Testad produkt: Motorola Razr 5G
Pris: 15 990 kr på Netonnet.

Vikbara mobilskärmar. Är det bara en dyr gimmick, om än väldigt spektakulär sådan, eller finns det någon praktiskt nytta med den? När vi nyligen testade Galaxy Z Fold 2 var nyttan uppenbar. Kör den vikt och det är en vanlig smartphone, vik upp den och den blir en surfplatta. Bägge fulla med nyttiga egenskaper och med en del smarta bonus-funktioner. Nu kollar vi in en annan efterlängtad vikmobil, Motorola Razr 5G.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är svårt att rekommendera Razr 5G till en vanlig mobilköpare, trots att den både är snygg som få och överlag tekniskt bra. Fördelen med vikdesignen är inte särskilt stor och det finns nackdelar, trots att vi bortser från det svindlande priset. Om du verkligen, verkligen, längtar efter en Razr av nostalgiskäl är den dock numera en stabilt bra och funktionell mobil. Men det här är en mobil vars kamera blir frånåkt av många mobiler i mellan- och budgetsegmentet.
 

Positivt

  • Roligt koncept och snygg stil.
  • Godkänd prestanda.
  • Smart, mångsidig extraskärm.
  • Mekaniskt imponerande.

Negativt

  • Fortfarande mellanklass på hårdvaran.
  • En del opraktiska designval.
  • Kameran kunde vara vassare.
  • Höga priset.
Här är det alltså frågan om en mobil i vanligt smartphoneformat som kan vikas på mitten och bli extra kompakt. Den här typen av telefon ger inte samma uppenbara nytta som en med expanderande skärm, utan här handlar det först och främst om ett stilval. Du får en mobil med fullgod stor skärm, men som du också kan få ned i betydligt mindre fickor. Och då får du dessutom en mobil som inte ser ut som någon annan.

Första Razr, alltså de nya med vikbar skärm, kom 2019, och var en uppenbar flirt med Motorolas gamla klassiska Razr-mobil från 2004. Motorola har lånat mycket av formspråket från den ikoniska äldre luren, men gett den moderna smartphone-egenskaper och framförallt bytt ut insidans knappsats mot en heltäckande vikbar oled-skärm.

Första Razr-modellen hade en kaosartad lansering och problem med såväl leveranser som tekniska barnsjukdomar, vilket ledde till att vi aldrig testade den. Men nu är uppföljaren här och Motorola är nu mer säkra på sin sak. Vi har nu haft Razr 5G i handen i en knapp vecka och kan formulera vårt omdöme.

Razr 5g
Böjbar oled; fortfarande coolt, fortfarande dyrt.

Mer lyx, mindre nostalgi

Designmässigt är det mer av samma koncept, men Motorola har gått ifrån det retro-doftande designen i fjolårets Razr och material och ytor känns mer 2020. Det är böjda glasytor och matta aluminiumramar, minimala sidoknappar med distinkt klickmotstånd och en form med mer mjukt rundade hörn och kanter.

Den är snygg att skåda, men samtidigt tappar den lite av det som charmade oss med förra modellen. Utsidan i glas är dessutom ovanligt hal. Här var föregångarens mönstrade plaststycke ett mer praktiskt val, om än inte med samma premiumkänsla vi får här.

Precis som i förra modellen har Razr 5g en liten extra skärm på utsidan. Det är en ljusstark oled-panel på 2,7 tum och 800 x 600 bildpunkter, i stort sett samma som föregångaren. Den har ett anpassat gränssnitt som styrs med svepgester samt en handfull anpassade appar.

Ett exempel är kamerappen, som kan utnyttja bägge skärmarna samtidigt och då visa tagna bilder på sekundärkärmen, så att ditt motiv kan se resultatet direkt. I hopfällt läge kan du också utnyttja den bättre huvudkameran på utsidan för att ta selfies. Du får också ett anpassat mini-tangentbord för textinmatning, så att du enkelt kan svara på mejl och sms.

Många möjligheter

Till skillnad från tidigare är det här nu en fullt fungerande skärm för alla appar som har stöd för mindre skärmformat. I princip alla som är skalbara som du på en vanlig Android-mobil kan köra i splitscreenläge går att köras här, till exempel Youtube, Spotify, Gmail, Google Maps och till och med Netflix.

Razr 5g miniskärm
Den lilla skärmen kan göra mycket. Motorola skickar till och med med ett litet spel anpassat för den.

Du måste dock in i en meny och manuellt välja vilka appar du vill ha tillgång till. Där kan du också välja om en app ska fortsätta visas på den lilla skärmen om du har den aktiv på den stora när du stänger luren. Alla dessa appar dyker inte upp som standard, du måste också ”låsa upp” möjligheten att köra appar som inte Motorola själva testat och anpassat för skärmen. Men de allra flesta vi testade fungerade utmärkt.

