Testad produkt: Samsung QE55Q70R
Pris: Från 9 262 kronor hos Prisjakt.

Panelerna i Samsungs Q70R-serie är byggda med Samsungs kvantpunktsteknik kallade qled. Samsung håller sig alltjämt till dessa istället för oled.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Samsung kan det här med bra användarupplevelse, och levererar kvalitet i allt, men utan att egentligen vara bäst i klassen på något specifikt. Förutom svarstider för spel, där den är överlägsen. Stilrent system som sätter enkel hantering i fokus, istället för komplicerade inställningar som de flesta ändå inte bryr sig om, är också ett plus.

Positivt

  • Bra automatik för det mesta.
  • Få svagheter bild- och ljudmässigt.
  • Extra snabb respons för spel.
  • Snyggt system med rätta funktionerna.

Negativt

  • Lite svag surround.
  • Ingen analog bildingång.
M3 rekommenderar

Effekten av det är framförallt att vi får en lägre svartpunkt, det vill säga hur djupt svarta en del mörka ytor är. Den har bakbelyst led-matris, så större mörka ytor blir mörka på riktigt, men pixlar nära varandra blöder över mera än med en oled. Det här är dock något som moderna led-skärmar som denna är bättre på än äldre, fast istället med lite snävare betraktningsvinklar.

Med allt det sagt är bildkvaliteten annars riktigt bra. Q70R är inte så ljusstark som sin föregångare, men har fortfarande bra ljustryck och bättre kontroll på nivåerna. Q70R levererar brett färgomfång som enligt Samsung ska matcha dci-p3. Tv:n är också bra för spel då det är extra låg fördröjning mellan insignal och bildvisning. Ett automatiskt spelläge går igång om vi kopplar in en konsol, med väl optimerade inställningar för just det.

Samsung QE55Q70R

En led-tv med bakmonterad belysning blir av naturliga skäl inte lika läckert slimmad som en oled-tv. Framifrån är upplevelsen dock snarlik – det är en dryg centimeter kant runtom och en minimal Samsung-logga i nederkant. På baksidan har den en stilrent avrundad mönstrad kåpa och en strömkabel som går att dölja smart i foten.

Alla anslutningar sitter samlade och riktade åt sidan så det går bra att montera tv:n tätt mot en vägg. Ställer du den på en bänk är dess fötter extremt lätta att montera, en fot på vardera sida som trycks in i ett hål på undersidan utan skruvar. Trots det känns allt stadigt.

Läs även: Test och guide till Samsungs bästa tv-apparater

Q70R kommer med en minimalistisk men snygg fjärrkontroll. Vi får ingen traditionell sifferknappsats, och få direkta knappar för inställningar. Enligt vissa uppgifter ska det också följa med en mer traditionell fjärrkontroll, men den fick vi inte med vårt testexemplar.

Allt sköts annars enkelt inifrån smart tv-gränssnittet, Samsungs eget system baserat på Tizen OS. Det har ett lite okonventionellt upplägg för inställningar av bild och ljud, men bra kontroller när du väl lärt dig hitta fram till dem. Det är fyra förinställda bildlägen: dynamisk, standard, naturlig och film, med lite olika nivåer på färgmättnad, temperatur och kontrast. Vi finner aldrig någon egentlig orsak att byta från standard, som är väl balanserad för det mesta.

Uppskalning från 1080p är snabb och görs med utmärkt kvalitet. Även lägre upplöst källmaterial övertygar, även om själva uppskalningen är rätt så försiktig och kantåtergivningen blir mjukare än för en del konkurrenter. Men vi slipper å andra sidan artefakter och artificiell känsla i uppskalningen. En sak som imponerar är Samsungs hantering av svepningar och rörelse, som ger minimalt med skuggeffekter och hack i bilden.

Samsung QE55Q70R

Högtalarna ger oss ett fint djup i basen och bra balans mellan diskant och mellanregister. Inte riktigt lika detaljerad ljudåtergivning som i Philips tv, men inte långt ifrån. Systemet har få färdiga ljudprofiler, bara standard eller förstärkt, vilket främst verkar innebära upplyft diskant. Stereospridningen kunde också varit bredare. Helmanuell equalizer finns också, men vi är klart nöjda med ljudet i standardläge.

Relativt få appar är förinstallerade. Här hittar vi Netflix, Prime Video, Google Play och Youtube. Samt lite överraskande Apple TV, som alltså tagit steget från sin egna box och in i en tv. Sedan är också egna Smartthings-hubben installerad, så att du kan sköta smarta hemmet-prylar som är Samsung-kompatibla direkt från tv-skärmen.

I Samsungs app-butik finns sedan det mesta du kan tänka dig behöva i app-väg. Här finns ett hundratal videotjänster, inklusive alla viktiga för svenska användare, ett 50-tal småspel och en handfull andra informationsappar.

Specifikationer

Produkt: Samsung QE55Q70R
Testad: Maj 2019
Kontakt: www.samsung.se
Tv-typ: Bakbelyst led (qled)
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k UHD
Uppdatertingsfrekvens: 120 Hz
Hdr: HDR10, HDR10+, HLG
Ljud: 2.0 stereo
Operativsystem: Tizen OS
Anslutningar: 4st hdmi 2.0, 2st usb 2.0, lan, optisk s/pdif ut
Energiklass: B
Övrigt: Inbyggd SmartThings-hub, bluetooth
Mått: 123 x 24,8 x 78 cm
Pris: Från 9 262 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 5 av 5