Hållbar komfort

292

Med ett par Design Collection 292 får du en modell med flexande gångjärn i skalmarna för bättre komfort och styrka. Glasögonen är av unisexmodell – alla i huset kan således dela på ett par eller köpa varsitt – med 48 millimeter breda glas. Det här är bra glasögon särskilt när du använder digital utrustning.

Kostar 295 kronor hos WebboptikHip to be square med blåljusfilter

San Fransisco Square

San Fransisco Square har glas med blåljusfilter som skyddar mot blått ljus som så gärna emanerar från läsplattor och mobiltelefoner. Fjäderbelastade skalmar ger lite bättre komfort. Glasögonen är av unisexmodell och går att få med olika styrkor.

Kostar 396 kronor hos WebboptikDekorerade skalmar

Marsala

Om marknadsavdelningen någonsin tänkte på kalv när de döpte Marsala låter vi vara osagt (vi gjorde det!) men dessa glasögon som ger associationer till maträtter är också utrustade med blåljusfilter. Glasen är behandlade så att de skyddar för det skadliga ljuset i det blåvioletta bandet mellan 380 och 500 nm, som även kallas ”synligt högenergiljus”. Våglängder mellan 380 och 440 nm anses kunna ge skador på näthinnan. På skalmtopparnas insida finns ett ingjutet gummimaterial som gör att bågen sitter bättre på plats samt fungerar som en färgavvikande dekoration på skalmtoppens in- och utsida.

Kostar 295 kronor hos Webboptik


Sunset blockerar 96 procent av det skadliga blåljuset

Sunset

Glasögonen Sunset blockerar 96 procent av det skadliga blåljuset från skärmar och andra artificiella källor. Sunset ser inte bara snygga ut, de ser också till att den naturliga frigörningen av sömnhormonet melatonin i hjärnan inte rubbas.

Kostar 649 kronor hos Bio Hacking Collective

Läsglasögon med blåljusfilter i olika styrkor

Readers Blue

Readers Blue Block är läsglasögon med blåljusfilter som skyddar ögonen mot det blå ljuset från digitala skärmar. Glasögonen finns att få med eller utan lässtyrka. Glasögonen är framtagna för att ta bort det kortvågiga blå ljus som vid långvarig exponering kan ge trötta ögon, huvudvärk och i värsta fall leda till skador på ögats näthinna.

Kostar 300 kronor hos Synsam


För wannabe-vampyren

Truedark Daywalker Focus

Med ett namn som Truedark Daywalker Focus finns det risk för fniss och tråkningar om Blade-komplex. Truedark Daywalker är idealiska för dig som vistas i miljöer som lyses med konstgjorda blå armaturer eller utsätts för prylar som avger blått ljus (tv, datorer, tablets, mobiler, det vill säga alla coola prylar som finns). Cirka 40 procent av det blått ljus blockeras med dessa glasögon, vilket gör dem till ett bra alternativ om du arbetar i ett yrke där en färgad lins inte är rätt stil, drar för mycket uppmärksamhet eller stör ditt arbete.

Kostar 890 kronor på Vitaminer.nu


För Twilight-älskaren

Truedark Twilight Elite

Vi fortsätter in på det inslagna vampyrtemat med glasögonen Truedark Twilight Elite – en snygg, strömlinjeformad design som skyddar dig mot skräpljus nattetid. De här glasögonen är dock inte bara till för blåljus utan även vanligt ljus som kan ställa till det med din sömnrytm. Truedark röda linser säger åt din hjärna att det är mörkt och hjälper den att göra dig redo för en god natts sömn. Twilight-glasögon är också bra om du reser mycket mellan tidszoner.

Kostar 890 kronor på Vitaminer.nu

För den butdgetmedvetne

Anti Blue Light

Är du osäker på om du verkligen behöver ett par blåljusglasögon kan du testa med ett par Anti Blue Light från Fyndiq. De kostar strax under hundralappen och skyddar dina ögon från trötthet och din hjärna från huvudvärk. Linserna är tillverkade i pc-plast och är optimerade för en perfekt balans mellan ögonskydd och synkvalitet.

Kostar 98 kronor hos Fyndiq


Se som en uv med Uvex

Uvex

Uvex skyddsglasögon blockerar allt blått ljus, vilket är perfekt för dig som använder dator, telefon, surfplatta sent på kvällen och inte vill få din nattsömn störd. Skalmarna är reglerbara för bättre passform. Även om de här glasögonen ser ut som ett par typiska cykelglasögon så ska du inte använda dessa när du är ute på dagen.

Kostar 299 kronor på greatlife.se