Allt det här blir givetvis lite trångt och bökigt, och en del saker, som hantering av notifieringar, borde kunnat anpassats bättre för litet skärmformat. Men det är trots allt en fråga om mjukvara, det finns möjlighet att Motorola finputsar detta efter feedback från användare.

Snyggaste viket, men inte problemfri

Mekaniken runt den vikbara skärmen är en imponerande konstruktion, med stadig känsla i gångjärnet. En nedre del av skärmen som glider lätt uppåt när vi fäller upp luren, och en smart loopad design som gör att vecket i skärmen aldrig blir skarpt trots att Razr inte har någon glipa mellan delarna som Samsung Fold- och Flip-mobiler har.

Vi har dock ett stort problem med den; det är inte alls smidigt och bekvämt att fälla upp den. Det finns ett påtagligt motstånd i gångjärnet, vilket är bra för stabiliteten, men överdelen saknar ett naturligt grepp för att fälla upp den, på grund av de rundade och hala glassidorna.

Försöker vi öppna den med andra handen kommer vi allt som oftast åt sidoknapparna av misstag. Det går inte heller att öppna den i nederkant, på grund av dess tätslutande ”haka”. Bästa metoden verkar vara att pressa in en tumnagel mellan delarna på sidan, men även det känns bökigt och riskabelt, vi vill ju inte repa skärmen i onödan. Det här är inte ett tekniskt fel med luren, utan ett mindre väl genomtänkt designval.

Razr 5g uppfälld
Razr 5G är knappt 8 millimeter tjock uppfälld, om vi bortser från den ustickande hakan.

Uppfälld är Razr 5G en ganska ordinär smartphone. Vi säger ganska, då den skiljer sig från mängden på några punkter. Skärmen är mer långsmal än din vanliga Android-mobil, då den har ett par extra millimeter skärmkant i aluminium på långsidorna för att rymma gångjärn och vikmekanik, samt för att skydda skärmpanelen på sidorna.

Avlång oledskärm

Skärmen är bara 846 pixlar på bredden, men fortfarande riktigt punkttät. Det innebär dock att vissa gränssnittsdetaljer, som tangentbordet, blir trångt och pilligt att använda. Till och med video i formatet 21:9 ger dig svarta lister på sidorna. I ovan- och nedankant har skärmen rundad form, vilket ger ökat pixelantal på höjden, men de extra pixlarna används egentligen inte till något mer än att ge ett snyggt och annorlunda intryck.

Skärmen har stabiliserade lager bakom den annars flexibla skärmytan, men ett parti i mitten runt skärmvecket är vågigare. Det är inget som stör användbarhet eller bildkvalitet, men det syns i reflektioner och känns under fingertopparna.

Skärmpanelen i sig är inte märkvärdig, men är en fullgod bra p-oled i den övre mellanklassen. En ljusstyrka på strax under 500 cd/m2 är inte enorm, men räcker långt i de flesta situationer. Färgomfånget matchar såvitt vi kan se dci-p3-standard och vi upplever färgåtergivningen som mycket neutral. Eftersom det är oled är kontrasten i skärmen givetvis utmärkt. Det du inte får är hög bildfrekvens, istället får du får klara dig med de vanliga 60 Hz.

Mer sim och 5g-stöd

I botten på telefonen hittar vi inte samma fingeravtrycksläsare som sitter i 2019 års modell. Den har istället flyttats till baksidan, där den sitter centralt i nedre halvan av luren. En lite ovan placering till en början, men inget som stör och vi vänjer oss snabbt.

I nederkant hittar vi istället en sim-kortsläsare, vilket föregångaren inte hade. Den förlitade sig helt på eSim. Nu kan inte bara välja utan också kombinera ett eSim med ett fysiskt simkort och därmed köra dubbel-sim den vägen. En annan udda detalj bland uppkopplingar är att Razr 5G, som namnet avslöjar, har stöd för 5G. Men av någon anledning saknar den stöd för wifi 6, vilket borde vara lättare att implementera.

Razr 5g skärm
Skörmen är av p-oled-typ och ger ett överlag gott intryck. 

I botten sitter också snabb usb 3-kontakt samt telefonens högtalare. Tyvärr den enda, så vi får bara monoljud, men det har en ren klang och bra balans mellan bas, mellanregister och diskant, men det är inte det mest kraftfulla och fylliga ljud vi hört.

Prestandamässigt har Razr 5G fått en påtaglig uppgradering med Snapdragon 765G under huven. Det är inte flaggskeppsprestanda, i benchmarktester är den mellan 70 och 90 procent långsammare. Men maxprestanda utnyttjas inte särskilt ofta. I alla vardagliga situationer känns telefonen rapp.

