En av de mest uppmärksammade dokumentärerna på Netflix för tillfället är The Social Dilemma, en film av Jeff Orlowski som detaljerat beskriver hur sociala medier fungerar och vad de egentligen gör med oss människor och vår planet.

I filmen får vi ta del av intervjuer med en lång rad personer med erfarenhet från de stora teknikföretagen, däribland Tristan Harris från Google, Jeff Seibert från Twitter, Bailey Richardson från Instagram, Sandy Parakilas från Facebook och Guillaume Chaslot från Youtube.

Vi får bland annat veta hur algoritmerna bidrar till en ökad polarisering i samhället, något som skapar ökade spänningar och som i värsta fall kan leda till våldsamheter och krig. Ett exempel är hur användningen av Facebook i Myanmar (Burma) har bidragit till folkmordet på rohingyer. Likaså kan sociala medier kopplas till depression och fler självmord, särskilt bland unga användare.

För att ge ett perspektiv på hur galet det kan gå när algoritmerna tar över allt mer varvas intervjuerna med en fiktiv historia om en familj där medlemmarna blivit beroende av sina skärmar.

Så här ser trailern för The Social Dilemma ut:

Medan eftertexterna rullar får vi även ett antal konkreta tips på hur man kan minimera riskerna vid användning av sociala medier, däribland att aldrig klicka på något som rekommenderas.