Häromdagen skrev vi om hur stora delar av den lågskotska upplagan av Wikipedia är skriven på låtsasskotska – till synes rena kopior från engelska Wikipedia med enskilda ord utbytta från första ordet i lexikon.

The Guardian rapporterar att det är en 19-åring i North Carolina som ligger bakom 49 procent av alla artiklar i uppslagsverket. I början lade han till en varning i artiklar att de har skrivits av ”någon vars modersmål inte är lågskotska”, men efterhand slutade han med det.

Tonåringen har fått mycket kritik och tråkigt nog även trakasserier. En del redaktörer har förslagit att hela lågskotska Wikipedia borde läggas ner, andra att alla bidrag skrivna av tonåringen ska tas bort. Men Michael Dempster som driver Scots Language Centre i Perth och bland annat har hållit ett Ted-tal om (och på) lågskotska, håller inte med.

– Vi vet att den här killen har lagt ner oerhört mycket jobb och han har skapat en redigerbar struktur. Det är en fantastisk resurs men nu behöver vi folk som kan tala lågskotska som kan hjälpa till att redigera allt.

Nu pågår en livlig diskussion bland redaktörer och administratörer på Wikipedia om hur sajten ska gå vidare, men intresset för lågskotska ser ut att ha fått rejäl skjuts av hela spektaklet.