Testad produkt: Creative Outlier Gold
Pris: Från 1 699 kronor hos Amazon Sverige

Förutom interna- och externa ljudkort, som är tillverkarens hemmaplan, har man även ett par hörlurar i produktfamiljen, och nu är Creatives första helt trådlösa modell här – Outlier Gold.

Betyg 3 av 5

Omdöme

För runt 1000-lappen förväntar vi oss mer än ett i guld skimrade yttre. Visst, batteritiden är mer än godkänd och det låter helt okej, men funktionsmässigt blir det bakläxa. Använder du uteslutande streamingtjänster saknar appen existensberättigande, och hands free-upplevelsen är ingen höjdare, vare sig för dig eller den du har på andra änden.

Positivt

  • Relativt bra ljud
  • Batteritiden

Negativt

  • Funktionalitet i form av kassa funktionsknappar
  • Tveksam passform vid aktivitet
  • Handsfree-ljud

Design och konstruktion

Formmässigt påminner lurarna en hel del om The Dash som vi testade för drygt fyra år sedan, och den medföljande laddningsdosan öppnas på samma sätt genom att du skjuter innanmätet åt sidan. Där slutar emellertid liknelsen. The Dash var nyskapande både när det gäller teknik och funktioner, något man inte kan påstå att Creative är i detta fall.

Det medföljer tre par öronkuddar i olika storlekar och passformen är helt okej. Efter att ha skruvats in i örongången sitter de relativt bra, framför allt med tanke på att fixerande vingar saknas. De är IPX5-klassade vilket innebär att de tål en viss mängd väta, tillika svett, så att ta med dem till gymmet fungerar men under exempelvis löprundan eller vid kraftigare rörelser börjar de så sakteliga tappa fästet i örat och krypa utåt.

Creative Outlier Gold

Funktioner och användarupplevelse

På utsidan av vardera snäcka är en funktionsknapp placerad. Till synes med touchfunktion men så är inte fallet utan du får trycka till rejält för att få någon reaktion. Ett tryck på den högra för att pausa eller återuppta musiken, två tryck för att stega framåt samt håll den intryckt för att höja volymen.

Motsvarande på den vänstra. Är musiken pausad startar du genom två tryck telefonens röststyrningsfunktion. Resultatet blir en hel del felkommandon, och kraften du behöver använda är ingen behaglig upplevelse för öronen.

Creative Outlier Gold

Till hörlurarna finns en app där det mest spännande är en steglös equalizer men den fungerar bara på filer lagrade i telefonen och inte med streamingtjänster (inte heller om du från exempelvis Spotify laddat ner spellistor eller låtar).

I appen finns även en guide till Creatives eget ljudförbättringsformat, super x-fi och efter att bland annat ha analyserat dina öron (genom att du med mobilkameran fotograferar dem) får du en personligt anpassad ljudbild. Om någon i större utsträckning kommer använda sig av funktionen? Tveksamt. 

Prestanda och ljudkvalitet

Speltiden är runt 14 timmar per laddning och med laddningsetuiet är den totala kapaciteten satt till 39 timmar. Efter att ha använt dem under ett par dagar verkar det överensstämma med verkligheten.

Ljudmässigt då? Inte så pjåkigt faktiskt. Basen går ner tillfredställande djupt och mellanregistret levererar både rymd och detaljer. Det är inte så att vi slår kullerbyttor av förtjusning men överlag låter det anständigt oavsett vilken slags musik vi matar dem med. 

Specifikationer

Modell: Outlier Gold
Testad: September 2020
Tillverkare: Creative
Färg: Svarta med gulfärgad utsida
IP-certifiering: IPX5
Anslutning: Bluetooth 5.0
Ljudcodec: AAC, aptX, SBC
Batteritid: 14 timmar + 25 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad app: Ja
Röststyrning: Ja, telefonens inbyggda
Aktiv röststyrning: Nej
Medföljande tillbehör: Laddningsfodral (usb-c)
Vikt (två hörlurar): 10 gram
Vikt laddningsdosa: 54 gram
Rek pris vid test: Drygt 1 000 kronor
Pris: Från 1 699 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5