Samsungs Q80T-serie är inte en uppföljare till förra årets Q80R, utan motsvarar snarare i pris Q70R. Den 55-tummare vi testat här landar på precis under 15 000 kronor i rekommenderat cirkapris, och finns till och från i butiker för ännu lägre prislapp. Utöver 55-tummaren finns även en 49- tumsmodell och sedan storlekar upp till 85 tum. Men för det får du betala upp emot 50 000 kronor.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Det enda vi verkligen saknar i detta lyckade bygge är Dolby Vision-stöd, men för övrigt är det här en tv som levererar premiumklass på det mesta utan att du behöver betala skjortan för det. Den levererar lika bra för filmkvällen som för sportsändningen och spelsessionen. Ett snyggt system med det mesta i app-väg och flera fiffiga extrafunktioner är också ett plus.

Positivt

  • Bild och ljud nära premiumklass.
  • Rätta apputbudet.
  • Smarta och genomtänkta extrafunktioner.
  • Lätt att finjustera bildinställningar.

Negativt

  • Lite begränsat med inställningar.
  • Ingen Dolby Vision.
M3 Bäst i test

Testad produkt: Samsung QLED QE55Q80T
Pris: 13 607 kronor hos Proshop.

Q80T har slimmade kanter i metall med en minimal Samsung-logga i nederkant, och välvd baksida i svart plast. Som mest är den strax över fem centimeter tjock. Den står på en central fot som är snygg att titta på, men skärmen kan komma i svajning om din tv-möbel inte är optimalt stadig.

Foten är lite knepig att montera med totalt åtta skruvar som ska dras fast. Alla anslutningar är sidriktade på en rad till höger. De är inte så många dock, fyra hdmi, en nätverksport, ett par usb, antenn-ingångar och en digital audio ut.

Qled är Samsungs varumärke för lcd-paneler med kvantpunktsteknik, de håller generellt hög klass för färgomfång och färgåtergivning, och du får så bra pixelkontrast det går att få i en lcd-tv. Men dynamiken och hur lik oled den kan bli i svärta och kontrast beror sedan mycket på bakbelysningen, som kan variera.

I denna modell håller den utmärkt klass. Det är en direkt bakbelyst led-panel med lokala dimningszoner. Exakt hur många dessa är är Samsung förteget om, men det ser ut att röra sig om ett 50-tal, samma som i föregångaren. Man kommer inte undan en viss så kallad bloom-effekt om skärmen försöker visa skarpa kontraster tätt inpå varandra, men i jämförelse med många andra tv i samma prisklass är det riktigt övertygande, i många lägen går det att få väldigt djup svärta i delar av bilden.

Fina färger och högt ljustryck

Den har tack vare bakbelysningen lite tjockare design än de som har led-ljuset sidmonterat, men det kan det definitivt vara värt. Just kvantpunktstekniken som ger qled sitt namn ger skärmen högt färgomfång och extra lyster och mättnad. Detta samtidigt som skärmen klarar av att leverera maxljusstyka på hela 1500 cd/m2, vilket leder till en rejäl dynamik som lyfts fram bra i visning av hdr-video.

Här hittar vi en av mycket få saker vi har att klaga på. Samsung stödjer inte Dolby Vision, som börjar bli allt vanligare som leveransformat för hdr. Hdr10 och hdr10+ funkar fint, men det hade varit trevligt med ett mer komplett utbud där.

Vi finner inte mycket orsak att trixa med bildinställningarna utan för det mesta kan vi förlita oss på systemets standard kallat "intelligent läge" som väljer en bild- och ljudprofil utefter innehållstyp. Vill du ha manuell koll slår du av det och kan då välja mellan en handfull lägen; dynamisk, standard, naturlig, och film.

Här finns också ett Filmmaker Mode, som är ett specialläge för att visa film exakt som skaparen vill ha det, utan sådant som rörelseinterpolering, extra neutral färgåtergivning, och så vidare. Det är kanske lite av en smaksak om du uppskattar det, och den har inte riktigt samma klockrena biokänsla som vi får med till exempel Panasonics bästa tv-modeller. Men det är kul att möjligheten finns, och det fungerar relativt bra.

