Cat Phones har under flera år levererat några av marknadens bästa helruggade telefoner. Senaste flaggskeppet hette Cat S61 och hade förutom utmärkt tålig konstruktion en hel uppsjö intressanta verktyg, som värmekamera från Flir, laserbaserat mätverkytg och sensor för luftkvalitetsmätning. Men det var 2018 och den börjar kännas lite gammal, både i design och prestanda.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Cat S62 Pro har de rätta ruggade egenskaperna utan att bli för stor eller obekväm. Det gör Cat bäst av alla. Dessutom kompromissas det inte för mycket med prestanda, bild och ljud. Den har inte funktionsrikedomen i föregångaren, men det viktigaste, Flir-kameran, har vässats både hårdvaru- och mjukvarumässigt.

Positivt

  • Bekväm trots helruggad design.
  • Förbättrad värmekamera.
  • God klass som vanlig smartphone.
  • Ett par smarta bonusfunktioner.

Negativt

  • Två sensorer bortplockade.
  • Ganska tung.

Testad produkt: Cat S62 Pro
Pris: 6 850 kr hos Prisjakt.

Nu kommer Cat S62 Pro, som uppgraderar hårdvaran under skalet, moderniserar designen och framför allt vässar värmekameran ett par snäpp, med en ny sensor som både har högre upplösning och hanterar ett större temperaturomfång.

På en punkt är Cat S62 Pro ett steg bakåt. Tillverkaren har valt att plocka bort ett par bonusfunktioner och fokusera helt på värmekameran. Borta är den lasersensor och luftmätare som föregångaren hade. Cat menar att de tog upp för mycket plats, kostade extra och inte användes av så många att det var värt att behålla dem i denna modell.

Det gör också att S62 Pro säljs till en lite attraktivare prispunkt, runt 7 000 kronor, mot 9 500 för S61. Två år efter lansering kostar S61 fortfarande snäppet mer än den nya S62 Pro. Ser man bara till telefonspecifikationer är det givetvis en rejäl slant att hosta upp.

Äldre men stabil processor

Här får vi pålitlig men inte hög mellanklassprestanda tack vare Snapdragon 660-krets. Det var vår favorit i mellanklass tills årets modeller i Snapdragon 700-serien kom och lyfte mellanklass och bättre budgetmobiler rejält. Men en ruggad telefon som denna är ofta byggd på lite äldre kretsar. Det tar tid att utveckla, bygga specialchassi och så vidare, så de kan inte hoppa lika snabbt på senaste hårdvaran.

Cat S62 Pro baksida
Tack vare runda former och en skönt matt baksida är denna rejäla telefon fortfarande bekväm att greppa.

Då är 660 ett bra val, med åtta kärnor och kraft som räcker för pigg hantering av det mesta i vardagen. 6 GB ram-minne hjälper också till för smidig multitasking och en för det mesta laggfri upplevelse. Du får också rejält med lagring, 128 GB internt och möjlighet att bygga ut med micro sd-kort. Det är dock inte snabbaste typen av flashminne så att ladda en och annan tyngre app kan ta några extra sekunder.

Du får 4g och wifi 5 för uppkoppling, och såvitt vi kan se är signalen god och anslutningen stabil. Det är ibland ett problem med ruggade telefoner som har för massivt metallchassi och inte placerat antenner med omsorg, men här verkar det byggts med omsorg. Du får dubbla sim-platser, där en kan bytas ut mot ett sd-kort.

Ljud och bild över förväntan

Nedtill sitter en usb-.c-kontakt och en monohögtalare som ger ett fullt godkänt ljud för en mellanklassmobil. Det saknas lite djup i basen, men annars är det bra balans, detaljering och hög maxvolym. Vill du ansluta hörlurar är det usb-c-kontakten eller bluetooth som gäller. Separat hörlursuttag får du klara dig utan.

Skärmen är en ips-panel i 1080p-uppösning med 18:9-bildformat. Den har dugligt hög om inte direkt bländande ljusstyrka. Vi kommer upp i en bit över 500 cd/m2, vilket räcker för att göra den dugligt användbar i solsken, men lite extra hade varit bra. Försöker vi till exempel fota så kan det då vara svårt att få koll på vad som visas i sökaren. Men text och gränssnittselement är läsbara.

Skärmen är täckt med Gorilla Glass 6 och det är ett extra tjockt lager sådant för att skydda mot sprickor. En reptålig extra plastfilm framför ökar på tåligheten. Trots det har skärmen bra betraktningsvinklar och vi upplever inga stora problem med reflexer. Den har neutrala färger och god kontrast, men är lite blek i svartpunkten om vi inte ställer ner ljusstyrkan till ungefär 50 procent. Det kan ju vara bra i alla fall, då en ips-panel annars är en strömbov och kortar batteritiden.

Cat S62 Pro framsida
Cat S62 Pro har en skärm som är ljusstark nog för det mesta. Du kanske bör undvika direkt solsken i ryggen, men annars klarar den sig bra.

Utmärkt tålig på flera sätt

Telefonen har rätt så breda skärmkanter både på sidorna och framför allt har den rejäla centimeterbreda paneler både över och under skärmen. Där vi nedtill på tidigare modeller hittat fysiska navigationsknappar sitter nu inget mer än en blank glasyta, och det är navigering på skärmen som gäller.

Då skärmytan inte är extremt stor är telefonen trots det inte obekvämt bred eller hög, och den har behagligt rundade kanter som gör den greppvänlig. Som ruggad telefon är den inte heller överdrivet tjock med sina 12 millimeter. Och med tanke på den tålighet som levereras är det imponerande.

