Among Us släpptes 2018 men har nyligen oväntat exploderat i popularitet. Det spelas av många stora streamers och Youtubers, vilket har fått var och varannan gamer att spela det. Spelet är tillgängligt gratis i App Store och Google Play och finns för drygt 40 kronor på spelplattformen Steam. Man kan vara 4-10 spelare där 1-3 personer kan bli tilldelade rollen som imposter. Det går att spela online eller i en privat lobby med sina vänner.

I denna guide till Among us

En varning innan du börjar spela: det finns risk för livliga diskussioner. Se till att ni kan skilja på spel och verklighet! Med det sagt är det ett av de mest underhållande spelen just nu.

Grunderna: Så spelar du

Det finns två lag. Det mänskliga teamet kallat Crew, och det andra laget är en eller flera alien imposters, med andra ord inkräktare. För alla människor gäller det att ta reda på vem eller vilka som är skyldiga och göra klart alla sina uppgifter, ”tasks”, som man hittar på kartan där de är gulmarkerade. De lyser även gult när du går förbi dem.

Among us: Crewmate framför en task
En crewmedlem framför en ogenomförd task. 

Du kan kommunicera med dina medspelare via en chatt i spelet, men det går att samlas i ett externt röst-chattsprogram (exempelvis Discord eller Teamspeak) där ni kan prata med varandra "på riktigt", vilket ofta är roligare. Viktigt är att inte prata under rundorna. De enda tillfällena det är tillåtet att prata är innan rundorna startar och under mötena när det diskuteras vem som är skyldig och inte.

Läs också: Guide: Kom igång med Discord på 5 minuter

Den eller de som är imposters ska döda människorna innan de hinner göra klart sina uppgifter. Om människorna gör klart alla sina uppgifter vinner de. Som död kan du göra klart dina uppgifter för att ge ditt lag en chans att vinna spelet innan alla är döda.

Ett annat sätt för människorna att vinna är att rösta ut den de tror är imposter. Om du misstänker att någon är skyldig kan du trycka på nödknappen som är belägen i mitten av kafeterian (det skiljer sig mellan olika kartor) för att kalla till ett akut möte. Under mötet diskuterar alla som är vid liv vem de tror är skyldig och i slutet av mötet kan de välja att rösta på den de tror är skyldig eller hoppa över att rösta. Den spelare som får flest röster blir utskickad och dör.

Among Us: Diskussion för utröstning

Ett annat sätt att starta ett nödmöte är om du hittar en död kropp. Då klickar du på Report som syns nere i högra hörnet och samlar alla vid ett möte i kafeterian. Glöm inte att alla kan rapportera om en död kropp – även den som har dödat personen!

Så spelar du som imposter i Among Us

Among us: Imposter

Som imposter får du också en lista på uppgifter – men de är alla fake. En imposter kan inte genomföra uppgifter. För att missleda människorna kan imposters låtsas genomföra uppgifter för att smälta in och te sig mindre misstänksamma. Vi återkommer till detta. Mätaren som visar hur många tasks som är avklarade kommer inte att gå upp när en imposter låtsas genomföra en uppgift, och du kan därför bli misstänkt om någon människa är uppmärksam på detta.

För att döda en spelare klickar du på Kill som är synligt nere i högra hörnet av skärmen. Det finns en timer som tickar ned från att varje runda startar, samt efter varje mord, som visar hur lång tid det är kvar tills du kan döda igen. Du kan alltså inte döda alla på en gång. Se därför till att döda när du är säker på att du är ensam och ingen ser dig.

Det finns ventilationssystem som endast imposters kan använda för att teleportera sig till andra platser på kartan. Om en människa ser dig hoppa in eller ut ur en ventilationsingång är du som imposter avslöjad. Du måste då genast försöka att komma undan genom att antingen döda personen som sett dig eller komma på en bra lögn.

Som imposter kan du även orsaka sabotage på skeppet. Det gör du genom klicka på Sabotage-ikonen bredvid Kill i det högra hörnet. Där kan du välja en del av skeppet som du vill förstöra och tvinga de andra spelarna att laga det. När det finns en skada på skeppet kan inga nödmöten startas. Du kan själv laga en skada som imposter för att undvika misstanke. Om skadan inte lagas vinner imposter-laget.


