Tv-marknaden i Sverige domineras av de fem jättarna Samsung, LG, Sony, Philips och Panasonic, men de är inte ensamma om att vilja få plats i ditt vardagsrum. Det finns alternativ både i lyxklass, som Loewe och klassiska Bang & Olufsen, och prispressade konkurrenter som TCL och Toshiba. Här hittar vi också Sharp, som levt en anonym tillvaro i Sverige ett tag, men nu börjar bli allt mer aktiva.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Med full Android-funktion, inklusive inbyggd Chromecast och Google Assistent, kommer Sharp här rätt så långt. Du får alla funktioner du vill ha i en smart-tv och ljud över förväntan. Bilden kan inte mäta sig med dyrare konkurrenter, men är du lite förlåtande på den punkten så är den fortfarande helt okej. Det här är inte en tv som blåser oss av stolen, men den gör oss nyfikna på Sharp igen.

Positivt

  • Stort format till lockande pris.
  • Bra funktionalitet och apputbud med Android TV.
  • Överraskande tungt ljud.

Negativt

  • Tveksam hdr och blek kontrast.
  • Ingen vidare rörelsehantering.
  • Bitvis omständlig navigering.

Testad produkt: Sharp Aquos 65BL3EA
Pris: Från 9 990 kr hos Prisjakt.

Inte minst med en ny satsning på prisvärda smart-tv med Android. Sharps tidigare egna smart-system var både segt, funktionsfattigt, tråkigt att navigera och hade torftigt apputbud. De nya Android-baserade apparaterna finns i tre serier, BL2, BL3 och BL5, alla modeller mellan 40 och 65 tum, alla finns dock inte i svenska butiker. Det är också lite oklart vad som skiljer dem åt. Det verkar inte så att BL5 är en påtagligt dyrare serie än BL3, till exempel.

Här har vi testat 65BL3EA, och som namnet antyder är det en 65-tummare i BL3-serien. Den går att hitta i en handfull butiker för mellan 10 000 och 12 000 kronor. Vill du spara en slant och inte behöver så stor skärmyta så finns en 55-tummare som för övrigt är identisk med vår testade modell för precis under 8 000 kronor. Sharps tv-apparater är inte så vitt spridda i handeln som vi skulle vilja, men vi hoppas att fler butiker tar in dem, ju mer konkurrens desto bättre.

För det är en på flera sätt trevlig tv i sin prisklass. Designmässigt gör den ingenting som sticker ut. Den har en drygt centimeterbred plastram runt skärmytan och baksidan är relativt tjock och byggd i stadig mattsvart plåt. För väggmontering har den fyra fästpunkter av extra bred typ. Men det kan behövas i det här formatet. På ett bord står tv:n på ett par bottenmonterade fötter och är lite tålamodskrävande att skruva fast, men väl på plats och rätt vända (det är lätt att råka göra fel) står den stabilt.

Ett snäpp enklare teknik

Det här är en lite enklare tv rent tekniskt än de mellanklassmodeller vi vanligen har inne för test, med prislappar uppåt 15 000 kronor. Skärmpanelen är av lcd-typ med en 50/60 Hz-panel och relativt stor färgrymd, men inte i klass med de lcd-tv med kvantpunktsfilter som vi ser från till exempel Sony och Samsung. Överlag tycker vi dock den levererar riktigt bra på den punkten för en billigare tv.

Sharp 65BL3EA
Skärmramen är i plast, men har snygg finish som gör att den liknar borstad metall.

Egna bildprocessorn Ace Pro Ultra levererar stabil uppskalning från 1080p-video, och även 720p-video ser väl godkänd ut, även om de börjar kännas artificiellt att pressa upp det på en 65-tums 4k-skärm. Det som kan ske med uppskalning är små kortvariga artefakter, men för det mesta är det inget som märks.

Där denna tv främst tappar mot dyrare modeller är i hantering av rörelse. Här saknas de mer avancerade algoritmer och funktioner som interpolerar och jämnar ut hackig och släpig bild, och det blir ofta skuggor och "spökpixlar" bakom objekt som rör sig över bildytan. Just vid uppskalning blir också en viss hackighet i svepning av bilden påtaglig, men den hanterar det bättre med äkta 4k-bildkälla.

Jämn ljushantering, men utan omfång

Det är ingen lokal dimning i skärmen och inte heller global aktiv dimning, utan led-belysningen håller en konstant nivå. Det är lite av en smaksak om man gillar det. Aktiv dimning ger ökad skillnad mellan ljusa och mörka scener, och gör att du slipper gråa ytor och ljusläckage i riktigt mörka bilder, men du tappar samtidigt lite detaljåtergivning, och är det dåligt implementerat kan de ge en ”ryckig” ljusnivå i bilden. Det gör att bilden här är lugn att se på, och att det är mindre risk att toningar i ljusa eller mörka delar kommer bort, men bilden saknar lite tryck i kontrasten.

Hdr-video är inte heller särskilt imponerande. BL3-modellerna stödjer hdr10 och Dolby Vision, men inte hdr10+. Så enstaka videotjänster får du nöja dig med lägre dynamik. Det gör dock inte så mycket, då hårdvaran här inte riktigt har kapaciteten att maxa dynamiken i de format som den faktiskt stöder, så den rätta känslan infinner sig inte riktigt.

Bilden i tv:n är kort och gott inte dålig, men inte heller något som överraskar positivt. Ljudet är desto bättre. Två stereoelement signerade Harman Kardon levererar riktigt bra tryck och fyllighet. Det är riktigt inte topp hifi-klass på detaljåtergivningen, men den som kör ljud via inbyggda högtalarna i en tv får här ljud över förväntan. Det är stöd för DTS X-surround och vi har goda möjligheter att trimma det hela med egna inställningar.

Android TV
Här får vi rent Android TV 9-gränssnitt och varken så mycket mer eller mindre.

Android på gott och ont

Operativsystemet är Android TV i originalutförande, utan egna gränssnittsanpassningar. Det gör att en del bild- och ljudinställningar är lite omständliga att navigera fram till jämfört med andra tv baserade på Android. Här får vi sedan bara två egna appar – en inbyggd manual för tv:n och en enkel egen mediaspelare. Den kan spela film, visa bilder och spela musik från ansluten usb-disk eller ett sd-kort, vilket tv:n lite överraskande har kortplats för.
Du får med en välbyggd men lite obekvämt stor fjärrkontroll. Den har allt du behöver, inklusive Google Assistent-knapp och mikrofon för röststyrning, samt specialknappar för Google Play, Youtube, Prime Video och Netflix.

För cirka 10 00 kronor är det här ett stabilt köp, och en ännu mer prispressad 55-tummare kan kanske till och med locka ännu mer. Du får räkna med att den inte är lika framtidssäkrad som vassare alternativ med högre prislapp, och att bildkvaliteten har en del brister. Men Sharp får klart godkänt, och nu vill vi se mer Android i olika prisklasser.

Specifikationer

Produktnamn: Sharp Aquos 65BL3EA
Testad: Augusti 2020
Tillverkare: Sharp
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 50/60 Hz
Lokal dimning: Nej
Hdr: Hlg, hdr10, Dolby Vision
Operativsystem: Android TV 9
Ljud: 2st 10W + 15W subwoofer
Anslutningar: 3 st hdmi 2.0, 3st usb 2, lan, komponent, kompisit, digital audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: A+
Mått (på bord): 146 x 90,4 x 28,3 cm
Vikt: 21 kg
Väggfäste: Vesa 600x300 mm
Rek pris: Ingen uppgift
Aktuellt pris: Från 9 990 kr hos Prisjakt.

Betyg: 3 av 5