Ingen tillverkare har gått så hårt in på oled som LG, med intressanta oled-modeller även i lägre prisklasser. I år har de släppt två 4k oled-serier i klassen under riktig premium: CX samt ännu mer prispressade B9S. B9S verkar dock mest vara en nyförpackad version av förra årets B9, möjligen med uppdaterad mjukvara. Den ser ut att ha varit tänkt att marknadsföras till årets europamästerskap i fotboll, som ju blev uppskjutet till nästa år.

Betyg 4 av 5

Omdöme

LG C9 var kanske vår absoluta favorit i tv-utbudet 2019, med grymma kvaliteter till ett bra pris. Men konkurrenterna har tagit stora kliv uppåt, medan förbättringarna i årets CX är mer försiktiga. Är du stenhårt inne på oled är det här bästa nya tv:n om du inte ska upp till 20 000 kronors-strecket. Men annars kan andra alternativ vara mer lockande.

Positivt

  • Klockren kontrast och stuns i färgerna.
  • Extra bra för spel.
  • Framtidssäker med hdmi 2.1.
  • Snyggt, lättnavigerat system.

Negativt

  • Ganska platt ljud.
  • En del virriga bildprofiler.
  • Knepig prispunkt.
  • Saknar enstaka appar.

Testad produkt: LG OLED55CX
Pris: 12 890 kronor hos Netonnet.

Så CX är hetaste mellanklass-tv från LG just nu. Det är en direkt uppföljare till förra årets C9 (X ska alltså syfta på romerska siffran 10), och matchar den ungefär i pris jämfört med var C9 låg vid den här tiden 2019. Det innebär knappt 18 000 kronor för en 55-tummare, vilket är lite högre i pris än konkurrerande modeller närmare 15 000.

Förutom den 55-tummare vi testat finns CX-serien i ett par större storlekar, 65 och 77 tum. För dem går dock priset upp markant. Det kanske mest intressanta är att LG nu också introducerar en 48-tummare, med en prislapp på precis 15 000 kronor. Om du vill ha alla kvaliteter den har att erbjuda och kan tänka dig en mer kompakt modell så är det ett riktigt kap.

Men här är det OLED55CX vi testar, så det är dess prislapp vi bedömer den utefter. I den klassen tävlar den mot ett gäng högklassiga lcd-modeller som Samsung Q80T, Sony HX90 och Panasonic HX940. Givetvis kan det då vara lockande att kröna den till vinnare bara för att det är oled, men det är inte helt självklart. För ett par år sedan hade vi sagt att oled var överlägset, men förbättringar i lcd- och led-teknik har höjt ribban.

Hög klass på det mesta

CX är dock en riktigt bra oled-tv, och den står sig utmärkt mot konkurrerenade tv i liknande prisklass. Den har inte samma gnistrande toppljusstyrka som några av de vassaste led-belysta tv-alternativen, men har i gengäld oslagbar kontrast och svärtekontroll på pixelnivå.

OLED55CX har dessutom stort färgomfång, solid uppskalning med nya bildprocessorn a9 gen 3, och snygg hantering av rörelser. Det kan vara lite knepigt att trimma inställningar som gör rörelseutjämning optimal, men har du tålamod för det så går det att få ett riktigt bra resultat med olika typer av bild och källor.

LG
Även snygg bakifrån.

Hdr-mässigt får du stöd för hdr10 och Dolby Vision, men inte hdr10+, så det kan finnas en eller annan medietjänst som inte ser optimal ut, men tevens generella kvalitet har trimmats lite så att den visar mörka nyanseringar bättre. En behändig funktion är stöd för DolbyVision IQ som anpassar bilden till ljuset i rummet. Automatisk ljuskontroll finns också generellt i tv:n men fungerar extra effektivt om du tittar på Dolby Vision-material.

Vässad för spel

Nytt i CX är black så kallad frame insertion i 120 Hz-läge som kan ge snyggare rörelseutjämning. Det kan vara bra om du spelar spel på hög frekvens, men annars ser vi ingen större nytta med det. På tal om spel, denna tv:s snabba responstider på mellan 7 och 17 millisekunder samt dess vrr-stöd gör den utmärkt för spel och är väl förberedd för att koppla upp nästa generation konsoler på när de förväntas lanseras senare i höst. CX stödjer både Nvidia G-Sync och AMD Freesync, så oavsett om du ansluter med en pc eller en konsol bör du få bästa möjliga upplevelse.