Telefonen har testats för att klara fall från 1,8 meters höjd på hårt golv, tål intensiva vibrationer, och ett stort temperaturspann från -25 till 55 grader. Den är både IP68 och IP69-klassad. Det innebär att den tål att sänkas ned i vatten, enligt tillverkaren ner till 1,5 meters djup i 35 minuter, och att den tål att spolas av med vattenstråle med högt tryck.

Vi testar telefonen under lite tuffhet i vardagen, från att ”tappa” den i diskhon till att släppa den i backen i olika utomhusmiljöer. Det enda vi kan se som resultat är ett par små repor i plastfilmen framför skärmen. Och den går att byta ut själv.

Fota med och utan Flir

Telefonens vanliga kamera är en högst ordinär men inte för den delen dålig 12-megapixlare med sensor från Sony. Den tar pålitligt bra bilder i dagsljus, faktiskt med bättre resultat än vi först tror, då bilden i sökaren är rätt så utfrätt, men med hdr-funktion på eller ställt till Auto blir slutresultatet desto bättre.

Cat S62 Pro kameror
En högst vanlig och en högst ovanlig kamera. Och en helt ordinär fingeravtrycksläsare.

Kamerans digitalzoom är också den hyfsat skarp, men över 2x i inzoomning börjar det kännas lite skakigt då bildstabiliseringen inte är något vidare. Kameran gör ett dugligt jobb inomhus, men med viss brusnivå i dunklare belysning och hoppig autofokus.

Men det är givetvis specialkameran som är huvudgrejen med Cat S62 Pro. Den har uppgraderats till en sensor med högre upplösning och större temperaturomfång. Värmesensorn är Flir Lepton 3.5 med med 160 gånger 120 pixlar. Det kan låta lite, men en värmekamera behöver stora pixlar. Högupplösta Flir-kameror har därför väldigt stora sensorytor. Det är så bra kvalitet du kan få in i det här kompakta formatet.

Som en jämförelse är den sensor som sitter i Cat S61 ungefär hälften så högupplöst. Det här ger fortfarande en bra nog bild av temperaturer för användning på korta och medelstora avstånd, i ett rum eller så. Du kan se tydliga temperaturskillnader på längre håll men givetvis utan några vidare detaljer. Nya sensorn är inte bara mer högupplöst, utan mäter också högre temperaturer, och visar nyanser upp till 400 grader.

Nya funktioner i appen

Appen som är framtagen av Cat och Flir tillsammans kombinerar vanliga kameran och värmekameran, så att du kan få kompletterad tydlighet och detaljer med vanlig fotosensor som ett lager ovanpå värmebilden. Det gör värmesensorn extra praktisk och brukbar i fler situationer.

Cat S62 Pro flir app
Med nya kameran och appen kan vi se både objekt och dess temperaturer tydligare än tidigare.

Nytt i S62 Pro är att du kan blanda så kallad alfa-kanal, mixa in full fotoinformation för extra detaljering. I S61 kunde du bara se detaljerade konturer i ett så kallad MSX-lager, men detaljer med lägre kontrast gick förlorade. Appen har också ett par andra praktiska verktyg, som möjlighet att markera flera punkter i en bild och få temperaturen utskriven i rena siffror, och manuellt ange temperaturomfång på färgskalan, andra ”larmfärger” vid vissa intervaller, och mycket mer.

På ena sidan sitter en stor orange knapp. Den kan användas tillsammans med ptt-app för typisk walkie-talkie-funktion. En app för det ingår om du registrerar dig och den kan användas gratis. Annars fungerar den som kommandoknapp med långtryck och dubbeltryck för att utföra en del standardoperationer i en mobil, som att svara på samtal, tända ficklampa, eller starta valfri app.

Telefonen kör Android 10 utan större gränssnittsförändringar. Den är klassad av Google som Android Enterprise Recommended, vilket ger två oss snabba säkerhetsuppdateringar och framtida uppgradering till åtminstone Android 11. 

Cat S62 Pro flir app värme
Du har flera sätt att kontrollera hur värme representeras som färger.

Du får med med en handfull extra appar, på gott och ont. Dels för Flir-kameran och ptt-appen Zello, dels en handfull andra tredjepartsappar. Här finns utöver Googles appar även Skype, Instagram, Twitter och Whatsapp, och även en prova på-version av ett officepaket förinstallerat. Dessa hade vi lika gärna kunnat vara utan, då vi lätt kan ladda ner allt vi vill ha från Google Play. Är du påpasslig kan du under första uppstart välja bort de flesta av dem från att installeras, dock inte office-programmet.

Specifikationer                           

Produktnamn: Cat S62 Pro
Testad: September 2020
Tillverkare: CAT Phones
Systemkrets: Snapdragon 660
Processor: 4st Kryo 260 Gold 2,2 GHz, 4st Kryo 260 Silver 1,84 GHz
Grafik: Adreno 512
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 256 GB
Bildskärm: 5,7 tum ips, 1080 x 2160 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel + FLIR värmekamera bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Vattentålig (IP68 + IP69), stöttålig (Mil-Spec 810H), dubbla sim, fingeravtrycksläsare, programmerbar knapp
Batteri: 4 000 mAh, 10h 30min webbvideo (wifi), ca 13h blandad användning (4g), ca 24h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 7,7 x 1,2 cm
Vikt: 248 gram
Rek. pris: 7 490 kr
Pris: 6 850 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 161 434 poäng
Geekbench 5: 1 435 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 223 poäng
Androbench, lagring: 296,58 MB/s

Betyg: 4 av 5