Testad produkt: Samsung Jet 70 Pet
Pris: Från 3 995 kronor via Prisjakt

I början av sommaren lanserade Samsung två lyxiga skaftdammsugare på den svenska marknaden: Jet 70 Pet och Jet 90 Multi.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Samsung Jet 70 Pet vinner många poäng på sin härliga design och respektingivande sugkraft. Så länge du inte bor allt för stort kan denna skaftis utan problem ersätta en vanlig sladdbaserad variant. 

Positivt

  • Stilren och flexibel.
  • Väldigt bra sugeffekt.
  • Hepa-filter.

Negativt

  • Något högljudd.
  • Lite snål batteritid.
  • Kostar en bra slant.

I det här testet har vi tittat närmare på den förstnämnda, lite billigare modellen, som med stilren design och cyklonförstärkt sugkraft vill göra processen kort med ditt sladdförsedda gamla åbäke.

Hög snygghetsfaktor

Till att börja med måste vi verkligen berömma utformningen. Jet 70 Pet är väldigt avskalad och såpass snygg att du utan problem kan ha den placerad fullt synligt i hemmet. Den smidiga hänganordningen låter dig ladda batteriet utan problem, men dammsugaren kan naturligtvis även plockas isär och förvaras i städskrubben om du så vill. Vikten på 2,6 kilo (med batteri) placerar Jet 70 Pet i någon slags mellanklass. Oavsett om du använder den som handdammsugare eller i fullångt läge medför en 30-minuters städsession ingen som helst ansträngning.

Vi får med fyra olika munstycken: Ett "vanligt" med rengöringsbredd på 250 millimeter, ett lite smalare, ett borstmunstycke för soffor, gardiner och dylikt samt ett supersmalt som funkar perfekt för lister och i trånga skrymslen. En digital display avslöjar vilket av de tre styrkelägena vi använder, och dammbehållaren (0,8 liter) är enkel att skruva loss och tömma.

Samsung Jet 70 Pet

Kort sagt är Jet 70 Pet oerhört lättanvänd, även om batteritiden på maximalt 40 minuter kan vara begränsande för stora hushåll. Det tar också ganska lång tid att ladda fullt. En annan lite irriterande sak är att hår snabbt lägger sig runt hela den roterande huvudborsten, så ni med långhåriga i hushållet kommer troligtvis behöva pilla bort hårstrån med ganska frekventa mellanrum.

Suger hårt

Sugkraften är angedd till 150 W, vilket är riktigt respektabelt i produktkategorin. Grus, damm och annan smuts försvinner i ett nafs för att sedan studsa runt i den speciella, cyklonförsedda dammbehållaren som ska optimera luftflödet extra väl. I sin marknadsföring preciserar Samsung med 9 cykloner och 27 luftinlopp, något som är i stort sett omöjligt att mäta den konkreta effekten av. Det ser fräsigt ut i alla fall! 

Samsung Jet 70 Pet

I låg- och mellanläget är Jet 70 Pet ganska tystlåten. Det är först när vi vrider upp den till max (vilket väldigt sällan behövs) som vi störs något av ljudnivån. Den ligger på 86 dB vilket är tämligen högljutt. Inget som får oss att avrekommendera produkten på något sätt, men ändå värt att veta för spekulanten.

Jet 70 Pet kan också stoltsera med ett hepa-filter. Det består av fem lager och ska fånga upp i stort sett alla skadliga partiklar och allergener. Med tanke på prislappen (5 000 kronor) hade avsaknad av ett sådant fått oss att höja på ögonbrynen.

Specifikationer

Modell: Samsung Jet 70 Pet
Testad: Augusti 2020
Tillverkare: Samsung
Batteri: Litiumjon, 21,6 V
Batteritid: Max 40 minuter 
Laddningstid: 2 timmar, 10 minuter
Kapacitet behållare: 0,8 liter
Filter: Hepa
Antal hastigheter: 3
Sugeffekt: 150 W
Högsta ljudnivå: 86 dB
Vikt: 2,6 kg
Övrigt: Väggfäste, 3 olika munstycken, speciell Clean Station för enklare tömning av dammlådan kan köpas till (1 800 kr)
Rek. pris vid test: 5 000 kr
Pris: Från 3 995 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5