Varje gång Samsung lanserar en ny mobiltelefon brukar det märkas även för Iphone-användare. Inte bara för att Samsungs design har inspirerats av Apple utan också för att företagets Galaxy-modeller är riktigt, riktigt bra. De har de senaste processorerna, skärmarna och kamerorna, och emellanåt är de först med teknik som hittar till Iphone lite senare.

Läs även: Stort test av mobiltelefoner – hetaste modellerna

Nyligen släpptes Samsung Galaxy Note 20 och den kostar i princip lika mycket som Iphone 11 Pro, så det finns all anledning att jämföra de båda mobiltelefonerna med varandra. Men vilket är egentligen det bästa valet för en objektiv person som inte är låst vid ett visst märke?

Design

Iphone 11 Pro är en av få mobiltelefoner som har en så kallad flärp längst upp, något som onekligen börjar kännas föråldrat. Som jämförelse har Galaxy Note 20 ett litet kamerahål i skärmen och det är en betydligt snyggare lösning, så på den fronten är det Samsung som tar hem segern.

Galaxy note 20 och Galaxy Note Ultra 20
Foto: Alex Todd IDGBåde Samsung Galaxy Note 20 och Galaxy Note 20 Ultra erbjuds i en ”mystisk” bronsfärg, men den förstnämnda har en baksida av plast medan den sistnämnda är gjord av glas.

Till skillnad från andra modeller i Samsungs Galaxy-serie har Galaxy Note 20 en ram runt skärmen, men tyvärr är utrymmet längst upp och längst ner bredare än sidorna. På Iphone 11 Pro är ramen lika bred överallt, vilket ger ett mer symmetriskt intryck.

Läs även: Test av Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Baksidan påminner en del om varandra med var sin uppsättning av kameror i ena hörnet. Medan Samsung satsar på en rektangel har Apple valt en kvadrat, men ingen av lösningarna är särskilt snygga.

En av de största skillnaderna är att Galaxy Note 20 har en baksida av plast, medan baksidan på Iphone 11 Pro är av glas. Dessutom är Samsungs mobiltelefon både större (161,6 x 75,2 x 8,3 mm) och tyngre (194 gram) än Apples motsvarighet (144 x 71,4 x 8,1 mm och 188 gram).

Skärmen

Både Iphone 11 Pro och Galaxy Note 20 har stora skärmar, men det är ändå nästan en hel tums skillnad.

Iphone 11 Pro är utrustad med en Super Retina XDR-skärm på 5,8 tum med upplösningen 2436 x 1125, vilket ger en pixeltäthet på 458 pixlar per tum.

Galaxy Note 20 har å sin sida en Super Amoled-skärm på 6,7 tums med upplösningen 2400 x 1080, vilket ger en pixeltäthet på 393 pixlar per tum.

Framsidan på Galaxy Note 20
Foto: Alex Todd IDGSkärmen på Note 20 är större, men har färre pixlar än den som finns i Iphone 11 Pro.

Även om skärmen i Iphone 11 Pro är mindre är den betydligt bättre än den som sitter i Galaxy Note 20. Faktum är att Apples skärm är nästan lika bra som den som sitter i Galaxy Note 20 Ultra, detta trots att den sistnämnda är på 120 hertz.

Processor, arbetsminne och lagring

Båda mobiltelefonerna har kraftfulla processorer, närmare bestämt Apple A13 och Qualcomm Snapdragon 865+. Enligt testerna är Apples processor klart snabbast, även om det inte alltid märks vid vardaglig användning.

Galaxy Note 20 har dubbelt så mycket arbetsminne som Iphone 11 Pro, närmare bestämt 8 jämfört med 4 gigabyte. Samtidigt har Apple gjort ett bättre jobb med att optimera systemet, så i praktiken blir det ingen större skillnad.

Vad gäller lagringen erbjuder Samsung dubbelt så mycket utrymme i ingångsmodellen, det vill säga 128 gigabyte. Med tanke på det höga priset är det lite pinsamt att Apple nöjer sig med 64 gigabyte.

I övrigt kan konstateras att båda mobiltelefonerna är vattentåliga (IP68) och saknar det klassiska hörlursuttaget.

Biometrisk inloggning och stöd för pekpennor

Anledningen till att Iphone 11 Pro har en flärp på framsidan är den så kallade Truedepth-kameran som hanterar Face ID, ett system för ansiktsigenkänning som är riktigt användbart för inloggning.

Samsung nöjer sig å sin sida med inbyggd fingeravtrycksläsare i Galaxy Note 20 och även om den fungerar som förväntat föredrar vi Apples lösning.

