HX940 är Panasonics mest påkostade lcd-tv i år – deras mer premiuminriktade segment är helt fokuserat på oled. Men den har fått en hel del av premiumutbudets goda bildegenskaper, tack vare att även den har fått nya bildprocessorn HCX Pro, vilket inte de billigare serierna har. HX940E finns i storlekar från 43 till 75 tum, och just 55-tummaren som vi testat här landar på precis under 15 000 kronor i pris.

Betyg 3 av 5

Omdöme

När vi letar efter en tv för hela familjen behöver den vara mångsidig i bild, ljud och funktioner. Panasonic TX-55HX940E är väldigt bra, men bara på en sak: att visa film under rätt förhållanden. Bildbehandlingen hör till branschens bästa, men den återhållsamma panelen sätter gränser. Med brist i app-utbudet kan du även behöva jobba extra för att få tillgång till rätt innehåll. Och du behöver komplettera med extra ljud för en bra upplevelse.

Positivt

  • Slimmade designen.
  • Högklassigt för film.
  • Snygg, jämn uppskalning.
  • Lätt att finjustera bildinställningar.

Negativt

  • Saknar en del viktiga appar.
  • Inte bästa ljudet.
  • Måttlig ljusstyrka och kontrast.
  • Smart-system som ligger lite efter.

Testad produkt: Panasonic TX-55HX940E
Pris: Från 11 990 kronor hos Prisjakt.

Det innebär bland annat högklassig utjämning vid uppskalning, bland den bästa sådan vi sett i en tv, vilket gör konvertering från 1080p till 4k extra snygg, men som möjligen kan ge ett lite artificiellt intryck på riktigt låga upplösningar. Bilden är utmärkt klar och brusfri i alla lägen, och den levererar snyggt jämna färger. Det kan behövas lite finjusterande med mpeg-brusreducering och skärpeinställningar för optimalt resultat, men även i standardläge tycker vi den levererar en behaglig bild.

På en punkt ligger några konkurrenter lite före. Rörelseutjämning är i vissa fall inte helt perfekt, och vi får en del hack i svepningar och snabba objekt på skärmen hur vi än försöker ställa in det hela, men då är vi petiga. Överlag hanterar tv:n detta bra.

Skärmpanelen i sig håller som alltid från Panasonic utmärkt klass, med jämna, neutrala färger och väl balanserad gråskala. Den har inte extremt stort färgomfång, så om du gillar den där extra intensiteten som oled och en del lcd-paneler levererar är det inte tv:n för dig. Men inom den färgskala du får är återgivningen väldigt precis. Det är lite av Panasonics signum, med sitt True Cinema-läge som ska återskapa filmmakarens originalvision så troget som möjligt.

Begränsad ljusstyrka och kontrast

Tv:n har också en försiktig ljusstyrka som aldrig verkar komma över 500 cd/m2. Och utan direkt bakbelysning och dimningsmatris blir inte svärtan särskilt djup och kontrasten måttlig. Här sitter åtta dimningsspalter som ger en viss nedsläckningseffekt. Men Panasonic är extra försiktiga med att använda dem.

Det är väldigt snyggt för biofilm, om du har rätt belysning i rummet och inte behöver trycka på med extra ljusstyrka. Men skärmen kommer lite till korta i situationer där mer kontrast eller klarhet hade varit att föredra, till exempel om du tittar på en nyhetssändning, animerad film, sportsändningar, eller spelar ett spel. Den som ändå vill ansluta en dator eller konsol kan glädjas av ett spelläge som sänker indata-lagg till låga 15 millisekunder. Det gör att den reagerar och återger bilden rappt nog.

TX-55HX940E
Profilen är lite extra slimmad. Det beror inte enbart på att led-belysningen är sidomonterad.

TX-55HX940E stödjer alla viktiga hdr-format, men med sin måttliga kontrast får vi inte riktigt den hdr-effekt vi hoppats på. Det vi får är väldigt fina och detaljerade nyanseringar, men spannet mellan mörkt och ljust är inte så stort att vi riktigt kan uppskatta det. Kanske krävs det mer kräsna cineast-ögon för det. Det går att pressa lite extra kontrast ur den med funktionen dynamisk hdr-effekt, men det gör ingen extrem skillnad.

