Alldeles strax, så nära som imorgon, är det svensk säljstart på Motorolas nya vikbara smartphone Razr 5G, när en begränsad upplaga ska anlända till en handfull större svenska butiker. Vi fick oss en snabbtitt på det första produktionsexemplaret som anlände till Sverige så sent som slutet av förra veckan.

Vi vet redan allt det tekniska om den, att den har fått betydligt piggare processor, rejält uppgraderade kameror, större batteri och stöd för både e-sim och vanliga sim istället för att vara e-sim-exklusiv.

Det är saker som gjorde oss oroliga för föregångaren, och det är därför mycket positivt att se att Motorola lyssnat på vad kunder vill ha och adresserat det viktigaste. Det här behöver inte vara ett flaggskepp i prestanda och funktioner, det är ju det unika formatet som ska sälja den. Men en viss lägstanivå som inte gör att den upplevs som budgetaktig behövs. Det skulle vi säga att de nu har lyckats med. Det här handlar om mer än bara en naturlig uppgradering för en ett år nyare mobil.

Razr 5g
Razr 5G är tjockare och bredare än Razr, men också lite kortare.

Bättre på allt och även på priset

Slutligen har den också givetvis det 5g-stöd som framgår av namnet. Nu är behovet av 5g för en vanlig användare fortfarande rätt så minimalt, och möjligheten att koppla upp sig är än så länge än mer minimalt. Men har du mobilen i ett par år, och Motorola ger dig också två års garanti på den, så kan den situationen hinna ändras.

Razr 5G är också trots allt det billigare vid lansering än första nya Razr-modellen var när den till slut kom till Sverige i maj i år. Nu pratar vi dock fortfarande om en mobil som är allt annat än billig. 15 990 kronor får du betala för den mot 17 990 kronor för föregångaren.

Men det viktigaste med en sån här mobil är kanske inte specifikationer och prislapp, utan hur bra Motorola har fått konceptet att fungera. Hur känns den, och hur ser den ut, nu när vi har fått tillfälle att hålla i den och använda den i praktiken? Här är några intryck från en första handfast session.

Razr 5G
Vikmekanik med finess. 

Större och bulligare, men lyxigare

Med 5g-antenner under skalet och även ett större batteri har inte Motorola lyckats behålla den extra slimmade form som Razr hade när den var hopfälld, utan den har lagt på sig någon millimeter i tjocklek och även en aning på bredden. Det gör den inte avsevärt större att fälla ihop och få att försvinna ner i en ficka, men det gör att en av fördelarna med Razr jämfört med biffigare Samsung Galaxy Z Flip blivit mindre.

Razr har dock fortfarande fördelen av en riktig fällbar skärm utan irriterande springor, tack vare sin smarta lösning för skärmböjen i gångjärnet. Och det är ingen tvekan om vilken som är den mest praktiska av de två rent fysiskt.

Själva skärmpanelen är densamma som förr, men Motorola har lyckats med två saker som irriterade i föregångaren. Dels är den helt plan när du fäller ut den. I Razr saknades ett par sista grader, så skärmen upplevdes fortfarande som tudelad. Det slipper vi nu. Dels är skärmytan mindre vågig och vi märker inte lika tydliga distorsioner i delen där vecket sitter.

Razr 5G
Mer glas och mjukare former i en design som har mer modern premiumkänsla men mindre retro-cred.

Razr 5G har en lätt välvd baksida helt i glas istället för den räfflade plastkomposit som nederdelen av Razr har. Det ger direkt mer premium-känsla och associationer till ett ”vanligt” flaggskepp, och en gedigen känsla att hålla i. Mekaniken i gångjärnet känns rikligt solid, men det tycker vi redan den gjorde i föregångaren.

Men är det lika coolt? Mycket av charmen med föregångaren är hur mycket den efterliknar stilen i gamla ikoniska Razr-mobilen från osmarta telefonernas era. Om det är nyhetens behag av en flippbar mobil eller retrostilen som vi tappar med denna annars så uppenbara uppgradering är svårt att säga, men vi blir inte riktigt lika charmade.

Lilla extraskärmen är riktigt användbar

På baksidan/utsidan av mobilen har Motorola uppgraderat extraskärmen. Inte rent tekniskt, den är fortfarande på 2,7 tum och har upplösning på 800x600 bildpunkter, men med Android 10 och smartare mjukvaruanpassning kan du nu köra ett gäng appar på den fristående vilket inte gick i föregångaren.

Razr 5G
Mer mångsisig bonusskärm.

Vi kan läsa och svara på meddelanden eller mejl med ett fullt fungerande (om än lite pilligt) tangentbord. En snabb koll på flödet i Twitter eller på Facebook borde inte heller vara något problem. Skärmen ska stödja att köra alla appar som Android vanligen kan köra skalade i delad skärm.

Vi kan spela Youtube-videor och till och med köra Netflix, även om det kanske känns lite fånigt att göra på den skärmen. Det blir en naturlig uppdelning mellan att göra snabba enkla saker med telefonen hopfälld och att fälla upp den för en mer komplett upplevelse.

Lovande men med plats för förbättring

Utnyttjas den optimalt? Nja, det känns lite trångt och virrigt ibland, och det finns roliga sätt att utnyttja en skärm som denna som inte är implementerade här. Medan vi satt och petade oss runt i gränssnittet fick vi omedelbart idéer på tillämpningar som antingen inte finns där, eller inte var uppenbart intuitiva att hitta. Men Motorola är på rätt väg med den, och användarupplevelsen kan förhoppningsvis kontinuerligt finputsas med mjukvaru-uppdateringar.

Razr 5G

Kommer Razr 5G bli den succé som uteblev för Razr? Nja, det här är nog fortfarande inte någon storsäljare för massorna. Men med vad som verkar vara rätta förbättringarna, och inte minst bättre bättre timing och utrullning denna gång än för föregångaren, så har den en chans att förankra sig som en favorit bland en skara entusiaster. Vi ser fram emot att testa en på allvar så fort det går att lägga vantarna på ett ex och köra det i vardagen i en vecka eller så.