möjligt att det relativt nyliga uppköpet från Google kommer förändra det här i framtiden, men för tillfället har Sense fortfarande inte den smarta integration vi ser från konkurrenter i samma prisklass.

Om vi däremot bortser från den uppenbara förbättringspotentialen på mjukvarufronten är Sense desto starkare när det kommer till hårdvaran. Inte nog med att Sense introducerar sensorer vi inte sett i någon annan smartklocka innan, Fitbit är även överlägsen nämnda tillverkare när det kommer till batteritiden.
Med blandad användning, inklusive ett par träningspass om dagen och sömnspårning på nätterna, dock utan always on-display, håller sig Sense vid liv i hela fem dagar utan problem. Det här är någonting vi aldrig sett en så pass avancerad smartklocka göra någonsin tidigare.
Specifikationer
Produktnamn: Fitbit Sense
Testad: Oktober 2020
Tillverkare: Fitbit
Kommunikation: Wifi, bluetooth, nfc
Skärm: 1,52 tum amoled pekskärm.
Funktioner: Eda-mätare, temperatursensor, optisk pulsmätare med sp02-sensor, höjdmätare, 3-axlad accelerometer, mikrofon, ekg-funktion.
Operativsystem: Fitbit OS
Kompatibilitet: Android, IOS
Batteritid: 5+ dygn (2+ dygn med always on-skärm) vid test
Övrigt: Vattentät ned till 50 m, stöd för Fitbit Pay
Mått: 40.48 x 40.48 x 12.35 mm
Vikt: 45,9 gram
Rek. pris: 3 499 kronor
Pris: Kostar 1 990 kronor hos Amazon Sverige