Det är mycket som kan behöva ställas in och finjusteras. Panasonic ska ha plus i kanten för utmärkt begripliga och tydliga inställningsmenyer för bildkvalitet. Du får bra beskrivningar på ren svenska om vad de olika förinställda bildprofilerna innebär, och vad varje detaljerad inställning gör. Även en novis kan hänga med.

Snyggt kompakt form

Tv:n har för att vara en lcd-tv en rätt så slimmad design, och är tunnare än många andra sidobelysta modeller vi tittat på, som mest drygt fyra centimeter tjock. Det gör den lite extra trevlig att montera på en vägg. Baktill är den täckt med lädermönstrad svart plast, och framsidan består av en tunn, svart metallram med en liten Panasonic-logga i nederkant, men inget annat som tar uppmärksamhet från tv-bilden.

Den monteras väldigt enkelt på två fötter som bara trycks in på undersidan, inga extra verktyg behövs. Fötterna kan sättas ute i hörnen eller i ett par hål närmare mitten om du har en för liten tv-bänk, men då riskerar den att svaja lite. Samtliga anslutningar sitter bakom en löstagbar panel där det är lätt att snyggt dra in en antennkabel och en eller ett par bildkällor. Men en del kontakter sticker ut rakt bakåt, så vill du ansluta analog bildkälla får du ta bort den helt vilket inte är lika snyggt.

TX-55HX940E kommer med en stor men redig fjärrkontroll av traditionell typ. Den har snabbknapp för Netflix, men inget annat specifikt som antyder att det är en smart-tv. Det finns också en mobilapp du kan använda för att fjärrstyra med. Men den överför främst knappkontrollerna till en likadan kontrollpanel i mobilen. Du kan dock lättare skriva in text och sedan skicka till tv:n, till exempel om du vill söka efter innehåll i olika appar.

Appen har också en bonusfunktion. Den kan skicka bilder från ditt galleri för att visas på tv:n med ett svep. Likaså ljudfiler, i alla fall i vissa format. Här finns även en webbläsare och du kan dra och släppa länkar så att de laddas på tv:n i den inbyggda webbläsaren. Likaså går det att göra samma sak med Youtube-videor. Men just den funktionen är lite torftig då du inte kan logga in på ett konto för prenumerationer.

My Home Screen 5.0
My Home Screen 5.0. Lättnavigerat, men behöver fler appar och modernisering av funktioner.

Uppdaterat system fortfarande steget efter

Panasonic håller sig som tidigare år till Firefox OS-baserade My Home Screen 5.0. Det är inte särskilt avancerat, men lättnavigerat. Du får en rad med utvalda tillgängliga alternativ i en snabbmeny som du kan redigera själv. Sedan är ett 20-tal appar förinstallerade, däribland SVT Play, Viaplay, Netflix, Prime Video, och SF Anytime.

Utöver detta är det inte något enormt apputbud. En del bra videotjänster finns att hitta, liksom en hel drös inte särskilt bra småspel. Men du kan absolut komma att behöva hänga på en Apple TV eller en Chromecast för att inte missa favoritserien som bara finns på en viss tjänst.

De inbyggda högtalarna är kanske tv:ns svagaste kort. Det är inget direkt fel på dem men de två 10-wattselement som sitter inbyggda levererar inte direkt något vidare tryck och fyllighet. Vi kan trixa lite med en inbyggd equalizer och en handfull ljudprofiler, och ett Dolby Atmos-drivet surround som gör ett bra jobb. Men det är själva elementen som kommer till korta.

Med en funktion som heter Audiolink är det extra enkelt att ansluta externa bluetooth-högtalare, vilket kan vara en god idé. Du kan även använda din tv som en högtalare att strömma bluetoothljud till. Då du inte har appar som Spotify att ladda ner kan det kanske vara ett intressant alternativ.

Specifikationer

Produktnamn: Panasonic TX-55HX940E
Testad: Augusti 2020
Tillverkare: Panasonic
Paneltyp: Ips lcd
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 100/120 Hz
Lokal dimning: Kantbelyst, 8 spalter
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, Dolby Vision
Operativsystem: My Home Screen 5.0
Ljud: 2x10 Watt
Anslutningar: 4st hdmi 2.0, komposit, komponent, ethernet, usb 3, 2st usb 2, hörlur/subwoofer, digital audio ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: A+
Mått (på bord): 123 x 76,9 x 27 cm
Vikt: 18,5 kg
Väggfäste: Vesa 300x300 mm
Rek pris: 14 990 kr
Aktuellt pris: Från 11 990 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 3 av 5