För dig som inte vill ha stora och otympliga nästa generationslådor har Microsoft tagit fram en mindre och betydligt mer traditionell konsol. Nya Xbox Series S innehåller många av de nyheter som det större syskonet Xbox Series X bjuder på, såsom supersnabba laddningstider och möjligheten att ha igång flera spel samtidigt. Den är dessutom billigare och klarar även av att spela upp medieinnehåll i 4k-upplösning.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Xbox Series S erbjuder några av de bästa inslagen från Xbox Series X fast till ett lägre pris. Vi önskar dock att Microsoft inkluderat mer lagringsminne, för just nu fylls den alldeles för fort. Har du inte uppgraderat till 4k-tv, eller bara vill ta del av nästa generation till ett billigt pris, funkar Xbox Series S ypperligt. Hur länge är däremot den stora frågan.

Positivt

  • Billig jämfört med konkurrensen.
  • Kan spela alla Xbox One-spel (plus bakåtkompatibla Xbox 360- och Xbox-spel).
  • Samma ultrasnabba laddningstider som Xbox Series X.

Negativt

  • Det inbyggda lagringsminnet är alldeles för litet.
  • Xbox One-spel körs i Xbox One S-läge.
  • Vi efterlyser fler Series S-uppdaterade spel.

Testad produkt: Xbox Series S
Pris: Från 3 590 kronor på Prisjakt.

Samtidigt har den mindre designen och det lägre priset inneburit en del kompromisser med det tekniska. Därför ser Microsoft sin nya “light”-modell som den regelrätta efterföljaren till Xbox One S, och inte nödvändigtvis den kraftfullare Xbox One X-konsolen. Men finns det plats för en nedbantad modell vid sidan av prestandamonstren Xbox Series X och Playstation 5?

Xbox Series S ståendes
Foto: Evelina GalliXbox Series S gigantiska fläkt sticker ut från den annars helvita designen.

Konventionell design som passar överallt

En faktor som talar till dess fördel är designen. Den påminner nämligen mycket om tidigare nämnda Xbox One S, framför allt den heldigitala modellen som saknar skivläsare. Xbox Series S rektangulära utformning är som gjord för att smälta in i hyllan under tv:n, bland övriga konsoler och tv-boxar. Den är inte heller särskilt tung med sina knappa 2 kilo, en stor kontrast mot de två andra kolosserna.

Series S liggande
Foto: Raphael Cano FelixKonsolen är smal nog att passa in under tv:n.

En detalj som dock sticker ut är den gigantiska fläkten på konsolens ovansida, vars svarta färg kontrasterar sig mot maskinens annars vita look. Inte ett estetiskt val vi själva hade gjort, men vi tror att den finns där för att påminna om att konsolen behöver utrymme för luftflödet. Xbox Series S kan också stå i vertikalt läge, men av förklarliga anledningar känns den inte lika stabil ståendes, till skillnad mot Xbox Series X. I övrigt har konsolen exakt samma in- och utgångar, men saknar däremot skivläsare.

Den heldigitala framtiden?

Med andra ord får vi göra alla våra spelinköp direkt på Microsoft Store, och har du redan en digital katalog av Xbox One-spel funkar även dessa här. Men den verkliga användningen för Xbox Series S är nog Game Pass, Microsofts Netflix-liknande tjänst för spel. I teorin är tanken god; vi får tillgång till nästa generationsspel för ett fast månadsbelopp, och lägger betydligt mindre pengar på konsolen än med en Playstation 5 eller Xbox Series X.

Baksida Series S
Foto: Raphael Cano FelixPå baksidan av Series S finns bland annat en ingång för de speciella ssd-minnen som utökar konsolens lagringsminne.

Ett problem vi ställs inför är själva storleken på Xbox Series S lagringsminne. Konsolen är utrustad med en nvme ssd-disk, precis som Xbox Series X. Storleken är dock blotta 512 gigabyte, varav 364 kan användas för lagring av spel. Vår egen Series S har för tillfället åtta spel av normalstorlek installerade. Med andra ord får vi radera rätt flitigt för att ta del av Game Pass-biblioteket.

