Fler tester av trådlösa hörlurar


Av någon märklig anledning infinner sig en viss stämning, som kan liknas vid andaktsfull, varje gång en ny modell från Sennheiser levereras till redaktionen. Förväntningarna är, med all rätt, alltid höga då tillverkaren nästan uteslutande skämt bort oss med riktigt bra produkter genom åren.
Betyg 4 av 5

Omdöme

Sennheiser cementerar ännu en gång sin plats i den absoluta toppen i ett stekhett segment där endast fåtalet konkurrenter i prisklassen ens lyckas komma i närheten beträffande användarvänlighet och prestanda. Modernt designade, komfortabla och välljudande. För en optimal lyssnarupplevelse är CX 400BT ett givet val! Vi saknar emellertid ip-klassning, ett stort minus i och med att de saknar skydd mot väta i alla dess former.

Positivt

  • Ljud i världsklass
  • Träffsäkra touchkontroller, bra app
  • Komfortabla och välsittande

Negativt

  • Högt pris
  • Saknar ip-klassning

Testad produkt: Sennheiser CX 400BT
Pris: Från 1 690 kronor hos Prisjakt

CX 400 BT kostar nästan exakt 1 000 kronor mindre än Momentum True Wireless 2, men då kan de sistnämnda i gengäld stoltsera med aktiv brusreducering och ipx4-klassning, och därmed haltar jämförelsen. Men kan nykomlingen prestera likvärdigt inom övriga områden har Sennheiser lyckats skapa ännu en potent dräpare i ytterligare ett segment.

Sennheiser CX 400 BT

Design och konstruktion

CX 400BT är läckert designade, rent konstruktionsmässigt likt Momentum men med en mer ungdomlig touch, och finns i färgerna vitt eller svart. Fyra par proppar i olika storlekar medföljer och efter att ha hittat rätt fäster du hörlurarna i örat med en cirkelrörelse som kan liknas vid att de skruvas in. Och trots att de är relativt stora och ser aningen klumpiga ut sitter de både bra och komfortabelt.

Sennheiser CX 400 BT

Förutom den visuella skillnaden samt avsaknad av både aktiv brusreducering liksom skydd mot väta liknar CX 400BT i övrigt sitt syskon på flera punkter: anpassningsbara touchkontroller (som även kan skräddarsys i appen) på utsidan för att styra uppspelning och samtal, röststyrning, dynamiska 7-millimeterselement samt stöd för bättre ljud via bluetooth med aptx, aac samt scb.

Funktioner och användarupplevelse

Den medföljande appen används med fördel för att koppla ihop hörlurarna med din smartphone, och i denna kan du även anpassa touchknapparna efter tycke och smak. Standardinställningen känns emellertid optimal, men använder du exempelvis aldrig röststyrning kan du lika gärna ersätta det kommandot med något mer praktiskt.

Sennheiser CX 400 BT

Användarmässigt finns ingenting att anmärka på. Genom att trycka snabbt med fingret mot ytan utförs kommandona (spårbyte, svara på inkommande samtal och så vidare) med klinisk perfektion och det hör till ovanligheterna att de misstolkas. Volymen justeras genom att hålla kvar fingret på vänster respektive höger sida. I appen finns även en equalizer i två olika format – trestegad alternativt en mer intuitiv där du med fingret drar en markör i olika riktningar.

Prestanda och ljudkvalitet

Batteritiden är specificerad till 20 timmar; 7 timmar på en laddning och ytterligare 13 timmar i kombination med laddningsetuiet (som för övrigt är till formatet smidigt) – klart godkänt och tillräckligt för de flesta av oss.

Passformen är som sagt perfekt och den passiva ljudisoleringen från störande ljud utifrån är riktigt bra, vilket utöver själva elementen liksom stöd för flertalet kodekar (sbc, aac, och apt) är en förutsättning för en optimal lyssnarupplevelse.

Sennheiser CX 400 BT

Och visst låter det bra, på gränsen till perfekt. Vi bjuds på en källardjup bas, ett naturligt och dynamiskt mellanregister liksom en klar, detaljrik och luftig diskant. Frågar ni oss har Sennheiser obestridligen lyckats igen, i synnerhet med användarvänlighet och ljudprestanda. Klarar du dig utan aktiv brusreducering är CX 400BT med andra ord högintressanta för ljudkonnässören.
M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: CX 400BT
Testad: September 2020
Tillverkare: Sennheiser
Färg: Svarta eller vita
IP-certifiering: Nej
Anslutning: Bluetooth 5.1
Ljudcodec: Aac, sbc, aptX
Batteritid: Upp till 7 timmar + 13 timmar (laddningsdosa)
Dedikerad app: Ja
Röststyrning: Ja, telefonens inbyggda
Aktiv röststyrning: Nej
Medföljande tillbehör: Laddningsfodral (usb-c)
Vikt (två hörlurar): 12 gram
Vikt laddningsdosa: 37 gram
Rek pris vid test: 2 199 kronor
Pris: Från 1 690 kronor hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5