Amazon presenterade under torsdagen sin första wearable, Amazon Halo, ett skärmlöst hälsoarmband designat för att hålla både användarens kropp och relationer hälsosamma.

Halo kopplas till bärarens smartphone, men används inte för att lyssna på musik eller för att hitta vägen. Armbandet har inte heller gps, wifi eller nfc. Däremot är den vattentålig ner till 50 meter och har ett batteri som ska räcka en hel vecka. Armbandet har också en optisk pulsmätare för att hålla koll på stegräkning och aktivitet samt en mikrofon.

Mikrofonen används däremot inte för Amazons assistent Alexa. I stället ska den analysera tonen på din röst och använda maskininlärning för att analysera "energin" och "laddningen" i den så att du bättre kan förstå hur du låter inför andra. Vilket i sin tur är tänkt att hjälpa dig kommunicera bättre och vårda dina relationer. Amazon säger att funktionen fungerar bäst för amerikansk engelska, men begränsas inte av språk och kommer bara att bli bättre med tiden.

Halos andra unika funktion är en full kroppsskanning som använder AI och maskininlärning. Armbandet kan räkna ut din nivå av kroppsfett med hjälp av din smartphonekamera som skapar en 3d-skanning av din kropp. Ett neuralt nätverk identifierardin kropp och separerar den från bakgrunden i bilden ner till pixelnivå och ytterligare ett neuralt näterk räknar ut proportioner, kroppsform och fördelning av muskler och fett.

Enligt Amazon ska verktyget vara lika pricksäkert som de metoder en läkare använder och dubbelt så säkert som marknadsledande smartvågar. Väger användaren däremot över 225 kilo eller har över 50 procents kroppsfett, är gravid, sitter i rullstol eller har en "annorlunda fysisk form", så som en protes, säger Amazon är mätresultatet inte kommer bli lika träffsäkert.

All data från armbandet bearbetas antingen direkt på mobilen eller via molnet där den raderas efteråt så att ingen annan än användaren själv får ta del av den. 

Amazon Halo erbjuder kostnadsfri stegräkning samt mätning av sömn och hjärtfrekvens, men armbandet är tänkt att användas ihop med en prenumerationstjänst som kostar 4 dollar (cirka 35 kronor) i månaden och låser upp de avancerade funktionerna. Sex månader ingår vid köp av armbandet.

Amazon Halo går inte att köpa ännu men när den gör det kommer armbandet inledningsvis att säljas för 65 dollar under en betaperiod och därefter gå över till fullpriset 100 dollar.

Läs också: Fitbit Sense - Här är Fitbits senaste flaggskeppsklocka 

IDG News