Testad tjänst: Paramount Plus
Pris: 69 kronor i månaden

Senaste aktören på den svenska streaming-marknaden är Paramount Plus. Från att först smyglanserat sig som en kanal i Apple TV har Paramount, eller Viacom CBS som företaget heter, numera en alldeles egen app.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Paramount Plus är en intressant lansering och har potential att göra samma resa som Disney Plus, genom att successivt plocka in sitt egna material från andra tjänster och fylla på med egenproducerat, exklusivt material. I nuläget däremot skulle vi avvakta tills de fått tid på sig bygga på utbudet och få till stöd till högre upplösningar på både ljud- och bildfronten.

Positivt

  • Billigt.
  • Generöst maxantal samtidiga enheter.
  • Varierat utbud.
  • Stabilt gränssnitt.

Negativt

  • Inte stöd för 4k, hdr eller Dolby Atmos.
  • Stor del av materialet finns på andra tjänster.
  • Enbart på engelska.

Det blir allt populärare för specifika produktionsbolag och tv-nätverk att lansera egna streamingtjänster. Top of mind är kanske Disney Plus, som numera successivt håvar in allt fler titlar från andra streamingtjänster. De är långt ifrån ensamma, Warner Bros streamingtjänst HBO Max är till exempel på väg till Sverige, redan nu har vi sett en flytt av till exempel Harry Potter-filmerna från C more till HBO Nordics katalog.

Paramount kanske de flesta känner som produktionsbolaget Paramount Pictures, som varit med och producerat storfilmer som Mission Impossible och Indiana Jones, men i Viacom CBS:s nätverk ingår flera välkända tv-kanaler. Utbudet på Paramount Plus kommer från MTV, Nickelodeon, VH1, Comedy Central, Showtime, något mindre kända Smithsonian Channel och såklart Paramounts egna titlar.

Stor mångfald i sortimentet

Alla titlar har däremot inte plockats hem än, så dubbelkolla innan du köper Paramount Plus för en specifik serie att den finns tillgänglig. Till exempel har inte Homeland, Tudors eller Futurama dykt upp än. Vi kan även hitta flera exempel på material som fortfarande finns tillgängliga hos andra streamingtjänster, oftast Comhem Play Plus eller HBO Nordic. Vi misstänker att dessa titlar kommer att falla bort successivt, även om vi inte får ett svar på den här specifika frågan när den ställs till Paramount Plus.

Materialet kan sammanfattas som en salig blandning dokusåpor, dokumentärer, flamsiga komediserier, kultförklarade filmer och kritikerrosade dramaserier. Större delen av materialet har minst ett par år på nacken, men här finns även ett par nya produktioner, såsom egenproducerade Two Weeks To Live och de två nya säsongerna av kultförklarade serien Twilight Zone.

Paramount Plus utbud
Paramount Plus utbud är otroligt varierat, med alltifrån reality-serier till kultförklarade blockbusters.

Tyvärr stöter vi ofta på att bara några få säsonger av serierna finns tillgängliga. Ibland finns enbart första säsongen och, kanske ännu mer enerverande för den som sett fram emot en helg av maratontittande, stundtals går det bara att se de sista säsongerna av serien.

Huruvida Paramount Plus fortsätter hålla det här utbudet uppdaterat med nytt material återstår att se. I nuläget tittar vi igenom katalogen relativt snabbt och vi skulle inte säga att det finns någon specifik serie som är tillräckligt revolutionerande, som Disney Plus Mandalorian eller HBO Nordics Game of Thrones, för att motivera ett köp, men det här är såklart ytterst subjektivt. Utbudet är visserligen brett sett till olika genrer och målgrupper, men mängden titlar inom varje kategori är liten.

Avskalad funktionsmässigt

Gränssnittet är stabilt, på gränsen till sparsmakat, på alla plattformar vi testar Paramount Plus. Det enda vi blir lite konfunderade över är hur filmer och serier har kategoriserats i webbläsaren, där ”Movies” har en egen flik, men serier av någon anledning fick titeln ”Browse”. I nuläget finns tjänsten enbart tillgänglig på engelska.

Paramount Plus
Tanken bakom namnet på dessa flikar förblir en gåta. Som tur är materialet uppdelat i "Movies" och "Shows" på andra enheter.

Här finns stöd för såväl Airplay som Chromecast för dig som vill spegla skärmen till en annan enhet. I övrigt är funktionaliteten begränsad. Vid lansering stöder Paramount Plus enbart upplösning upp till full hd och 2.1-ljud, men när vi frågar dem får vi svaret att det jobbas på stöd för i alla fall 4k och hdr.

Vi kan ladda ned material lokalt för att se offline på mobila enheter och det går att vara inloggad på hur många enheter som helst. Det finns möjlighet att streama på tre av dem samtidigt, vilket med tanke på det jämförelsevis låga månadspriset på 69 kronor måste anses som en generös maxgräns.

Det går inte att skapa olika profiler under samma inloggning, något som annars hade varit en välkommen funktion för till exempel barnfamiljer. Här finns däremot möjlighet att låsa innehåll som inte är anpassat för barn bakom en pin-kod.

Specifikationer

Testad: Maj 2021
Mer info: Paramountplus.com
Upplösningar: Upp till full hd.
Ljud: Upp till 2.1.
Plattform: Webbläsare, IOS, Ipad, Android, Apple TV, Chromecast, Android TV.
Funktioner: Material kan laddas ner offline. Airplay, Chromecast.
Pris: 69 kronor i månaden

Betyg: 3 av 5