Samsung QE55Q80T
Samsung QE55Q80T har diskret stil även på baksidan.

Mycket automatik, mindre manuellt

När det gäller andra bild- och ljudinställningar är det inte lika detaljrikt med kontroller som hos en del konkurrenter, men letar du runt lite kan du få kontroll på en del. Vi skulle rekommendera att du ställer ner skärpan en aning, speciellt om du skalar upp riktigt lågupplöst video. Den är lite för aggressiv i standardläge, och uppskalning från 1080p blir då mer naturlig och övertygande.

I intelligent läge har Samsung ett gäng nya intressanta funktioner. Dels Adaptiv bild som justerar ljusstyrka och kontrast om ljuset i rummet förändras, till exempel om du drar isär en gardin och släpper in dagsljus. Dels tre funktioner för automatisk ljudinställning, som optimerar ljudet utifrån omgivande buller och akustik i rummet.

Dessa kommer dock med en liten nackdel, aningen mer brus i bakgrunden. Men i en del fall kan de vara värda det – speciellt funktionen som heter adaptiv röstförstärkning, som tillfälligt maxar röstfrekvenser i ljudet om det är bullrigt i rummet, så att du inte missar viktig dialog i filmen. Det är små saker som höjer livskvaliteten vid vardagsanvändning.

Ljudet är riktigt bra med sex högtalare totalt, varav två är uppåtriktade, för extra omslutande effekt vid surroundljud. Det är rent, detaljerat och hyfsat fylligt ljud som passar fint både för musik, spel och film. Vi har dock inga stora möjligheter att detaljstyra ljudet. Du kommer åt en equalizer i standardläge, men du kan inte välja olika profiler för olika användning, eller spara eq-inställningar.

Moderna funktioner och rätta apparna

Samsungs smart tv-system är som vanligt egna Tizen OS. Det är ett snyggt och lättarbetat system som lämnar mycket utrymme på skärmen för rörlig bild i bakgrunden medan du navigerar runt. Som standard har du en liten men bra samling appar installerade, som Netflix, Youtube, Prime Video, Viaplay, HBO och numera också Apple TV.

I app-butiken hittar vi de flesta andra viktiga strömningstjänster för en svensk användare, som SVT Play och SF Anytime, samt musiktjänster som Spotify, Apple Music och Tidal. Samsung meddelade nyligen att även Disney+ är på väg som app. Systemet har också en del andra smarta funktioner som delad skärm vid spegling på högkant från en telefon, och automatisk parkoppling om du har en Samsung-telefon.

Tizen OS
Tizen OS har både smidig navigering och bra apputbud. Det som saknas är möjligen mer manuell detaljkontroll.

Det hela styrs med en liten fjärrkontroll som i princip bara har styrkors, ett par snabbknappar för strömningstjänster och kanal- och volymkontroll. Du kan använda Samsungs mobilapp Smartthings som fjärrkontroll, och om du vill kan du också styra smarta hemmet-prylar direkt från tv:n med en inbyggd Smartthings-app.

Q80T har ett spelläge med hyfsat korta responstider, om läget aktiveras manuellt. Den stödjer Freesync för Xbox One och AMD-grafikkort, men inte Nvidias motsvarande G-sync. Men med hdmi 2.1-stöd så är den väl förberedd för bägge de kommande nya konsolerna, och även andra nyheter som earc för vidarekoppling av ljud. För det mesta detekterar den automatiskt om vi ansluter till en konsol eller pc men inte alltid, du kan behöva ange det manuellt.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung QLED QE55Q80T
Testad: Augusti 2020
Tillverkare: Samsung
Paneltyp: Qled (va-lcd)
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 100/120 Hz
Lokal dimning: Bakbelyst matris
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+
Operativsystem: Tizen OS
Ljud: 6st riktade
Anslutningar: 4st hdmi 2.1, 2st usb 2, lan, digital audio ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: B
Mått (på bord): 123 x 78 x 25,5 cm
Vikt: 21 kg
Väggfäste: Vesa 200x200 mm
Rek pris: 14 990 kr
Aktuellt pris: 13 607 kronor hos Proshop.

Betyg: 5 av 5