Nintendo 3DS har nått vägs ände. Nintendo meddelade under torsdagen den 17 september att de nu avslutat produktionen av samtliga modeller av den bärbara konsolen, rapporterar CNN. Nintendo-spel och tredjepartsspel till konsolen kommer fortfarande finnas tillgängliga via Nintendo eshop, Nintendo.com och i spelbutiker.

Nintendo 3DS lanserades under 2011 och kännetecknades av sin 3d-funktion som inte krävde några glasögon. Försäljningen gick inledningsvis trögt men efter en prissänkning, tio gratis NES-spel och tio gratis Gameboy Advance-spel till de som köpt konsolen för det ursprungliga priset, samt fler titlar så blev Nintendo 3DS en stor succé och uppskattas idag ha sålt i över 75 miljoner exemplar.

Detta är däremot inte ens i närheten av föregångaren Nintendo DS som sålde i cirka 154 miljoner exemplar, vilket är mest någonsin för en spelkonsol så när som på Playstation 2 som sålde i cirka 155 miljoner exemplar.

Bland de mest sålda spelen till Nintendo 3DS var Mario Kart 7, Pokémon X och Y, Pokémon Sun och Moon, Pokémon Omega Ruby och Alpha Sapphire, New Super Mario Bros. 2, Super Mario 3D Land, Animal Crossing: New Leaf och Super Smash Bros.

Under sin livstid fick Nintendo 3DS flera olika modeller med större skärmar, starkare processor, extra styrspakar och till och med en Nintendo 2DS som kunde spela samma spel som konsolen men utan 3d-funktionen. Under senare delen av konsolens livscykel började allt färre spel också att använda sig av 3d-funktionen. 

Läs också: Test - Switch Lite - en liten och smidig konsol för solospel