S Pen
Foto: SamsungPekpennan S Pen är en av de stora fördelarna med Note 20.

Ett område där Samsung vinner solklart är stödet för pekpennor. Medan du får en S Pen på köpet med Galaxy Note 20 saknas fortfarande stöd för motsvarigheten Apple Pencil i Iphone, vilket är synd.

Ett extra plus i kanten för Galaxy Note 20 är att det finns en inbyggd förvaringsplats för pekpennan i mobilen, så det är ingen större risk att du slarvar bort den.

Batteri och uppkoppling

På pappret har Galaxy Note 20 ett mycket mer kraftfullt batteri än Iphone 11 Pro, närmare bestämt ligger kapaciteten på 4 300 milliamperetimmar jämfört med 3 046 milliamperetimmar. Men i daglig användning är skillnaden hårfin.

Båda mobilerna har stöd för snabbladdning, men det går betydligt fortare med Samsungs laddare på 25 watt än med Apples laddare på 18 watt.

Vad gäller uppkopplingen har Galaxy Note 20 stöd för båda varianterna av 5g, medan Iphone 11 Pro enbart har stöd för 4g. I dagsläget har detta ingen större betydelse, men när 5g-nätet är fullt utbyggt är Samsungs mobil mer framtidssäker.

Operativsystem och uppdateringar

När vi ändå pratar om framtiden kan vi konstatera att Samsung lovar att Note 20 kommer kunna använda ”uppemot tre generationer av Android”, vilket är en klar förbättring jämfört med tidigare modeller.

Men om du väljer en Iphone kan du räkna med betydligt fler uppgraderingar än så. Till exempel kommer Iphone 6S som körde IOS 9 vid lanseringen 2015 att kunna köra IOS 14 nu till hösten. Det tyder på att vi kan räkna med att Iphone 11 Pro kommer kunna uppgraderas till IOS 18 2024 eller rent av IOS 19 2025. Vid det laget lär inte särskilt många användare ha kvar sin Galaxy Note 20.

Iphone 11 Pro
Foto: Adam Patrick Murray IDGRäkna med att Iphone 11 Pro får många uppgraderingar till.

Kamerorna

Både Iphone 11 Pro och Galaxy Note 20 är utrustade med trippelkameror och båda tar fantastiska bilder. Det här är specifikationerna:

Iphone 11 Pro:

Kamera 1: 12 MP vidvinkel, f / 1.8, OIS
Kamera 2: 12 MP telefoto, f / 2.0, OIS, 2x optisk zoom
Kamera 3: 12 MP ultravidvinkel, f / 2.4, 120 graders FOV

Galaxy Note 20:

Kamera 1: 12 MP ultravidvinkel, f / 2.2, 120 graders FOV
Kamera 2: 12 MP vidvinkel, f / 1.8, OIS
Kamera 3: 64 MP telefoto, f / 2.0, 3X hybridzoom

Kamerorna i Galaxy Note 20
Foto: Alex Todd IDGGalaxy Note 20 är utrustad med fantastiska kameror, men Apples är snäppet bättre.

Kamerorna i Galaxy Note 20 är i stort sett identiska med de som finns i Galaxy S20 Plus, så vi vet redan att de är utmärkta. Men kamerorna som sitter i Iphone 11 Pro ger bättre bilder vid svagt ljus, så vi väljer ändå att ge Apple segern i denna ytterst jämna kamp.

Slutsats

Även om Galaxy Note 20 har en större skärm, en medföljande pekpenna och 5g-stöd är ändå Iphone 11 Pro det bästa valet i våra ögon. Apples flaggskeppsmobil vinner i de flesta kategorier, detta trots att den har snart ett år på nacken.

Om du är nyfiken på Galaxy Note 20 rekommenderar vi att du lägger de extra slantarna på syskonmodellen Galaxy Note 20 Ultra. Då får du en högupplöst skärm på 120 hertz, bättre kameror, en baksida av glas och hela 12 gigabyte arbetsminne.

Samtidigt bör det påpekas att det snart är dags för Iphone 12 och då får du med stor sannolikhet både 5g-stöd och ännu bättre kameror. Med andra ord kan det löna sig att ha is i magen om du funderar på att köpa nytt.

Läs även: Långtidstest av Iphone 11 Pro Max

Översättning och bearbetning: Mikael Markander

Apple iPhone 11 Pro 64GB Pris vid test: 9990 kr.

Bästa pris just nu: 8990 kr