Förra generationens toppmobil från Asus, Zenfone 6, lanserades i maj 2019, men denna gång dröjde det till i slutet av augusti innan Zenfone 7-serien presenterades. Kanske beror det på rådande pandemiläge, kanske på att Asus ville vänta in senaste och snabbaste Snapdragon-kretsen, eller på något helt annat. Effekten blir ändå att vi redan sett Asus släppa en mer maxad mobil i form av gamingmobilen ROG Phone 3, som istället kom överraskande tidigt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Asus överraskar inte så enormt med Zenfone 7 som de gjorde med Zenfone 6. Här bygger de vidare på och förfinar flipp-konceptet. Du får därmed en av världens bästa selfiekameror, men för övrigt är det en mer alldaglig telefon. Den har prestanda i toppklass, en riktigt snygg skärm och modern uppkoppling som 5g och wifi 6, men på ett par andra punkter blir det kompromisser. Om inte just flippen ger dig ha-begär finns det mer lockande mobiler till samma pris.

Positivt

  • Maxade prestanda
  • Utmärkt skärm med smarta alternativ
  • Unika kameralösningen
  • Stort batteri

Negativt

  • Ingen vattentäthet
  • Ingen trådlös laddning
  • Något tveksamma högtalare
  • Inte längre lika prisvärd

Testad produkt: Zenfone 7 Pro
Pris: 7 790 kronor hos Webhallen.

Så är det här ändå Asus flaggskepp? ja vi tycker nog det. ROG Phone 3 som kom under hösten var mer lik en "vanlig" mobil än tidigare modeller, men senaster RIG Phone 5 har återigen fått hårdare gaming-profil. Och då är Zenfone definitivt ett mer hanterbart val om du inte är en inbiten mobil gamer. Den är precis som föregångaren en mobil med många toppegenskaper till ett konkurrenskraftigt pris. Dock inte lika billigt som sist.

Zenfone 7 kommer i två versioner, vanliga 7 och 7 Pro, som vi testat här. De är såvitt vi kan se identiska, förutom att Zenfone 7 kör Snapdragon 865 istället för lite vassare Snapdragon 865+, och att den har mindre lagring, 128 GB mot 256 GB. Dessa får du betala 7 999 respektive 8 999 kronor för. Det är ett steg upp i pris jämfört med Zenfone 6, som var en av fjolårets mest prispressade flaggskepp för så lite som 5 000 kronor för en basmodell och runt 6 500 kronor för den bästa.

Så det är ett klart steg uppåt i pris, men ett som även samtliga konkurrenter tagit, förutom den enkla och avskalade Poco F1 Pro, som ju i stort sett bara erbjuder tunga prestanda, och inte mycket annat. Zenfone ligger fortfarande väldigt bra till i pris jämfört med konkurrenterna.

Stor och snygg skärm

Det du får i Zenfone 7 Pro är en toppresterande telefon i ett relativt stort format. Skärmen är på 6,67 tum med ett par millimeters marginal runtom, och aningen extra i nederkant. Det ger den 77 millimeters bredd, vilket kan vara lite maffigt för den som har små händer. Luren är också nästan centimetertjock och väger 230 gram.

Zenfone 7 Pro skärm
Skärmen i Zenfone 7 Pro är stor, snygg och har utmärkta färgegenskaper.

Är detta inget som avskräcker så är det ett snyggt premiumbygge med matt aluminium i ramen och en välvd glasbaksida som finns i två utföranden, antingen pärlemoskimrande vit med en antydan till blå ton, eller svart, även här med en lätt blå toning på baksidan. Förutom att den blanka baksidan blir lite svettig att greppa i längden ligger den bekvämt i handen. Den vita modell vi testat är dessutom bra på att dölja damm och fingeravtryck.

De har plan glasframsida, heltäckande skärm utan flärp eller kamerahål, och fingeravtrycksläsaren i på-knappen på sidan istället för placerad inne i skärmen. Skärmpanelen håller riktigt hög klass, en amoled med 1080p-upplösning, 90 Hz bildfrekvens och god om än inte extrem ljusstyrka. Framför allt övertygar dess färgåtergivning med samma utmärkta färgomfång och färgkorrekthet i proffsklass som vi sett i flera av årets toppmobiler.

