Testad produkt: Trifo Max
Pris: Från 2 359 kronor via Prisjakt

Trifo Max är, i alla fall jämfört med många andra robotdammsugare, relativt billig med sin cirkaprislapp på 4 500 kronor (och i skrivande stund går den att få för så lite som 3 300 kronor). Priset är med andra ord en av dess fördelar.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Trifo Max är en lättanvänd och hyfsat prisvärd robotdammsugare som städar bra där den kommer åt. Tyvärr kommer den inte åt så bra som man skulle önska exempelvis i hörn och under skåp. Appen är också lite för begränsad utan funktioner som rumsindelning och virtuell avgränsning. Dessutom är nyttan av den inbyggda kameran ytterst tveksam.

Positivt

  • Lågt pris
  • Lättanvänd
  • Bra sugstyrka

Negativt

  • Kör ofta fast
  • Kommer inte åt in i hörn eller vid socklar
  • Saknar rumsindelning och virtuell avgränsning
Ytterligare en fördel är att den är mycket lätt att komma igång med och använda. I princip är det bara att koppla in laddstationen i ett vägguttag, ladda ned appen och lägga till dammsugaren. Sedan är det bara att klicka på ”Clean” (appen har tyvärr inget svenskt gränssnitt), så sätter Trifo Max igång att dammsuga.

Exakt var den dammsuger går att följa i realtid i appen där en kartfunktion visar var Trifo Max har varit. I appen kan du också få information om hur stor yta som hittills har städats, hur lång tid det har tagit och hur mycket batteriprocent som återstår.

När batteriet sedan tar slut – efter cirka två timmars dammsugande – tar sig Trifo Max automatiskt tillbaka till laddstationen. Om du vill kan du i appen ställa in att den efter laddningen ska återuppta städningen där den slutade. Det går också att schemalägga städningarna så att Trifo Max dammsuger hemmet när du inte är där. Det går också att manuellt starta och stoppa städningar på distans och till och med att manuellt styra dammsugaren även om man inte är hemma.

Kommer inte åt överallt

Städmässigt är resultatet för Trifo Max blandat. Sugstyrkan är visserligen bra och där den kommer åt blir det riktigt rent. Dammbehållaren på 0,6 liter rymmer också en hel del skräp innan den behöver tömmas.

Problemet är att Trifo Max inte kommer åt överallt. Dels är den dålig på att komma åt ordentligt i hörnen, trots att den har en sidoborste. Men den kommer inte heller åt under köksskåp och liknande om socklarna är för låga (även om de är standardlåga).

Än värre är att Trifo Max har en tendens att köra fast allt som oftast. Under vårt test fastnade den regelbundet på trösklar, mattkanter och liknande. Det går då inte att backa den för att komma loss, varken automatiskt eller manuellt, utan man måste gå dit och fysiskt lyfta den tillrätta.

Har vi schemalagt den att dammsuga när vi är på jobbet betyder det alltför ofta att den inte har klarat av att göra det utan bara kommit halvvägs (i bästa fall).

Trifo Max saknar också funktioner i appen för rumsindelning och virtuell avgränsning. Vill vi inte att den ska dammsuga hela huset måste vi alltså sätta upp fysiska hinder för att stoppa den, vilket är mycket opraktiskt.

Men har du bara ett eller två rum utan alltför många hinder (eller mattor) städar Trifo Max riktigt bra.

Meningslös kamera

Trifo Max är utrustad med en kamera med upplösningen 1080p. Via appen kan du i realtid följa vad kameran ser och även spela in videoklipp. Det går också att få till en tvåvägskommunikation via dammsugarens mikrofon/högtalare.

Det går visserligen att styra Trifo Max manuellt, men det går inte att vrida eller ändra vinkel på kameran, så vad du kan se är begränsat. Bildkvaliteten är heller inte den bästa. Nyttan av denna kamera är ytterst tveksam. Som övervakningskamera fungerar den bara hjälpligt. Vill du skydda ditt hem ordentligt bör du istället satsa på en eller flera riktiga ip-kameror.

Nu blir dammsugarens kamera mest en kul grej utan något vettigt användningsområde.

Specifikationer

Produkt: Trifo Max
Testad: September 2020
Tillverkare/kontakt: Trifo, trifo.com
Anslutningar: Wifi
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med IOS eller Android.
Körtid: 120 minuter
Uppladdningstid: 180 minuter
Ljudnivå: 70 dB
Dammbehållare: 0,6 liter
Sidoborstar: 1
Dedikerad app: Ja
Kartfunktion: Ja
Rumsindelning: Nej
Virtuell avgränsning: Nej
Mått: 36,0 x 8,4 cm
Vikt: 3,5 kilo
Övrigt: Utrustad med 1080p-kamera, röststyrning med Alexa
Cirkapris: 4 500 kronor
Pris: Från 2 359 kronor via Prisjakt

Betyg: 3 av 5