Testad produkt: Roborock S6 MaxV
Pris: 4 429 kronor hos Webhallen

Det är i och för sig kanske inte det viktigaste när det gäller en robotdammsugare, men Roborock S6 MaxV är ändå ovanligt snygg och elegant och andas kvalitet direkt vid uppackandet ur kartongen. Redan här överraskas vi av kvalitetskänslan trots det (relativt) låga cirkapriset på 6 500 kronor.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Roborock S6 MaxV är en på samma gång mycket lättanvänd och funktionsrik robotdammsugare. Som de flesta andra konkurrenter kommer den inte riktigt åt överallt, men där den kommer åt städar den väldigt bra. Med tanke på prislappen är det en av de mer prisvärda robotdammsugarna vi har testat.

Positivt

  • Lågt pris
  • Lättanvänd
  • Funktionsrik
  • Moppfunktion

Negativt

  • Vissa problem med trösklar och mattor
  • Kommer inte åt ordentligt i hörn eller vid socklar
  • Små förbättringar jämfört med tidigare modellen
M3 rekommenderar

Roborock S6 MaxV fortsätter sedan att imponera under installationen (som är snabb och smidig) och med appen (som är tydlig och pedagogisk, men tyvärr inte på svenska). Det dröjer inte många minuter innan vi är igång och städar vårt hem för första gången.

Vi kan i realtid följa hur Roborock S6 MaxV kartlägger hemmet, visar var den befinner sig och redan har dammsugit och markerar ut olika hinder. Självklart finns i appen även info om batterinivån, hur stort område som har städats hittills och hur lång tid det har tagit.

På kartan går det sedan att enkelt markera ut såväl städzoner som zoner som Roborock S6 MaxV ska hålla sig borta ifrån. Det går också att markera och välja rum som ska städas eller ta över och sköta styrningen/städningen manuellt.

Det går i appen även att schemalägga städningar, ställa in sugstyrka, välja funktioner för kameran och mycket annat. Roborock S6 MaxV är väldigt funktionsrik utan att vara svår att använda.

Samma brister som alltid

Städmässigt klarar sig Roborock S6 MaxV bra, även om det tyvärr också finns några små brister. Sugstyrkan är bra och där den kommer åt blir det riktigt rent. Ett plus också här för moppfunktionen som förbättrar städresultatet ytterligare.

Roborock S6 MaxV är också ovanligt smart när det gäller att ta sig fram effektivt och undvika hinder på vägen. Men trots det har den, som så många andra robotdammsugare, problem med att komma åt ordentligt i hörn och under köksskåp och liknande om socklarna är för låga (även om det är standardhöjd).

Den kör också fast då och då, även om det sker mycket mer sällan än för exempelvis Trifo Max. Roborock S6 MaxV klarar både trösklar och mattor bättre, men är inte ofelbar den heller.

För att få ett bra städresultat gäller det med andra ord att så gott det går se till att Roborock S6 MaxV har fritt spelrum och att städzonerna (och de rum/zoner som ska undvikas) är ordentligt markerade på kartan i appen. Å andra sidan är detta i dagsläget precis det som gäller oavsett vilken robotdammsugare det handlar om.

Det man möjligtvis mer kan anmärka på är att förändringarna jämfört med den tidigare modellen (S5 Max, testat här) är ganska få och små. I princip handlar det bara om att den är ett par decibel tystare, har fått lite bättre kamera och några milliliter större vattentank. Dessutom går det nu också att använda den inbyggda kameran för att övervaka sitt hem eller titta runt i hemmet när man styr dammsugaren på distans. Vad som däremot är rejält förbättrat är sugkraften som har ökat med 25 procent.

Specifikationer

Produkt: Roborock S6 MaxV
Testad: September 2020
Tillverkare/kontakt: Xiaomi/Roborock, roborock.com
Anslutningar: Wifi
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med IOS eller Android
Körtid: 180 minuter
Uppladdningstid: 180 minuter
Ljudnivå: 67 dB
Dammbehållare: 0,46 liter
Sidoborstar: 1
Dedikerad app: Ja
Kartfunktion: Ja
Rumsindelning: Ja
Virtuell avgränsning: Ja
Mått: 35,0 x 9,6 cm
Vikt: 3,7 kilo
Övrigt: Röststyrning med Alexa
Cirkapris: 6 500 kronor
Pris: 4 429 kronor hos Webhallen

Betyg: 4 av 5