Testad produkt: Roborock S6 MaxV
Pris: Från 5 898 kronor hos Prisjakt.

Det är i och för sig kanske inte det viktigaste när det gäller en robotdammsugare, men Roborock S6 MaxV är ändå ovanligt snygg och elegant och andas kvalitet direkt vid uppackandet ur kartongen. Redan här överraskas vi av kvalitetskänslan trots det (relativt) låga cirkapriset på 6 500 kronor.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Roborock S6 MaxV är en på samma gång mycket lättanvänd och funktionsrik robotdammsugare. Som de flesta andra konkurrenterna kommer den inte riktigt åt överallt, men där den kommer åt städar den väldigt bra. Med tanke på prislappen är det en av de mer prisvärda robotdammsugarna vi har testat.

Positivt

  • Lågt pris.
  • Lättanvänd.
  • Funktionsrik.
  • Moppfunktion.

Negativt

  • Vissa problem med trösklar och mattor.
  • Kommer inte åt ordentligt i hörn eller vid socklar.
  • Små förbättringar jämfört med tidigare modellen.
M3 rekommenderar

Roborock S6 MaxV fortsätter sedan att imponera under installationen (som är snabb och smidig) och med appen (som är tydlig och pedagogisk, men tyvärr inte på svenska). Det dröjer inte många minuter innan vi är igång och städar vårt hem för första gången.

Vi kan i realtid följa hur Roborock S6 MaxV kartlägger hemmet, visar var den befinner sig och redan har dammsugit och markerar ut olika hinder. Självklart finns i appen även info om batterinivån, hur stort område som har städats hittills och hur lång tid det har tagit.

På kartan går det sedan att enkelt markera ut såväl städzoner som zoner som Roborock S6 MaxV ska hålla sig borta ifrån. Det går också att markera och välja rum som ska städas eller ta över och sköta styrningen/städningen manuellt.

Det går i appen även att schemalägga städningar, ställa in sugstyrka, välja funktioner för kameran och mycket annat. Roborock S6 MaxV är väldigt funktionsrik utan att fördenskull vara svår att använda.

Samma brister som alltid

Städmässigt klarar sig Roborock S6 MaxV bra, även om det tyvärr också finns några små brister. Sugstyrkan är bra och där den kommer åt blir det riktigt rent. Ett plus också här för moppfunktionen som förbättrar städresultatet ytterligare.

Roborock S6 MaxV är också ovanligt smart när det gäller att ta sig fram effektivt och undvika hinder på vägen. Men trots det har den, som så många andra robotdammsugare, problem med att komma åt ordentligt i hörn och under köksskåp och liknande om socklarna är för låga (även om det är standardhöjd).

Den kör också fast då och då, även om det sker mycket mer sällan än för exempelvis Trifo Max som vi testade nyligen. Roborock S6 MaxV klarar både trösklar och mattor bättre, men är inte ofelbar den heller.

För att få ett bra städresultat gäller det med andra ord att så gott det går se till att Roborock S6 MaxV har fritt spelrum och att städzonerna (och de rum/zoner som ska undvikas) är ordentligt markerade på kartan i appen. Å andra sidan är detta i dagsläget precis det som gäller oavsett vilken robotdammsugare det handlar om.

Det man möjligtvis mer kan anmärka på är att förändringarna jämfört med tidigare modellen (S5 Max, testat här) är ganska få och små. I princip handlar det bara om att den är ett par dB tystare, har fått lite bättre kamera och några milliliter större vattentank. Dessutom går det nu också att använda den inbyggda kameran för att övervaka sitt hem eller titta runt i hemmet när man styr dammsugaren på distans. Vad som däremot är rejält förbättrat är sugkraften som ökat med 25 procent.

Specifikationer

Produkt: Roborock S6 MaxV.
Testad: September 2020.
Tillverkare/kontakt: Xiaomi/Roborock, roborock.com.
Anslutningar: Wifi.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med IOS eller Android.
Körtid: 180 minuter.
Uppladdningstid: 180 minuter.
Ljudnivå: 67 dB.
Dammbehållare: 0,46 liter.
Sidoborstar: 1.
Dedikerad app: Ja.
Kartfunktion: Ja.
Rumsindelning: Ja.
Virtuell avgränsning: Ja.
Mått: 35,0 x 9,6 centimeter.
Vikt: 3,7 kilo.
Övrigt: Röststyrning med Alexa.
Cirkapris: 6 500 kronor.
Pris: Från 5 898 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 4 av 5

Roborock S6 MaxV Pris vid test: 5898 kr.

Bästa pris just nu: 4999 kr