LG var en gång i tiden både först ut först i Sverige med att sälja en 4k-tv och tillverkaren framför alla som mest har lett etableringen av oled-tv. Här kombinerar de bägge dessa saker i ett intressant paket: C8-serien med modeller från 55 till 77 tum. Håller vi oss till den mindre av dessa är den riktigt prisvärd.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är överlag hög kvalitet till ett överkomligt pris. Navigationen är lite frustrerande i vissa lägen och ljudet håller inte riktigt toppklass, men kan du investera i en soundbar och ta dig tid att lära dig genvägarna i systemet är det här en toppen-tv. Designen är dock verkligen en smakfråga.

Positivt

  • Extra skarp uppskalning.
  • Fina färger och bra dynamik.
  • Ganska snabb respons.

Negativt

  • Utstickande design som inte passar överallt.
  • Inte så bra ljud.
  • Bitvis rörig navigation.
Framför allt har C8 en iögonfallande, bred fot som bänder sig ut framåt. Det är verkligen en smaksak om du uppskattar den – den är allt annat än diskret i stilen.
LG OLED55C8

Det finns dock en orsak till designen. Inne i foten reflekteras dess nedåtriktade högtalare framåt. Det gör att diskanten lyfts fram bättre. Det gör också att tv:n låter bättre monterad på fot än på väggen. Det går givetvis att justera ljudbilden med förinställda profiler och det går även att finjustera dem med equalizer. Ljudsystemet har stöd för Dolby Surround med god effekt. Men det finns alternativ med bättre ljud – det är rent allmänt lite platt klang i mellanregistret.

Bilden är en annan femma. Den imponerar stort, med klarhet i färgerna och knivskarp kontrast. Den har inte riktigt samma extrema maximala ljusstyrka som en del andra modeller, men fortfarande bländande nog för bra effekt i hdr-film. Bilden skapas av Alpha 9, en ny bildprocessor som sitter i LG:s lite bättre modeller. Den ger oss utmärkt brus-, kontrast och färghantering.

Uppskalningen är riktigt vass, och vi får bra och njutbar 4k-effekt även med 720p-material vilket annars kan vara en utmaning. Även sådant som responstid hålls relativt låg, vilket gör den utmärkt att plugga in en spelkonsol i. Ett extra plus i kanten är att LG stödjer hdr-standarden Dolby Vision utöver de vanligare hdr10, hdr10+ och hlg.

LG OLED55C8

Fjärrkontrollen du får med är väldesignad och bekväm i traditionell stil. Det är ingen magisk vift-kontroll, något som annans gör gränssnittet Web OS mycket smidigare. Nu blir det ibland ett par onödigt många klick för att komma i och ur funktioner och menyer. Men upplägget är alltid tydligt och logiskt, så vi har inte så mycket att klaga på.

Här finns det mesta viktiga i app-väg. Vi ser inte att vi saknar någon avgörande strömningstjänst i utbudet. Flera av de största är förinstallerade och resten går att hitta i app-butiken. Denna är dock väldigt rörig, utan vettig indelning mellan videotjänster, informationsappar, ljud och annat. Spel får dock en egen kategori.

Specifikationer

Produkt: LG OLED55C8
Testad: Maj 2019
Kontakt: www.lg.com/se
Tv-typ: Oled
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k UHD
Uppdatertingsfrekvens: 120 Hz
Hdr: HDR10+, HDR10, HLG, Dolby Vision
Ljud: 2.0 stereo
Operativsystem: Web OS
Anslutningar: 4st hdmi 2.0b, komposit, 3st usb 3.0, lan, audio in, optisk s/pdif ut
Energiklass: A
Övrigt: Bluetooth
Mått: 122,8 x 23 x 75,7 cm
Pris: 13 990 kr.

Betyg: 4 av 5