Intressanta inställningar

I alla fall i det skärmläge som heter Naturligt som verkar matcha dci-p3-färgskalan. Här finns också Standard som verkar pressa upp färgomfångget aningen extra, ett mer dämpat och varmt filmläge och ett som heter Normal som vi inte riktigt förstår vad det innebär – den ser precis ut som filmläget. Du kan även ställa färgtemperatur och färgmättnad manuellt. Till och med ner till helt monokromt om du vill.

Du kar också kontroll över en annan sak som vi inte sett i andra mobiler. Du kan välja att köra dc-dimning för låg ljusstyrka istället för mer vanlig PWM-teknik (pulse width modulation). Det kan minska flimmereffekt i skärmen och vara mer skonsamt för ögonen. Det är något vissa användare kan få besvär med medan andra inte märker av det. Så varför inte bara ha det valet? Svaret är att dc-dimning gör det svårt att hålla färgkorrektheten på topp på låg ljusstyrka i oled-skärmar. Här kan du välja själv, vilket givetvis alltid är ett plus.

Skärmen har inte ROG Phone 3:s extrema bildfrekvens, utan upp till 90 Hz för bättre flyt i scrollning, spel och gränssnitt. Du kan ställa den att permanent köra på 60 eller 90, eller låta telefonen växla mellan dem automatiskt. Först när vi testade trodde vi att funktionen var buggig, då vi inte fick ändra från 90 Hz, utan telefonen meddelande att en annan app hade låst den till 90, trots att inga appar var öppna.

Zenfone 7 Pro baksida
Det är en ganska tung och tjock telefon, men med det stora kamerahuset och ett biffigt batteri är det kanske inte så konstigt.

Prestanda i toppklass

Det visar sig att ett speciellt batteriläge kallat Hög prestanda också låser skärmen till snabba läget. Växlar vi till standardläget Balanserat så får vi skärmkontroll igen. Vi kan inte se att högprestandaläget faktiskt påverkar prestanda i våra mätningar. Vi får kort och gott toppresultat i allt, från tunga cpu-prestanda och utmärkt snabb spelgrafik till snabbaste lagringen du kan få i en mobil idag. Men det kan vara så att det gör kylning effektivare, så att du till exempel kan spela längre utan kompromisser.

Telefonen har stereohögtalare, med en huvudhögtalare i botten, och högtalaren för samtal som dubbeljobbar som vanliga högtalare upptill. Det gör stereobilden lite skev, eftersom bottenhögtalaren är klart kraftfullare, men det är fortfarande att föredra framför de flaggskepp som fortfarande bara kör monoljud.

Ljudkvaliteten i sig är godkänd men inte fantastisk. Basen är något tunn och den tappar lite detaljer över hela spektrat. Vi hittar inga som helst möjligheter att ställa in ljudbild, vilket är lite förvånande med tanke på hur mycket kontroll vi får över skärmen. Vill du ansluta hörlurar är det bluetooth eller usb som gäller., då Asus plockat bort hörlursporten från Zenfone 6.

Maffigt batteri och en del kompromisser

Det bastanta chassit rymmer ett batteri på 5 000 mAh, som levererar ordentligt med driftstid, men ingenting som överraskar med tanke på batteristorleken. Vi mäter med automatisk bildfrekvens och förväntar oss då 60 Hz-läge för det mesta när vi till exempel strömmar video. Då får vi ut ungefär 20 timmar ur den på hög ljusstyrka.

Utöver detta får du en blandad samling funktioner och egenskaper. Telefonen är på grund av den speciella konstruktionen och kameralösningen inte vattentät, och trådlös laddning har Asus också valt att inte implementera. Allt annat känns dock modernt och uppgraderat, med snabbaste wifi, 5g-stöd och riktigt snabb laddning via usb.

