Testad produkt: Samsung Galaxy Buds Live
Pris: Från 700 kronor hos Prisjakt

Samsung Buds har genom åren lanserats i ett par olika versioner. Med Buds Live frångår man in ear-konstruktionen och lanserar en mer öppen lösning och adderar samtidigt aktiv brusreducering. 

Betyg 2 av 5

Omdöme

En udda design, liksom några på pappret spännande funktioner resulterar sammanfattningsvis i en axelryckning. Tveksam passform och touchytor som du oavsiktligt kommer åt varje gång du måste rätta hörlurarnas läge är riktigt irriterande. Visst kan du stänga av funktionen helt, men det ska väl ändå inte behövas? Och ett suveränt samtalsljud trumfar näppeligen ett knappt godkänt uppspelningsljud samt en medioker brusreducering. Med tanke på den relativt höga prislappen blir betyget således knappt godkänt.

Positivt

  • Lätt konstruktion
  • Klart och tydligt samtalsljud
  • Stöd för trådlös laddning av etuiet
  • Användarvänlig app

Negativt

  • Touchkontrollerna
  • Uppspelningsljudet imponerar inte
  • Passform
  • Medioker aktiv brusreducering

Design och konstruktion

I marknadsföringsmaterialet för Buds Live läser vi om ”iögonfallande design med en otroligt skön passform”, och gällande det förstnämnda kan vi inte annat än att hålla med. Till formen liknar Buds Live ett par bönor (”Beans Live” hade kanske varit ett mer passande namn?), och huruvida de är snygga eller inte får var och en bedöma – men visst finns väl här vissa likheter med en traditionell hörapparat?

Samsung Buds Live

Till skillnad från de flesta andra modeller på marknaden, där silikonproppar trycks in i örongången för optimal isolering och i förlängningen ett bättre ljud, har Samsung valt en lösning där hela ”bönan” trycks, eller snarare skruvas, in i ytterörat med högtalardelen riktad mot hörselgången.

Samsung Buds Live

Inget öra är det andra likt men vi vill påstå att lösningen haltar något. Initialt fungerar det inte alls, men efter att ha bytt ut den mindre silikonbygeln till den något större sitter de bättre. Men de har ändå en tendens att sakteliga krypa utåt, framför allt vid mer fysisk aktivitet. De är förvisso IPX2-klassade och tål viss väta, men i kategorin träningshörlurar står de sig slätt mot konkurrenterna gällande passform och skydd mot inträngande vatten.

Funktioner och användarupplevelse

För tillgång till hörlurarnas alla funktioner och inställningar används den tillhörande appen Galaxy Wear, även för själva installationen. Hopparningsläget aktiveras direkt när hörlurarna tas ut ur laddningsdosan och registreras snabbt i appen. Det går naturligtvis att sammankoppla dem traditionellt via telefonens bluetooth-meny men vi ser inget skäl till att gå den vägen.

Hörlurarnas utsida består av en touchpanel med vilka du styr enhetens uppspelningsfunktioner med ett eller flera tryck mot ytan med fingrarna: ett tryck för att pausa/spela samt för att svara på eller avsluta ett samtal, två för nästa spår, tre för föregående.

Samsung Buds Live

Ytterligare funktioner aktiveras genom att trycka och hålla ner knappen i en sekund. I appen kan båda snäckorna anpassas och du kan välja mellan att antingen styra brusreduceringen, aktivera röstkommandot, starta Spotify eller justera volymen. Det går även att blockera tryckregistreringar helt – vilket är tur eftersom du annars, när du behöver rätta till passformen, ofrånkomligen även kommer att starta och stoppa uppspelningen ett par gånger.

Appen erbjuder även en equalizer med sex förinställda lägen, en ”hitta mina hörlurar”-funktion (ett pipande, stegvis ökade ljud) liksom en batteriindikator och du kan även här slå av eller på den aktiva brusreduceringen.  

Prestanda och ljudkvalitet

Fulladdade får du ut cirka 6 timmars lyssning med brusreducering aktiverad, runt 8 timmar med densamma avstängd. Med den till formatet smidiga medföljande dosan kan du ladda upp hörlurarna två gånger. Klart godkänt och fullt tillräckligt för de flesta av oss.

Ljudmässigt presterar Buds Live godtagbart, inte mer. Den öppna konstruktionen, tillika den begränsade isoleringen påverkar prestationsförmågan märkbart och det gäller främst basåtergivningen som känns uddlös. Sitter hörlurarna inte perfekt, vilket de allt som oftast inte gör, blir det än mer påtagligt.  

Samsung Buds Live
Etuiet kan även laddas trådlöst.

Inte heller den aktiva brusreduceringen imponerar. Visst filtreras en viss del av oönskat lågfrekvent bakgrundsljud bort, men det finns betydligt effektivare alternativ om det är den funktionen du specifikt eftersöker, exempelvis erkänt potenta WF-1000XM3 från Sony.

Övertygande är däremot samtalsljudet. Tre inbyggda mikrofoner samt en så kallad ”Voice Pickup Unit”, som känner av vibrationerna från dina käkar och sedan omvandlar dessa till röstsignaler, resulterar i en riktigt bra ljudupplevelse för både dig och personen i andra änden.

Specifikationer

Modell: Buds Live
Testad: September 2020
Tillverkare: Samsung
Färg: Vit, svart eller brons
IP-certifiering: IPX2
Anslutning: Bluetooth 5.0
Ljudcodec: SBC, AAC, Samsung Scalable
Batteritid: 6 timmar (NC på, 8 NC av) + två laddning via laddningsdosan 
Dedikerad App: Ja
Röststyrning: Ja, Bixby
Aktiv röststyrning: Ja, Bixby
Medföljande tillbehör: Laddningsfodral (usb-c)
Vikt (två hörlurar): Cirka 10 gram
Vikt laddningsdosa: 42 gram
Rek pris vid test: 1 990 kronor
Pris: Från 700 kronor hos Prisjakt

Betyg: 2 av 5