Huaweis smartklockor tillhör en kategori klockor som vi inte riktigt brukar klassa som fullt smarta. De lever nämligen i ett helt eget slutet system utan möjlighet att ladda hem och installera extra appar på dem. Det enda de kan berikas med som de inte redan har förinstallerat är extra urtavlor och musikfiler till den inbyggda mediaspelaren.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Med exklusiv design och material, trådlös laddare och trimning av pulsmätaren kommer Watch GT 2 Pro långt, men det går inte att komma ifrån att det mesta fortfarande är sig likt. Det är en klocka med god potential, men som hålls tillbaka av låst och stelt system. Den är snygg att titta på men funktionsmässigt är det också lite för lite för pengarna.

Positivt

  • Lyxig design och hög komfort
  • Lång batteritid
  • Utmärkt bildskärm
  • Fler och förbättrade hälsofunktioner

Negativt

  • Begränsad funktionalitet och låst system
  • Behöver bättre notifikationer
  • Inte smidigaste navigeringen
  • Ingen wifi eller nfc

Testad produkt: Huawei Watch GT 2 Pro Classic 
Pris: 3 290 kronor hos Netonnet.

Men i den klassen håller de riktigt hög standard, med snygg amoledskärm, bra uppsättning sensorer, gedigen samling egna funktioner i mjukvaran, tilltalande design och lång batteritid. Nu har de lanserat Watch GT 2 Pro, en uppdaterad och lite extra lyxig version av förra årets Watch GT 2. Den går att beställa nu i flera svenska butiker och börjar levereras nästa vecka.

Watch GT 2 Pro kommer i två utföranden, Classic och Sport, som bägge har samma pris, 3 290 kronor. Såvitt vi kan se är det enbart armbandet som skiljer dem åt. Den vi testat är Classic med ett mjukt och bekvämt läderarmband. I bägge fallen sitter armbandet i boetten med standardfästen och det är lätt att byta ut dem mot valfritt eget utan verktyg.

Inga stora uppgraderingar

Tekniskt sett är klockan en blandning av gammalt och nytt. Den har samma rätt så beskedliga processor som Watch GT 2, Huaweis egna Kirin A1, och 4 GB lagringsplats för loggade data, filer och de ungefär 150 urtavlor som finns att ladda hem. Det är fortfarande bluetooth via mobil som gäller för uppkoppling, och utöver det har du inbyggd gps, men ingen wifi.

Huawei Watch GT 2 Pro
Trots att den både är lite tjockare och tungre än föregångaren känns den riktigt komfortabel på armen. Det är hög kvalitet i hela bygget.

Likaså är det ingen uppenbar uppgradering av bildskärmen. Den var i och för sig redan en utmärkt amoled med hög punkttäthet och problemfri touchrespons. Likaså verkar varken högtalare eller mikrofon ha gjorts något nytt med. De fungerade pålitligt i Watch GT 2, men utan direkt finess i ljudkvaliteten, och samma sak kan sägas om Pro-modellen. Funktionella och godkända men inte så mycket mer.

Det kanske mest uppenbara med Watch GT 2 Pro är en extra lyxig design, med rena linjer och ytor och en svalt grå boett i titan. Det är safirglas över urtavlan och en snyggt dold kant runt skärmytan som gör att glaset går hela vägen ut i kanterna, samt en ny keramisk undersida. Allt är omsorgsfullt sammansatt och stilrent. Lyxfaktorn har kort och gott höjts rejält sedan Watch GT 2, för att inte tala om sportiga Watch GT 2e.

Smidigare laddning

Mest praktiska nyheten är kanske att klockan nu försetts med trådlös laddare. Den följer qi-standard så det är lätt att hitta en laddplatta att lägga den på, och det medföljer också en liten laddningspuck med usb-c-ingång och magnetlås. Själva adaptern för att plugga in i väggen får du ingen, men det går bra att använda vilken mobilladdare som helst, eller en usb-port på datorn.

Ny är också en förbättrad pulsmätare. Med en uppdaterad led möjliggörs högre precision, vilket också uppges vara trimmat med ai-stödd mjukvara i systemet, samt möjlighet att mäta syresättning i blodet. Detta har en egen app i klockan och är också integrerat i flera av klockans andra träningsfunktioner.

