Testad produkt: Bose Soundsport Free
Pris: Från 796 kronor via Prisjakt

Designen på Soundsport Free skiljer sig en del från de flesta andra modeller på marknaden. Väl på plats sticker de ut en bra bit från örat och det ser nästan ut som om de ska ramla ur vilken sekund som helst. De gör de inte, greppet är bergfast, men det både känns ovant och ser onekligen udda ut.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Bose Soundsport är fortfarande med i matchen, men tiden har hunnit ifatt Soundsport Free och som nu väntar på pensionering. Med detta i åtanke känns priset omotiverat högt och i samband med lanseringen av de nya modellerna bör priset kunna justeras rejält nedåt.

Positivt

  • Grym passform – de sitter som berget!
  • Enkelt handhavande och bra ljud.
  • Snygga, trots den något udda formen.

Negativt

  • Få inställningsmöjligheter i appen.
  • Sticker ut en bra bit från öronen, passar kanske inte alla.
På vänster öronsnäcka finns endast en knapp och den aktiverar bluetooth för den första sammankopplingen, en traditionell sådan där du söker efter hörlurarna i din uppspelningsenhet. Efter det används den enbart för att väcka snäckan efter laddning eller inaktivitet. På den högra hittar vi funktionsknapparna som är tre till antalet.
Bose Soundsport Free

Krävande funktionsknappar

Med den centrala pausar och återupptar du uppspelningen, byter spår (två snabba tryck för framåt, tre för bakåt) liksom besvarar och avslutar samtal. De övriga två justerar volymen. Vi får trycka relativt hårt på dessa för respons men eftersom lurarna sticker ut så pass långt, samt silikonfenornas fasta grepp i örat, går det att experimentera en hel del utan att de faller ur läge.

Den medföljande appen är en enkel historia. Den enda justeringen du kan använda är ett volymreglage, men här finns även bruksanvisning i ett pedagogiskt format, uppdatering av hörlurarna vid eventuella nyheter i mjukvaran, inställning av timer samt språkinställningar.

Bose Soundsport Free

I appen finns även en kartfunktion, som visar var hörlurarna senast var aktiva. Här har Bose tänkt till: Du kan även aktivera en ljudfunktion som innebär att hörlurarna börjar spela en trudelutt med stegrande volym. Är det bara tyst i hemmet fungerar faktiskt funktionen riktigt bra.

Tack vare den grymma passformen blir ljudupplevelsen riktigt bra med framför allt en imponerande basåtergivning. I övrigt är karaktären mer åt det dova hållet i diskant och övre mellanregistret snarare än torrt och överdrivet skarpt. En trevlig upplevelse helt enkelt.

Batteritiden ligger på runt fem timmar vilket placerar Bose Soundsport Free i toppen i segmentet. Tillsammans med hörlurarna får du givetvis en laddningsdosa och med den kan du ladda upp hörlurarna fullt två gånger vilket ger en total batteritid på 15 timmar. De är även svett- och vattentåliga (ipx4-certifierade) och kommer i tre olika färger: svart, blå eller orange.

Specifikationer

Modell: Soundsport Free
Testad: Mars 2018
Tillverkare: Bose
Anslutning: Bluetooth 
IP-certifiering: IPX4
Batteritid: Upp till 5 timmar per laddning + 10 timmar (laddningsdosa)
Frekvensåtergivning: Uppgift saknas
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 2 x 15 gram, laddningsetui 80 gram
Rek. Pris vid test: 2 200 kronor
Pris: Från 796 kronor via Prisjakt

Betyg: 3 av 5