Testad produkt: Sony WF-SP800N
Pris: Från 1 375 kronor hos Amazon Sverige

Sony tillhör de riktigt stora aktörerna när det kommer till hörlurar och kanske framför allt när det gäller aktiv brusreducering.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Precis som kronjuvelen1000XM3 vunnit de kräsna resenärernas hjärtan har Sony här med WF-SP800 stora möjligheter att även attrahera den mer aktiva användaren, som värdesätter batteriprestanda, funktionalitet och väderbeständighet framför en fullkomlig brusreducering och briljant uppspelningskvalitet. Vill du ha det bästa av bägge världar införskaffar du båda två. 

Positivt

  • Bra ljud, godkänd brusreducering
  • Användarvänliga touchkontroller
  • Suverän app med flertalet inställningsmöjligheter
  • IP55-klassade
  • Årets snyggaste tw-lurar?

Negativt

  • Samma pris som för 1000XM3 som har bättre ljudprestanda och effektivare brusreducering
  • Eko uppträder vid handsfree
M3 rekommenderar

Flaggskeppsmodellen WF-1000XM3 har erövrat en hel värld och med nya sportigare SP800N, som är både billigare och i vårt tycke snyggare, understryker Sony att de ämnar cementera sin position i toppen av näringskedjan.

Just ”billigare” ska man emellertid ta med en nypa salt. Storebror 1000XM3 har hängt med ett tag nu och går att hitta långt under listpriset och när vi jämför dem på nätet ser vi att de går att få för exakt samma pris. Men utgår vi från riktpriset är nya SP800N 500 kronor billigare.

Design och konstruktion

Sony WF-SP800N

”Sjukt snygga!” var vår första reaktion när vi packade upp hörlurarna. Modellen kommer i fyra olika färger; blått, svart eller som testexemplaret i ett läckert gräddvitt utförande. Vilandes i ett minst lika väldesignat laddningsetui kan vi bara konstatera att vi här har och göra med ett av segmentets vackraste skapelser hittills.

Liksom tillverkarens övriga modeller är även SP800N en till synes tvådelad konstruktion i den mening att själva kabinetten sticker ut en bit från örat. Spontant känns det som om de enkelt faller ur örongångens grepp, men tack vare de medföljande stabiliserande vingarna sitter de både bekvämt och fast, även vid fysisk aktivitet. Och till träningspasset passar de utmärkt då de är IP55-klassade och tillika skyddade mot vatten, svett och damm.

Funktioner och användarupplevelse

Vardera utsida är försedd med en rörelsekänslig yta med vilka du styr olika funktioner beroende på inställning. Båda är som sagt anpassningsbara och du kan välja mellan exempelvis uppspelningsfunktioner (paus/spela upp, spårbyte) på den högra och styra volymen med den vänstra. Alternativen är därutöver kontroll av omgivningsljud eller aktivering av antingen Google Assistent eller Amazon Alexa.

Sony WF-SP800N

Och precis som för flertalet av Sonys hörlurar används appen Headphones även till dessa för en mängd olika funktioner och inställningar. Här kan du ställa in ljudbilden via en equalizer, ställa brusreduceringen och dedikera uppgift för de ovan nämnda touchkontrollerna. Det vill säga, den som testat någon av Sonys övriga modeller som är kompatibla med appen kommer att känna igen sig.

Prestanda och ljudkvalitet

Funktionsmässigt är det med andra ord identiskt med exempelvis WF-1000XM3. Vissa saker är till och med bättre – upp till 13 timmars kontinuerlig uppspelning per laddning jämfört med 8 timmar samt IPX-klassificering – men ljudmässigt når lillebror SP800N inte upp till flaggskeppsmodellen. Nu låter det inte på långa vägar dåligt utan upplevelsen är både välbalanserad och detaljerad, men samma närvarokänsla och klarhet över hela registret infinner sig inte här på samma sätt.

SP800N går även på pumpen gentemot 1000XM3 när det gäller brusreduceringen, ett område i vilket den sistnämnda som bekant briljerar. Nu är filtreringen i och för sig bättre än flertalet prismässigt jämförbara konkurrenter, men avsaknaden av brusreduceringsprocessorn QN1e gör sig här påmind.

Specifikationer

Modell: WF-SP800N
Testad: September 2020
Tillverkare: Sony
Färg: Blå, svart eller vit
IP-certifiering: IP55
Anslutning: Bluetooth 5.0
Ljudcodec: Aac, sbc
Batteritid: 9 timmar (NC på, 13 NC av) + laddning via laddningsdosan 
Dedikerad App: Ja
Röststyrning: Ja, telefonens inbyggda
Aktiv röststyrning: Ja, Google Assistent alt. Amazon Alexa
Medföljande tillbehör: Laddningsfodral (usb-c)
Vikt (två hörlurar): 19 gram
Vikt laddningsdosa: 59 gram
Rek pris vid test: 2 100 kronor
Pris: Från 1 375 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5