Du kan dock behöva ställa ner skärpeinställningarna, i alla fall om du vill ha bästa responstiden och minimal lagg. Det skulle vi göra i alla fall, så länge vi har äkta 4k-bildkällor. Den är lite vass och onaturlig, och ger oss irriterande skuggeffekter.

Ser vi till det yttre så har 55CX en design vi känner igen från tidigare år: en minimal svart metallram runt tunna oled-panelen, med elektronik i ett utstickande stycke som täcker halva enheten baktill, samt en bred fot med extra bastant stöd på baksidan. Det är inte den smidigaste modellen att montera, men när det väl är gjort står den väldigt stadigt.

Moderna anslutningar och gränssnitt

Tv:n har tre hdmi 2.1-anslutningar med earc-stöd på en av dem. Av någon anledning ser nya modellen ut att stödja snäppet lägre bandbredd än C9, så du har inte möjlighet till tolv bitars indata, bara tio. Men det är å andra sidan extremt ovanligt, och är ingenting som sedan replikeras i bildåtergivningen. För övrigt har de också samma andra portar, tre usb, nätverksport och hörlursutgång.

Vi får också samma smidiga Magic Remote, LG:s fjärrkontroll som man viftar med i luften för att styra en muspekare. Gränssnittet i Web OS är väl anpassat för det, och smart upplagt för god översikt och snabb navigering.

Web OS har ett hyfsat utbud av bra appar. En handfull är förinstallerade, som Netflix och Prime video (vilka också har snabbknapp på fjärrkontrollen), HBO, Google Play, Apple TV och Viaplay. Utöver det finns cirka 600 appar, där de flesta är lokala mediatjänster för olika språk och regioner, och ett ytterligare gäng är små spel. Det mesta du vill ha i mediaväg som svensk användare finns där, men du kan eventuellt sakna någon favorit.

WebOS
Web OS är elegant och nästan, men inte riktigt, komplett.

Ljudet ligger steget efter

Är det något du saknar så har systemet en mycket snygg skärmspeglingsfunktion från valfri dator eller mobil, som kan köras i ett flytande fönster eller upp i helskärm. Det kräver dock att du har hög klass på wifi-uppkopplingen. För oss hackade det lite där 4k-strömmar vanligen fungerar bra.

Inbyggda högtalarna i 55CX är tyvärr inte så imponerande. En extern soundbar på bluetooth eller via arc är idealiskt. Det är bra tryck i basen, bättre än i C9, och hyfsad detaljering i diskanten, men platt och vasst i mellanregistret. Du får flera färdiga ljudprofiler att välja mellan, med "AI ljud Pro" som ett universalläge som väljer ljudinställningar utifrån typ av media. Den lyckas för det mesta, men sportläget vill du nog gå in och välja manuellt om du vill ha det.

Problemet för 55CX är att den konkurrerar med förra årets C9 som förutom på en handfull punkter är precis lika bra, och har ett mer lockande prisläge. Närmar vi oss som här 20 000-kronorsstrecket så börjar det svida för en hel del användare. Så länge C9 finns i handeln är den ett för bra kap för att ignorera.

Specifikationer

Produktnamn: LG OLED55CX
Testad: Augusti 2020
Tillverkare: LG
Paneltyp: Oled
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 100/120 Hz
Lokal dimning: Oled
Hdr: Hlg, HDR10, DolbyVision
Operativsystem: WebOS 5.0
Ljud: 2x10 Watt + 2x10 Watt subwoofer
Anslutningar: 4st hdmi 2.1, 3st usb 2, lan, digitalmaudio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: A
Mått (på bord): 123 x 74,4 x 24,6 cm
Vikt: 20 kg
Väggfäste: Vesa 300x200 mm
Rek pris: 17 990 kr
Aktuellt pris: 12 890 kronor hos Netonnet.

Betyg: 4 av 5