Andra halvlek av mobilåret 2020 är igång. Nyligen fick vi bekanta oss med Samsungs Galaxy Note 20-serie, och näst på tur är taiwanesiska Asus som lanserar nya topptelefoner. Som vanligt rör det sig om Zenfone, där vi bjuds på två nya modeller: Zenfone 7 och Zenfone 7 Pro.

Fjolårets Zenfone 6 var iögonfallande med sin speciella kameralösning, där hela uppsättningen med sensorer satt på en roterande panel för att eliminera "flärpar" och "öar" för selfiekameran i displayen. Detta kör Asus vidare på även i år, men ökar antalet sensorer från två till tre. Rörliga delar i en smartphone väcker alltid frågor om hållbarhet, och enligt Asus ska själva kamerapanelen tåla dubbelt så många aktiveringar; från 100 000 till 200 000 st.

Kamerariggen utgörs numer av en huvudsensor på 64 megapixel (Sony IMX686), en ultravid (Sony IMX363) sensor samt en telefotolins med stöd för 3x optisk zoom. Zenfone 7 Pro sticker här ut med optisk bildstabilisering, vilket saknas i Zenfone 7. Huvudkameran kan spela in 8k-video i 30 fps medan ultravidvinkelkameran i stället filmar 4k i 60 fps.

Som du kanske listat ut är Asus kameralösning bland annat till för att maxa skärmytan. Den här gången får vi en storlek på hela 6,67 tum, som dessutom förädlats med 90 Hz bilduppdateringsfrekvens. Amoled-skärmen har en Full HD Plus-upplösning och även stöd för HDR 10 Plus. 

Zenfone 7

Även på andra punkter har Asus valt rätt självklara uppgraderingar för Zenfone 7-serien. Systemkretsen är årets 5g-kompatibla Snapdragon 865-värsting, och för Pro rör det sig om Plus-versionen av chippet – samma som driver Asus spelmobil ROG Phone 3.

Batteriet i båda modellerna ligger kvar på generösa 5 000 mAh, men stöder nu även snabbladdning. Med ny särskild mjukvara ska användaren lättare kunna optimera laddandet av Zenfone 7-serien och bevarandet av den förmodat utmärkta batteritiden. Minnes- och lagringskapacitet är 8 /128 GB för Zenfone 7 respektive 8 / 256 för Zenfone 7 Pro.

För att sammanfatta: Zenfone 7-serien ser ut som en logisk uppgradering, och de två nya modellerna skiljer sig inte jättemycket åt. Pro-varianten har en mer kraftfull systemkrets, optisk bildstabilisering och kan fås med mer minne. Duon lanseras nu i Taiwan för att sedan presenteras i Sverige den 1 september. Vi har ännu inga uppgifter om pris och tillgänglighet.