Efter att Amazon äntligen officiellt bekräftat att en lansering i Sverige är på gång har ryktena om nätjätten fullständigt exploderat. Och nu ser dagen ut att vara kommen – den som idag surfar in på amazon.se möts av en svenskspråkig e-handelssajt. I god tid till Black Friday, med andra ord. 

Nu kommer Amazon till Sverige

Efter månader – ja rentav år – av spekulation har Amazon till sist lanserat sin e-handelstjänst i Sverige. Under onsdagsmorgonen slog Amazon.se upp portarna, med löften om blixtrabatter för att fira lanseringen. Många priser är listade med för oss svenskar exotiska decimaler i stil med "134,96 kr" och "1 070,86 kr", och många varor går att köpa direkt från Amazon själva samt en del utländska aktörer.

Den som handlar för mer än 229 kronor får fri frakt, men det ännu mer gynnsamma Prime-medlemskapet verkar inte vara implementerat i Sverige ännu. Sidan överlag är väldigt lik sina utländska motsvarigheter, och ger ett ganska rörigt och "osvenskt" första intryck. 

Varför är det här en stor grej?

Det har pratats om Amazons intåg i Sverige under lång tid nu, så varför är det här egentligen en så stor nyhet? Anledningen är att Amazons dominans inom e-handel kommer ha stora konsekvenser på befintliga svenska återförsäljare. Amazon har därför musklerna att pressa ner priser inom segment där marginalen redan är väldigt låg, till exempel teknik. Det här kan göra det svårt för mindre, svenska återförsäljare att konkurrera.

Vad betyder det för mig?

Egentligen betyder det här för konsumenten bara att vi numera kan surfa på en svensk sajt när vi handlar från Amazon. Eftersom Amazon är så gigantiskt stora inom så många olika områden betyder det att du kan köpa fler olika produkter samtidigt som inte har varit möjligt på någon svensk sajt innan, från tekannor och skjortor till lingonsylt och tv-apparater. Anledningen till att de kan erbjuda allt detta är att Amazon är en marknadsplats för andra återförsäljare och privatpersoner som kan sälja via deras sajt.

Förutom sitt stora utbud är Amazon även kända för sin snabba leverans. För de som är Prime-medlemmar i andra länder kan till exempel få supersnabb leverans redan nästa dag. Om det här kommer finnas tillgängligt i Sverige återstår att se (det verkar inte finnas vid lanseringstillfället), men vi kan redan nu bli medlemmar i Prime på andra, internationella sajter.

Men Amazon har jag handlat från i åratal?

Svenska konsumenter redan kunnat handla från Amazon ett bra tag nu. Kanske smidigast har varit via den tyska sidan, då vi sluppit betala tull och extra avgifter för att handla utanför EU, samt att de använder samma eluttag som vi. Men vi har även kunnat handla från andra internationella Amazon-sajter, såsom USA och Storbritannien.

Svenska konsumenter kan också ta del av andra tjänster från Amazons utbud. Till exempel kan vi streama från deras tjänst Prime Video här, eller lyssna på ljudböcker i deras tjänst Audible här.

Prime Video
På Prime Video kan vi bland annat streama serier som Fleabag och Ur Varselklotet.

Hur blir det med frakt?

Eftersom Amazon inte bara är en traditionell nätbutik med eget lager utan vars sajt fungerar som marknadsplats för andra återförsäljare kommer inte allt du beställer från Amazons svenska hemsida skickas från Sverige. Amazon har aviserat samarbete med Postnord för leveranser, och handlar du för mer än 229 kronor är det fri frakt som gäller. 

Kommer Alexa också till Sverige?

Det är inte allt för långsökt att tänka sig att Amazon även kommer passa på att lansera sin röstassistent Alexa på svenska i samband med att de öppnar dörrarna för en svensk Amazon.se. Detta eftersom Amazon förmodligen kommer vilja sälja sina egna produkter med Alexa integrerat även i Sverige, såsom deras smarta högtalare Echo. Men några konkreta uppgifter om det här har vi inte fått än.

Klicka här för att komma till svenska amazon.