Fitbit har lanserat sin fjärde version av smartklockan Versa: Versa 3. I år hittar vi klockan i ett något förändrat läge. Från att ha varit Fitbits kronjuvel har Versa nu fått inta andraplatsen till följd av lanseringen av flaggskeppet Fitbit Sense, som kommer med en större prislapp och fler smarta sensorer.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Som oftast när det handlar om Fitbits lanseringar inom befintliga produktserier, är Versa 3 enbart en marginell uppgraderingen mot föregångaren. Har du någon av Fitbits smartklockor sedan innan är det med andra ord inte värt att uppgradera, men för dig som letar efter en smidig smartklocka och inte känner att de extra funktionerna Sense eller Apple Watch erbjuder är värda priset, är Versa 3 ett riktigt bra alternativ.
 

Positivt

  • Fantastisk skärm.
  • Prisvärd.
  • Uppdaterad laddare.

Negativt

  • Fortfarande tomt på app-fronten.
  • Inte helt funktionell sidoknapp.
  • Saknar Google Assistant-stöd i Sverige.
M3 rekommenderar

Testad produkt: Fitbit Versa 3 
PrisFrån 1 635 kronor hos Amazon Sverige

Äntligen har vi fått en Versa med en rimligt utformad laddare. Från en minst sagt bänglig klämma får vi här samma magnetiska lilla fyrkant som Sense har och som fästs under klockan. Vi snackar fortfarande inte om en lika smidig lösning som Apple Watch, då vi måste pricka in rätt position med såväl klocka som laddare, för att de inte ska stöta bort varandra.

Läs också: Vi testar Fitbit Sense, den mest inkännande smartklockan hittills

Men det här är en process vi sällan behöver uppleva då Versa 3, precis som sin föregångare, kommer med ett riktigt bra batteri som håller i fyra dagar, inklusive att följa diverse träningspass, sömnmätning under nätterna och always on-skärm.

Bekant, trevligt gränssnitt

Operativsystemet är sig likt i såväl app som i själva klockan från föregångaren, med intuitiva gester och tydligt, användarvänligt upplägg. Här får vi se data kring vår sömn och träningspass. För att låsa upp riktigt avancerade funktioner behöver du ett premiumabonnemang, men vi skulle säga att de flesta klarar sig utan.

Versa 3

På appsidan har det i princip stått still sedan Versa 2, med några undantag för Corona-specifika appar. Här finns Spotify, en del kartappar och Uber. Vi har äntligen fått inbyggd gps, vilket innebär att du kan ta en springtur utan att ha med mobilen och ändå få full koll på hur du sprungit. Däremot saknas fortfarande e-sim möjlighet, så vi tar ändå med oss mobilen på springturen.

Fitbit har nu lanserat stöd för Google Assistant, utöver Amazon Alexa. Dessvärre finns i skrivande stund inte röstassistenten tillgänglig för svenska användare, utan vi får nöja oss med Alexa, fast på engelska. Den här röstassistenten kan bland annat hjälpa oss ta reda på spörsmål eller sätta äggklockan.

Bästa skärmen hittills

Versa 3:s största styrka är onekligen den fantastiskt ljusstarka och responsiva skärmen. Vi vill gå så långt att säga att det här är den bästa skärmen vi någonsin sett från Fitbit. Den är marginellt större än hos Versa 2, ungefär som en hybrid mellan föregångarna och Sense. Det vi framförallt uppskattar är att den är betydligt mindre laggig än sitt dyrare storasyskon Sense. Medan vi i den dyrare klockan stundtals upplevde en viss fördröjning, har vi här en smidig, mjuk känsla.

Versa 3

Det enda vi saknar är en något smidigare sidoknapp, som här alltså inte är fysisk utan enbart svarar med haptisk feedback, det vill säga en liten vibration, när vi trycker på sidan av boetten. Eller, snarare var tredje gång vi trycker på boetten, då den här ”knappen” fungerar den har lust.

Fitbit Sense vs Versa 3

Nu när vi fått en till riktigt smart klocka från Fitbit i form av Sense måste vi självklart jämföra de två tillskotten. Rekommenderat pris skiljer sig trots allt hela tusen kronor mellan de två klockorna, så vad får vi avstå ifrån när vi väljer Versa 3?

Fitbis Versa vs Sense
Versa 3 (vänster) och Sense (höger).

Det handlar helt enkelt om sensorer. I Fitbit Sense får vi helt annan koll på vår hälsa, med EKG, EDA-sensor och termometer, medan vi i Versa enbart får optisk pulsmätare. Det här gör att vi inte kan få lika precis data när det kommer till sömn- och träningsspårning i Versa 3.

I övrigt är funktionaliteten identisk. Samma apputbud, liknande funktionalitet med inbyggd gps och Fitbit Pay, liknande batteritid och snarlik design. Är det värt att lägga tusen kronor på de ytterligare funktioner som Sense erbjuder? Vi är tveksamma.

Specifikationer

Produktnamn: Fitbit Versa 3
Testad: December 2020
Tillverkare: Fitbit
Kommunikation: Wifi, bluetooth, nfc
Skärm: 1,58 tum amoled pekskärm.
Funktioner: Optisk pulsmätare med Sp02-sensor, höjdmätare, 3-axlad accelerometer, mikrofon.
Operativsystem: Fitbit OS
Kompatibilitet: Android, IOS
Batteritid: 6+ dygn (4+ dygn med always on-skärm) vid test.
Övrigt: Vattentät ner till 50 m, stöd för Fitbit Pay
Mått: 40.48 x 40.48 x 12.35 mm
Rek. pris: 2 499 kronor
Pris: Från 1 635 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5