Android-versionen av Mozillas webbläsare Firefox tar nu ett jättekliv mot att bli mer jämställt med datorversionen. En ny uppdateringen av appen har släppts med flera efterlängtade funktioner som bara funnits på dator, och en del andra ändringar som grädde på moset.

Gränssnittet har stuvats om så att adressfältet som standard ligger längst ner. Mozilla säger att det är för att underlätta på allt större mobiler, så du slipper ändra fattning bara för att skriva in en adress. Föredrar du att ha den längst upp kan du ändra det i inställningarna.

Enhanced Tracking Protection är Mozillas spårningsblockerare som nu även kommer till Android. Privata flikar har också förbättrats, bland annat med möjligheten att ställa in appen så att länkar automatiskt öppnas i privata flikar istället.

En annan nyhet kallas Collections och är en ny sorts bokmärken som Mozilla ser som ett mellanting mellan traditionella bokmärken och att lämna flikar öppna.

Enligt Mozilla använder de flesta inte längre bokmärken för att tillfälligt spara intressanta fynd på webben utan enbart för sådant de kommer återkomma till igen och igen. Men öppna flikar är inte ett särskilt tryggt sätt att spara sidor, och det är dessutom svårt att söka bland tiotals eller hundratals flikar.

Med Collections kan du skapa olika samlingar där du tillfälligt sparar sånt du tycker är intressant eller vill dela med andra. Mozilla har som exempel samlingar för recept, shoppingfynd och ”läs senare”.

Till sist har Mozilla även förbättrat stödet för tillägg och har börjat certifiera tillägg som är mobiloptimerade. I dag finns bara 10 sådana tillägg, men fler ska tillkomma vad det lider.