Zenfone 7 Pro flipp
Uppflippade kameran drar blickarna till sig. 

Det som gör Zenfone unik är givetvis den speciella kameralösningen, där hela kamerahuset sitter i en modul på ett motoriserat gångjärn. Istället för en separat kamera på framsidan flippar hela kameradelen runt 180 grader när du vill ta en selfie. Det gör att du han en svårslagbar kvalitet med bästa sensorn och optiken, liksom hela kameraappens funktionalitet i det läget.

Vlogg-vänligt

Det kan definitivt vara något för den om vill ha proffsigt resultat i videosamtalet, selfies och videotjänster där du ofta skapar med selfiekameran som Instagram och Tiktok. Speciellt vidvinkeln gillar vi i det läget, och möjligheten att ta nattfoton med huvudkameran. Dess stora sensoryta, ljusvänliga optik och appens nattläge med riktigt effektiv hdr gör ett bra jobb för det.

Flipp-mekaniken har blivit uppgraderad med vad som ska vara en starkare motor och nya kontrollfunktioner. Bland annat kan du precisionsstyra hastigheten för panoramafoton, och även programmera in fasta vinklar du kan få den att snabbt växla till.

Kameran är uppgraderad från Zenfone 6, så att du nu har både en rejäl huvudkamera på 64 megapixlar, en 12 megapixel vidvinkellins och nu också en telefoto med 3x optisk zoom. Även om inte zoomen blir särskilt naturlig att använda i selfieläge så är det roligt att kunna säga att du faktiskt har en trippelkamera framtill.

Bildkvaliteten är rent generellt god även om den inte utmärker sig på något speciellt sätt. Det är kvalitetssensorer, stabilt bra optik och en god knippe funktioner och rutiner i mjukvaran. Den har inte samma enorma dynamik som till exempel en Huawei P40 Pro, Samsung-mobilernas intelligens och rapphet eller Sonys behagliga färgbalans, men om du inte är en extremt kräsen användare gör den ett solitt jobb. Undantaget är kanske zoom-objektivet, som levererar lite bleka färger och inte hänger med vid dämpat ljus.

Zen UI
Zen UI är sedan 2019 ett snyggt och avskalat gränssnitt som går snabbt att navigera.

Årets Zenfone ger oss inte samma känsla som förra årets. Nyhetspirret med flippad selfiekamera har gått över sedan länge. Visst har den ett uppenbart användningsområde, men det kommer också med påtagliga nackdelar som avsaknad av vattentät konstruktion, trådlös laddning, och en allmän oro om hållbarhet. Priset är fortfarande relativt lågt, men inte lika imponerande pressat som i fjol, och det finns flera riktigt bra konkurrenter i samma klass.

Det är dock alltjämt ett kvalitetsbygge, och med ett par intressanta saker på pluskontot, framför allt en lysande skärm med intressant funktionalitet och bra batteritid. Det kommer den långt på. Men det är definitivt inte en telefon för alla. 

Specifikationer                           

Produktnamn: Zenfone 7 Pro ZS671KS
Testad: September 2020, uppdaterad mars 2021
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Snapdragon 865+
Processor: Kryo 585 3,1 GHz + 3st Kryo 585 2,42 GHz, 4st Kryo 585 1,8 GHz
Grafik: Adreno 650 (645 MHz)
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,67 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 64 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 8 megapixel 3x telefoto med led
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.0, gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10 med ZenUI 7
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 5 000 mAh, 15h webbvideo (wifi), ca 18h blandad användning (4g), ca 26h samtal (3g)*
Storlek: 16,5 x 7,7 x 0,96 cm
Vikt: 230 gram
Rek. pris: 8 999 kr
Pris: 8 990 kronor hos Webhallen.
* Mätt med automatisk bildfrekvens

Prestanda       

Antutu Benchmark: 638 728 poäng
Geekbench 5: 3 274 poäng, 1008 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 7 781 poäng
Androbench, lagring: 1 700,14 MB/s

Betyg: 4 av 5