Series S vs. Series X

Annars gör ssd:n exakt samma jobb som den som återfinns i Xbox Series X. Supersnabb uppstart av spel och möjligheten att “pausa” och växla mellan olika titlar, oavsett om det rör sig om Xbox One-spel, kompatibla Xbox 360- och Xbox-spel eller Series S-anpassade titlar. Vad konsolen däremot inte gör är att leverera spel i 4k-upplösning. Xbox Series S drivs nämligen av samma åttakärninga Zen 2-processor som Series X, men på 3,6 GHz vardera. Vidare har den 10 GB gddr6 och en RDNA 2-grafikprocessor som kommer upp i 4 teraflops (till skillnad mot Xbox Series X med sina upp till 12 teraflops).

Xbox Series S kontroll
Foto: Evelina GalliKontrollen till Xbox Series S är identisk med den till Series X, utom i färgen.

Vi har alltså att göra med en konsol med liknande uppbyggnad, fast med nedtonad prestanda. Det betyder exempelvis att äldre Xbox One-spel som spelades i 4k på en Xbox One X nu återigen spelas i Xbox One S-läge. Alltså runt 1080p, men oftast under. Vad gäller nya spel anpassade för Xbox Series S är max-läget 1440p uppskalat till 4k. Det finns indikationer på att tekniskt enklare spel kan överskrida det, men räkna inte med att spela Halo Infinite i 4k på Xbox Series S.

Series S mot OneX
Foto: Raphael Cano FelixXbox Series S är betydligt mindre än Xbox One X.

Och jämfört med Xbox Series X-versionerna av Forza Horizon 4 och Gears 5 ter sig de nya, anpassade Series S-versionerna inte lika flashiga. Såväl effekter som omgivningarna i spelen ser något suddigare ut, och vi har även råkat ut för screen tearing. Turligt nog körs båda titlarna åtminstone i 60 bildrutor per sekund, där Gears 5 även kan spelas i 120 (i flerspelarläget vill säga).

Bra extrakonsol

Det är riktigt svårt att rekommendera Xbox Series S som ett förstahandsval, såvida du vet med dig att du inte vill köpa en 4k-tv just nu. Då kan du ändå ta del av nästa generation till ett lägre pris, särskilt med Xbox Game Pass. Samtidigt är konsolens inbyggda minne just ett problem. 364 gigabyte räcker inte långt, speciellt när spel som Halo: The Master Chief Collection överskrider 100 gigabyte och har planerade Series S/X-uppgraderingar på gång.

Series X mot S
Foto: Evelina GalliXbox Series S och Xbox Series X sida vid sida.

Istället tror vi stenhårt på Xbox Series S som en extrakonsol utöver Xbox Series X och Playstation 5. Den är smidig och kompakt samt passar in nästan överallt. Kanske något för sommarstugan eller barnrummet? Det enda orosmolnet vi ser framför oss är huruvida dess prestanda kommer att sätta begränsningar i själva utvecklingen av spel framöver. Svaret på den frågan kanske visar sig när Microsoft och tredjepartsutvecklarna väl börjar släppa spel som tagits fram exklusivt för Series-konsolerna.


Fakta Xbox Series S

Tillverkare: Microsoft
Produkttyp: Spelkonsol
Processor: AMD Zen 2 (åtta kärnor med 3,6 Ghz vardera)
Grafik: RDNA gpu, upp till 4 teraflops
Minne: 10 gb gddr6
Lagring: 512 gb nvme sdd (364 gb för installation av spel)
Videolägen: 2160p för filmer i 60hz, 1440p (skalar upp spel till 4k) i 120 Hz, HDR10, AMD Freesync, HDMI VRR
Optisk enhet: Ingen
Anslutningar: 3 st usb-a 3.0, ethernetport, hdmi 2.1 ut, ingång för specialanpassade ssd-minnen
Storlek: 27,5 x 15,1 x 5,5 cm
Vikt: 1,9 kg
Pris: Från 3 590 kronor på Prisjakt.

Betyg: 3 av 5