Enligt Sveriges Radio har det amerikanska handelsdepartementet bestämt sig för att skjuta upp förbudet som ska hindra användare i USA från att ladda ner de populära apparna Tiktok och Wechat från App Store, Google Play och andra appbutiker.

Enligt det ursprungliga beslutet skulle förbudet träda i kraft redan under söndagen, men nu dröjer det minst en vecka innan det kan bli verklighet.

Anledningen är att Tiktok ser ut att kunna få till stånd ett avtal med Oracle och Walmart om att skapa ett nytt företag med säte i Texas. Det nya företaget ska inte ha några kopplingar till Kina, något som gör det svårt för den amerikanske presidenten Donald Trump att hävda att den nationella säkerheten är hotad av appen.

Konflikten mellan Donald Trump och Tiktok inleddes i juni när ett stort antal Tiktok-användare anmälde sitt intresse för att delta i ett Trump-möte i Tulsa, Oklahoma. När de sedan inte dök upp på mötet kablades bilder på den ödsliga arenan ut över världen, vilket väckte presidentens vrede.

Vad gäller Wechat är framtiden mer osäker. Om appen förbjuds ställer det till det för kinesiska medborgare som bor i USA, detta då appen mer eller mindre är ett måste för den som vill hålla kontakten med hemlandet.