Från början var qled ett varumärke enbart för Samsungs skärmpaneler med kvantpunktsteknik. Men 2017 gick de samman med TLC och Hisense om att gemensamt använda begreppet för skärmar med tekniken. TCL är en tillverkare som våra tester tidigare har överraskat med goda kvaliteter till ett pressat pris. Lyckas årets modell lika bra? 55-tummaren med qled-panel som vi testat här kostar precis under 10 000 kronor. Sedan finns det också en på 50 tum som är aningen billigare och en 65-tummare för ett par, tre tusen kronor extra.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är en tv som erbjuder många bra kvaliteter till ett lockande pris, men som inte riktigt briljerar på någon enskild punkt. Den övertygar i sin prisklass med fina färger och stort dynamiskt omfång, men har inte finessen hos en tv med lokal dimning. Vill du ha en Android-tv till ett vasst pris och är lite förlåtande när det gäller enstaka bedömningspunkter är det helt klart en stark utmanare.

Positivt

  • Bra grundteknik.
  • Rätt extra funktioner och appar.
  • Lockande pris.

Negativt

  • Inte rätt dynamik för maxad hdr.
  • Viss hackighet i rörelser.
  • Begränsade ljudinställningar.

Testad produkt: TCL 55QLED800
Pris: Från 8 990 kronor hos Prisjakt.

Det är svårt att hitta detaljerad information om QLED800-serien om du försöker Googla på den. Det är nämligen en specialmodell för den nordiska marknaden och den säljs exklusivt i Sverige av Elgiganten. Tittar vi på specifikationer och design så ser den hårdvaru- och prismässigt ut att stämma överens med en modell som heter C71. I förpackningen får vi dessutom med en snabbstartsguide för just C71. Om något skiljer modellerna åt kan vi inte på rak arm avgöra.

Tv:n har en tilltalande design, med tunn, grå metallram och stadiga vinklade fötter som skruvas fast på undersidan. De kan antingen monteras centralt eller längre ute i hörnen. Den står stabilt på dem i bägge lägena. Baktill är den relativt tjock, men så länge du inte ska hänga upp den på väggen är den redigt byggd.

Bildingångar sitter alla sidriktade nära kanten på höger sida och är relativt lätta att komma åt. Du får tre hdmi-portar av 2.0-typ och en analog komposit som bildingångar. Utöver det kan du ansluta usb-enheter och fast nätverk samt hörlurar. En extra hdmi-port hade kanske varit välkommen – vi är många som har både ett par spelkonsoler, en Chromecast och en tv-box att ansluta. Nu behöver du i och för sig inte Chromecast här, då den som alla Android TV har den funktionen inbyggd.

Prata på avstånd

Fjärrkontrollen är en snygg och långsmal historia som har ett traditionellt upplägg med styrkors och sifferknappar, samt en snabbknapp för Netflix. En sak som saknas här är mikrofon i fjärren, vilket Android-baserade tv brukar ha för röststyrning med Google Assistent. TCL löser det på annat sätt, med en så kallad far field-mikrofon inbyggd i tv:n. Först får vi inte igång den funktionen, men det visar sig att det finns en switch på baksidan där mikrofonen kan stängas av, för användare som är paranoida och inte vill ha en konstant lyssnande tv.

TCL 55QLED800
TCL 55QLED800 har en omärkvärdig baksida, fast med en sak på pluskontot: inga kontakter som sticker ut rakt bakåt.

Vill du välja själv när det ska lyssnas på dig kan du välja att ladda hem Googles fjärrkontrollapp till mobilen istället. Den fungerar fint med alla Android-baserade tv. TCL har också en egen app kallad T Cast. Med den kan du strömma Youtube-videor, dela skärmen, bilder och ljudfiler – men den är ganska onödig på en tv med inbyggd Chromecast. Navigering i systemet och öppning av enstaka appar går i vissa tillfällen lite segare än i andra Android-tv vi testat, men det verkar inte påverka något viktigt som funktioner eller bildkvalitet.

Det är inte så många appar förinstallerade, bara Netflix, Prime Video, Googles egna tjänster, Rakuten TV och en liten knippe av TCL:s egna appar, ett mediacenter, T Cast-funktionen och TCL Channel, som är en portal med ett urval av appförslag att ladda hem. Men det ignorerar vi – vi har ju hela Play-butiken att utforska, med mängder av bra appar.

Bra bild för prisklassen

När det kommer till bildkvalitet tycker vi den hänger med konkurrenterna relativt bra. Med stöd för alla viktiga hdr-format får vi rätta förutsättningarna i alla de stora strömningstjänsterna. Och qled-panelen levererar snygga jämna färger med rejäl stuns i. Den har inte den där riktigt vassa ljusstyrkan som en del av de dyrare konkurrenterna och du får klara dig utan lokal dimning.

Den använder sig av så kallad aktiv mikro-dimning, vilket innebär att den aktivt kontrollerar led-belysningen och kan justera ljuset i hela skärmen, vilket gör den totala kontrasten stor. Men den kan inte blanda ljusa och mörka partier i en bild. På flera punkter levererar TCL här ändå en solid upplevelse. Egna bildbehandlingsmotorn IPQ 2.0 skalar upp kompetent från 1080p till 4k, om än med en viss hackighet i rörelser.

Det beror delvis på att det här sitter en 50 Hz-panel istället för 100 Hz, och just vid uppskalning blir svepningar i sidled i filmer lite extra hackiga. Du kan slå på vad som i menyn kallas Ren LED-rörelse, vilket bör vara så kallad black frame insertion. Då får du ett bättre resultat, men på viss bekostnad av ljusstyrka och dynamik. För sin prisklass är den definitivt bra, men visst finns det områden som kan vässas.

TCL Android
Det är ett återhållsamt urval installerade appar. Sektionen TCL-Channel innehåller rekommenderade appar att ladda ner. Men själva urvalet känns lite förivrrande. Den går dock lätt att ta bort från startsidan. 

Kraftfullt ljud utan finess

Ljudet håller också god klass med bra tryck och fin dynamik, men den tappar bort lite detaljer i mellanregister och diskant. Den imponerande ljudkvalitet som fanns i senaste TCL-tv:n vi testade saknas här. QLED800 låter bra, men inte lika övertygande. Dolby Atmos-stöd gör sitt och det går att få fint rumsljud med rätt media. Det är lite omständligt att nå fram till ljudinställningar, men väl där finns en handfull profiler att växla mellan och du kan trixa med surround, bas, röstfrekvenser och "definition", vilket vi antar är ett annat ord för diskant. Inte direkt användarvänligt, men gör jobbet om du har tålamod. Det här borde kunna göras smidigare.

Insignals-lagg om du vill spela spel är inte extremt låg, cirka 30 millisekunder är godkänt, men inte mer än så. Det finns ett dedikerat spelläge som du kan slå på manuellt. Vi upplever en aning skillnad i spel när vi slår på det, men exakt hur snabbt det går har vi inga uppgifter om.

Specifikationer

Produktnamn: TCL 55QLED800
Testad: Augusti 2020
Tillverkare: TCL
Paneltyp: Qled (va-lcd)
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 50/60 Hz
Lokal dimning: Nej
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, Dolby Vision
Operativsystem: Android TV 9
Ljud: 40 watt stereo
Anslutningar: 3 st hdmi 2.0, usb 3, usb 2, lan, digital audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Energiklass: A
Mått (på bord): 123 x 76,6 x 30 cm
Vikt: 14,4 kg
Väggfäste: Vesa 300x200 mm
Rek pris: 9 995 kr
Aktuellt pris: Från 8 990 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 4 av 5