Vardagssnabb, men tappar i toppen

Vi hårdtestade aldrig förra modellen, men hårdvaran som satt i den var mer i lägre mellanklass. Här är det snarare bästa möjliga mellanklass på prestandan. Åtta gigabyte ramminne och relativt snabb lagring på 256 gigabyte bidrar till en pigg upplevelse. Det som luren däremot har problem med är att hålla fullt blås under längre tid. Spelar vi spel på den, vilket grafikkretsen klarar av utan större problem, blir den snabbt överhettad, vilket märks då den tappar bildfrekvens efter ett tag.

För att hålla måtten kompakta och vikten låt har inte Razr 5G något jättebatteri. Du får 2 800 mAh kapacitet, måttlig men godkänd snabbladdning på 15 Watt med Motorolas egen Turbocharge-laddare, men ingen trådlös laddfunktion. Batteriet räcker i princip så länge som vi förväntar oss. En arbetsdag är inget problem, och vi kan strömma film från morgon till eftermiddag, men inte långt in på kvällen.

Razr och Razr 5g
Razr 5G från 2020 och Razr från 2019.

Här kommer extraskärmen in i bilden. Eftersom den är mer användbar nu än tidigare kan du göra mer på mobilen utan att behöva flippa upp mobilen och använda den mer energikrävande huvudskärmen, som att hantera samtal, svara på sms och mejl, hålla koll på kalendern och så vidare. Det gör att den verkliga batteritiden kan bli längre än vi uppmätt. Det beror på dig och hur du använder din Razr.

Uppgradering som kommer av sig

Razr 5G har fått en markant uppgraderad kamera. Nu sitter här en 48-megapixelkamera med f/1,7 i bländartal och optisk bildstabilisator. Det är fortfarande bara en enskild kamera, du får inga finesser som vidvinkelfoto eller optisk zoom, men den levererar trots det kompetent bokeh-effekt i porträttläget.

Förvänta dig dock inte foton i toppkvalitet. Sensorn är Samsungs Isocell GM1-sensor istället för Sonys klart vassare IMX486 som sitter i många mellanklassmobiler. Den tar bilder med välbalanserad färg och god dynamik i utomhusljus, men saknar det där lilla extra i skärpa på detaljnivå.

I dunklare ljus tappar den också en del i färghantering och en del mörka ytor kan bli flammiga. Motorola kompenserar det med ett bra nattläge; som om du håller luren stilla nog kan leverera god dynamik även på natten. Men överlag är det fortfarande en godkänd mellanklasskamera, men inte mer än så.

Enkelt Android uppskattas

Utöver extrafunktionerna för skärmen på utsidan är det som vanligt från Motorola ett avskalat system som håller sig nära Androids original, med främst en handfull egna geststyrningsfunktioner. Razr 5G kör Android 10, och huruvida och när det kommer en Android 11-uppgradering har vi inget besked om. Vi kan tänka oss att det tar längre tid med tanke på de extra gränssnittsfunktionerna i sekundärskärmen som behöver anpassas.

Razr 5g gränssnitt
Android är sig likt i Razr, med endast den extra Moto-appen för en del extrafunktioner. Systemet är dock ovanligt nog inställt i mörkt läge som standard.

Vikbara telefoner som Razr och Galaxy Z Flip är och förblir ett designkoncept som du får betala väldigt mycket extra för. För precis under 16 000 kronor får du en mobil som är pigg och bra i vardagen och som har en handfull smarta funktioner som ger den mervärde som just flipp-mobil.

Men du ska bara beredd på att det här inte är ett flaggskeppsmobil. Istället får du mellanklass på allt, från kamera till prestanda, batterifunktion, ljud och bild. Utom just designen och mekaniken, som är något alldeles extra. Tyvärr dock med mer fokus på stil än praktiskt hantering.

Specifikationer                           

Produktnamn: Razr 5G
Testad: November 2020
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 765G
Processor: Kryo 475 Prime 2,4 GHz + Kryo 475 Gold 2,2 GHz + 6 st Kryo 475 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 620
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Bildskärm: 6,2 tum oled, 846 x 2142 bildpunkter
Extraskärm: 2,7 tum oled, 800 x 600 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel med led bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 5, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vikbar design, in ear-headset
Batteri: 2 800 mAh, 13h 20min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 12h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 7,3 x 16,9 x 0,8-1,3 cm
Storlek, hopfälld: 7,3 x 9,2 x 1,6 cm
Vikt: 192 gram
Rek. pris: 15 990 kr
Pris: 15 990 kr på Netonnet.

Prestanda

Antutu Benchmark: 323 567 poäng
Geekbench 5: 1 904 poäng, 618 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 3 304 poäng
Androbench, lagring: 963,54 MB/s

Betyg: 4 av 5