Strategi: 10 tips för vinna som imposter

Among us: Imposters
 1. Använd inte ventilationen i onödan. Det lönar sig inte att teleportera om du inte dödat någon – då riskerar du bara att någon ser dig och avslöjar dig. Använd alltså ventilationen endast efter du har dödat någon. Om någon ser dig använda ventilationen bör du sabotera direkt för att ett nödmöte inte ska kunna startas, och under den tiden: försök döda den som sett dig.
 2. Döda inte och rapportera mordet direkt efteråt. Det kommer få dig att se misstänksam ut, framför allt om du gör det ofta. Uppmärksamheten riktas mot dig och de andra kommer ställa frågor. Om du dödar någon, kommer undan osedd och sedan hittar kroppen en stund senare kan du rapportera ditt eget mord, framför allt om du ser någon annan nära kroppen.
 3. Låtsas göra dina tasks. Som vi nämnde tidigare får det dig att smälta in; det gör dig mindre misstänkt om andra ser dig göra det. Gör inte misstaget att låtsas göra för korta uppdrag – gör det hellre för länge än för kort. Annars kan det bli uppenbart att du bara står på en plats för syns skull.
 4. Undvik säkerhetskameror. På vissa kartor finns det säkerhetskameror som kan övervaka specifika platser på skeppet. Du ser när kamerorna används genom att de har en liten lampa som blinkar rött när du går förbi en i korridoren. Döda inte i närheten av en kamera när du ser den röda lampan.
 5. Sabotera ofta! Det är ett sätt att fånga någon när den inte är beredd, exempelvis om ljuset är av och du inte är lika synlig, eller som tidigare nämnt, genom att fixa sabotaget själv för att undvika misstankar. Sabotera speciellt efter att du har dödat – det tvingar de andra spelarna att röra sig bort från kroppen och risken minskar att någon upptäcker den.
 6. Döda när alla står nära varandra i en klunga. Det gör att ingen kan se eller avgöra vem som dödade.
 7. Döda aldrig på en plats där någon har sett dig gå in – bortsett från om det är en annan imposter, om det finns fler i matchen.
 8. Skyll ifrån dig. Om någon ser dig döda en annan spelare, skyll på den personen och påstå att du sett personen döda istället, och att hen sedan rapporterade mordet själv. Det ger dig en 50/50 chans att inte bli utröstad.
 9. Bete dig som du gjort i tidigare rundor. Ändra inte din personlighet när du fått rollen som imposter. Det kan göra dig misstänkt om du till exempel börjar prata mer än tidigare.
 10. Anklaga inte andra spelare i onödan – förutom om de blivit anklagade av en annan spelare. Om du oväntat pekar ut någon kan det se ut som att du försöker skylla på någon annan för att komma undan själv. Om någon annan blir anklagad, låt dig bli ”övertalad” att det är den personen. Om en annan spelare är misstänkt – döda den inte! Får spelaren vara vid liv finns det en enkel måltavla att peka ut som drar uppmärksamhet från dig.

Strategi: Vinna som crewmate – 10 tips som avslöjar imposters 

Among us: Crewmates

Mycket av det som listats ovan kan också användas emot den som är imposter. Här är några exempel på detta samt ytterligare ett par tips på hur du kan urskilja den som är imposter.

 1. Håll koll på task-metern. Som vi nämnt innan fylls inte task-metern när en imposter låtsas göra en task. Håll utkik efter detta när du är i närheten av någon som du misstänker.
 2. Håll koll på övervakningskamerorna. Som vi också nämnt tidigare finns det ett övervakningssystem i vissa rum (de ser olika ut beroende på karta), där du kan du se vad andra spelare gör på andra platser – eventuellt kan du komma på någon mitt i ett mord.
 3. Utnyttja alla funktioner. På vissa kartor finns det hjärtslagsmonitorer som visar om någon har blivit dödad. Det finns även skärmar som visar vilka dörrar som har använts och låter dig ta reda på om någon har använt ventilationssystemet för att ta sig ut från ett rum.
 4. Använd Admin-rummet. Där kan du se en karta som visar exakt var de andra spelarna befinner sig för tillfället. På så sätt kan du upptäcka om du ser någon göra något misstänksamt, exemepelvis använda ventilationssytemet.
 5. Notera om spelare ändrar taktik eller personlighet. Det kan vara ett tecken på att de anstränger sig för att verka oskyldiga och försöker dölja något.
 6. Var uppmärksam på när en imposter försäger sig. Det kan exempelvis vara när en kropp har hittats och någon direkt utbrister ”Jag var inte i närheten av Electric!” – innan kroppens position har avslöjats. Lägg också märke till om en spelare tar en annan persons sida. "Det var inte spelare X för hen var med mig hela tiden.” Det kan vara ett sätt att verka vara på människornas lag.
 7. Vissa uppdrag har visuella effekter. Ett exempel på detta är scanningen i rummet Medbay. Om du observerar processen kan du se en grön kontur i slutet. Det betyder att uppdraget är genomfört och du kan med säkerhet veta att den personen är oskyldig. Om en imposter låtsas genomföra uppgiften syns inget grönt ljus – vilket betyder att hen är skyldig.
 8. Var inte rädd att kalla till nödmöte. Om ni riskerar att bli dödade en efter en när matchen går mot sitt slut är det bättre att ta det säkra före det osäkra – speciellt om du eller någon annan har ny information att delge.
 9. Låt dig inte vilseledas. I slutskedet av spelet när de eller den som är imposter bara behöver döda en eller två spelare för att vinna och nästan alla uppgifter är genomförda, kan de som är Imposters truga på att hoppa över röstningen och ”skynda att genomföra alla uppdrag för att vinna”. Var då misstänksam – det kan vara ett sätt att vilseleda dig genom att låtsas vara på din sida när de egentligen vill döda dig snabbt.
 10. Imposters som håller ihop. Om det finns fler än en imposter, var uppmärksam på om de rör sig i par och inte anklagar varandra – speciellt om du sett någon eller båda i områden där en kropp hittats. De kan även försöka rädda varandra genom att anklaga någon annan i besättningen. Detta genom att döda någon och gå därifrån, och när annan annan spelare sedan hittar kroppen kommer de in i rummet igen och ”upptäcker” den oskyldiga spelaren.

Lycka till!

Ladda ner Among us

Android: Kan laddas ner gratis på Google Play.
IOS: Kan laddas ner gratis på App Store.
PC: 3,99 euro på Steam