Efter att Amazon äntligen officiellt bekräftat att en lansering i Sverige är på gång har ryktena om nätjätten fullständigt exploderat. Men var är egentligen bekräftat och vad betyder det här för dig som konsument? Här samlar vi vad vi vet i skrivande stund och vad du kan ta del av redan nu!

När kommer Amazon till Sverige?

Du har säkert redan sedan länge hört talas om att e-butiksjätten Amazon är på väg att lanseras i Sverige, men nu är det närmare än någonsin. Amazon har bekräftat att man jobbar på en officiell lansering i Sverige, och Ehandel.se har till och med lyckats hitta hur den svenska sidan kommer se ut. Än så länge är allt väldigt hemligt, och även om det spekuleras om att lanseringen kan vara så nära såsom några veckor bort, har vi inget officiellt datum än.

Amazon se
Ehandel.se lyckades surfa in på den svenska domänen och spana in hur Amazon.se kommer se ut.

Varför är det här en stor grej?

Det har pratats om Amazons intåg i Sverige under lång tid nu, så varför är det här egentligen en så stor nyhet? Anledningen är att Amazons dominans inom e-handel kommer ha stora konsekvenser på befintliga svenska återförsäljare. Amazon har därför musklerna att pressa ner priser inom segment där marginalen redan är väldigt låg, till exempel teknik. Det här kan göra det svårt för mindre, svenska återförsäljare att konkurrera.

Vad betyder det för mig?

Egentligen betyder det här för konsumenten bara att vi numera kan surfa på en svensk sajt när vi handlar från Amazon. Eftersom Amazon är så gigantiskt stora inom så många olika områden betyder det att du kan köpa fler olika produkter samtidigt som inte har varit möjligt på någon svensk sajt innan, från tekannor och skjortor till lingonsylt och tv-apparater. Anledningen till att de kan erbjuda allt detta är att Amazon är en marknadsplats för andra återförsäljare och privatpersoner som kan sälja via deras sajt.

Förutom sitt stora utbud är Amazon även kända för sin snabba leverans. För de som är Prime-medlemmar i andra länder kan till exempel få supersnabb leverans redan nästa dag. Om det här kommer finnas tillgängligt i Sverige återstår att se, men vi kan redan nu bli medlemmar i Prime på andra, internationella sajter.

Kan jag handla från Amazon redan nu?

Faktum är att svenska konsumenter redan kunnat handla från Amazon ett bra tag nu. Kanske smidigast är via den tyska sidan, då vi slipper betala tull och extra avgifter för att handla utanför EU, samt att de använder samma eluttag som vi. Men vi kan även handla från andra internationella Amazon-sajter, såsom USA och Storbritannien.

Svenska konsumenter kan också ta del av andra tjänster från Amazons utbud redan nu. Till exempel kan vi streama från deras tjänst Prime Video här, eller lyssna på ljudböcker i deras tjänst Audible här.

Prime Video
På Prime Video kan vi bland annat streama serier som Fleabag och Ur Varselklotet.

Hur blir det med frakt?

Eftersom Amazon inte bara är en traditionell nätbutik med eget lager utan vars sajt fungerar som marknadsplats för andra återförsäljare kommer inte allt du beställer från Amazons svenska hemsida skickas från Sverige. Hur det kommer fungera och vilka fraktpriser som gäller i Sverige återstår att se.

Kommer Alexa också till Sverige?

Det är inte allt för långsökt att tänka sig att Amazon även kommer passa på att lansera sin röstassistent Alexa på svenska i samband med att de öppnar dörrarna för en svensk Amazon.se. Detta eftersom Amazon förmodligen kommer vilja sälja sina egna produkter med Alexa integrerat även i Sverige, såsom deras smarta högtalare Echo. Men några konkreta uppgifter om det här har vi inte fått än.

Artikeln uppdateras löpande.