Som träningsklocka och hälsoövervakare har den en hel del att erbjuda. Du får separata appar för puls och blodsyremätning, och de verkar stämma hyfsat överens med vad vi får med mer professionell utrustning. Här finns en app som analyserar din stressnivå, men vi vet inte riktigt vad den baserar resultaten på. Under testet höll den sig konstant inom spannet för vad som den anser normalt. Utöver det kan vi även få sådant som sömnanalys, samt kontinuerlig aktivitetspåminnelse, något som kan vara bra om du har ett stillasittande jobb.

Program för (nästan) allt

Här finns ett hundratal träningsprogram för olika typer av aktiviteter, från vanliga som löpning, gång och simning, till udda sysslor som squaredance och dart. Riktigt hur dessa skiljer sig åt är inte helt uppenbart, men du kan i alla sätta antingen ett tidsmål eller ett kaloribränningsmål, och får en loggning av pulsintervaller, blodsyre och mer därtill.

Du ser inte mycket av detta i själva klockan, utan för den som vill analysera sina aktiviteter på allvar får göra det i appen Huawei Health som laddas hem till mobilen. Det är i den du även gör en del klockinställningar, uppdaterar mjukvaran, laddar hem extra urtavlor och tankar på musik om du vill ha klockan som fristående mediaspelare. I det fallet kan du även kan ansluta ett par bluetoothhörlurar. Du får som mest plats med 2 GB ljudfiler.

Telefonens egna menysystem är enkelt, men kanske lite för beroende av svepningar och pet på den lilla skärmen. Det känns som om klockans två fysiska knappar hade kunnat utnyttjats lite smartare. En del saker vi vill göra kräver frustrerande många pet att komma fram till.

Huawei Watch GT 2 Pro
Pulsmätare och syremätare gör jobbet.

Begränsade notifieringar

Vi tycker också att Huawei borde kunna göra något vettigare av notifikationshanteringen i klockan. Vi får upp rubriker och kanske en extra rad innehåll från mejl, sms och andra utvalda funktioner i telefonens meddelanden, men möjligheten att se lite mer av dem, enkelt avfärda den ett och ett, eller till och med svara på vissa, hade varit ett stort plus.

Klockan har en batteritid vid normalanvändning på standardinställningar och automatisk ljusstyrka på ungefär två veckor. Ett snabbt sätt att halvera det är genom att slå på alltid på-läge på skärmen. Då får du en tydlig men dämpad urtavla i alla lägen. Det kan det dock vara värt, då det går snabbt att ladda upp klockan, och vi är inte hundra procent nöjda med automatisk väckning av skärmen när vi vrider på handleden. Vill du navigera med gps drar det slut på batteriet snabbare än så, men så är det med alla smartklockor.

Pro-modellen är ett klart lyft jämfört med föregångaren som kom för knappt ett år sedan. Men de största lyften handlar om kosmetika som mer lyxosande design och dyrare materialval, samt trådlösa laddningen. De få nya rena funktioner den har är inget revolutionerande, och Huawei har fortfarande en del småsaker runt allt som inte har med träning att göra att putsa på.

Det går inte heller att komma ifrån att dess låsta system med begränsad extra funktionalitet har svårt att hävda sig i konkurrens med klockor i samma prisklass som Garmin Venu, Samsung Galaxy Watch Active 2, Android-klockor från till exempel Fossil och Fitbit Versa 3. Den är nog just nu snyggast i klassen. Men räcker det? Vill du åt träningsprogrammen kan du få nästan lika bra fuktionalitet med Huawei Watch GT2e istället till ett mycket lägre pris.

Specifikationer

Produkt: Huawei Watch GT 2 Pro Classic
Testad: September 2020
Tillverkare: Huawei
Processor: Kirin A1
Minne: 32 MB
Lagring: 4 GB
Skärm: 1,39 tum rund amoled-skärm, 454 bildpunkter i diameter
Kommunikation: Bluetooth 5.1 BLE/BR/EDR, gps
Sensorer: Pulsmätare, barometer, accelerometer, gyro, magnetometer, mikrofon, ljussensor.
Operativsystem: Lite OS
Systemkrav, telefon: Smartphone med IOS 9, Android 4.4 eller nyare och bluetooth.
Övrigt: Vattentät ner till 50 meter, inbyggd högtalare.
Batteritid: Upp till 14 dygn
Mått: 45,9 x 52,9 x 11,4 mm.
Vikt inkl. standardarmband: 66 gram.
Rek. pris: 3 290 kronor.
Pris: 3 290 kronor hos Netonnet.

Betyg: 3 av 5

Huawei Watch GT 2 Pro Classic

Bästa pris just nu: 3290 kr