Testad produkt: Galaxy S20 FE
Pris: Från 6 831 kr (4g/Exynos) hos Prisjakt. Från 8 088 kr (5g/Snapdragon) hos Prisjakt.

Premium-telefonerna har under senare år blivit allt mer avancerade och påkostade, och de mest maxade flaggskeppen kostar numera en bra bit över 10 000 kronor, och stoltserar med extra lyxiga byggmaterial, extra högupplösta skärmar och extra avancerade kameror. Det gör att det öppnar upp för en ny typ av telefon, som erbjuder nästan alla fördelarna av ett flaggskepp men till ett humanare pris. Där passar Samsungs nya Galaxy S20 FE in.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Kan du kompromissa lite med lyxkänslan du tappar när det är plast istället för glas på baksidan, och klarar dig med en lite enklare men fortfarande stabilt bra kamera, så är det inte mycket vi har att klaga på med Galaxy S20 FE. Du får full palett av flaggskeppsfunktioner, utom möjligen esim-stöd, bättre prestanda och batteritid än i vanliga S20-serien och en klart mer humant pris.

Positivt

  • Bra prestanda.
  • Bekvämt format.
  • Alla viktiga flaggskeppsfunktioner.
  • Utmärkt batteritid.

Negativt

  • Måttlig zoom-kamera.
  • Märkbar plastighet i bakstycket.
  • Inget esim-stöd.
M3 rekommenderar

Priset för den ligger på antingen 7 490 eller 8 490 kronor, beroende på om du vill ha 4g- eller 5g-version. Det placerar den en klass lägre än Samsungs flaggskeppsserie S20. Med skärm på 6,5 tum är den mest jämförbar med Galaxy S20 Plus med 6,7-tumsskärm, liknande mått och vikt, och samma batteristorlek. Men en Galaxy S20 Plus har ett normalpris på 11 990 kronor, även om den ofta går att hitta för lägre pris så här ett drygt halvår efter lansering.

Trots det bockar Galaxy S20 FE av alla funktioner vi har kommit att förvänta oss av ett Samsung-flaggskepp. Den har fulla flaggskeppsprestanda, snabb ufs 3.1-lagring, vanlig och omvänd trådlös laddning, trippelkamera, snabb fingeravtrycksläsare i skärmen, vattentät konstruktion med ip68-klassning, en snygg amoled-skärm med 120 Hz bildfrekvens, och Samsungs alla extrafunktioner som säkerhetsrutinerna i Knox, skrivbordsgränssnittet Dex, stöd för ant+ och mer därtill.

Enklare form, mer färg

Vad är det då som är skillnaden? Det mest uppenbara sitter i designen. Galaxy S20 FE har en plan skärm istället för böjt glas utåt långsidorna, något som många användare kan komma att uppskatta. Och skillnaden mot den väldigt försiktiga böjen i årets Samsung-flaggskepp är marginell, så om de kan spara en slant den vägen är det ett självklart val.

Samsung Galaxy S20 FE
Samsung Galaxy S20 FE är ingen minimal telefon att greppa, men med rundad form baktill ligger den bekvämt i handen.

Den har också aningen bredare skärmkanter runtom, vilket gör att den är ungefär lika stor som S20 Plus trots marginellt mindre skärm. I gengäld har kamerahålet i skärmen blivit lite mindre här, så notifikationsfältet i ovankant tar upp några färre pixlar. Skärmen är också lite skarpare i hörnen jämfört med de mjukt rundade i S20-serien för övrigt.

Det mest påtagliga är dock att S20 FE har samma matta plastbaksida som Galaxy Note 20. Det ger den en kort sagt lite billigare känsla att greppa. Men då det i detta fall faktiskt är en lite billigare mobil så är det inte en uppenbar sak att kritisera. Då flertalet användare ändå skaffar skal till sin mobil är det en smart sak att spara in på.

Gör du inte det (eller hittar ett transparent skal) och låter baksidan synas fritt har du med S20 FE ovanligt många och färgglada alternativ att välja bland. Ett par ganska konservativa alternativ, en helvit och en dämpat blåsvart som ser ljusare ut i Samsungs foton än vad den gör i verkligheten. Och sedan en rosa, en aprikosfärgad med kopparton i ramen, en mintgrön och en helröd.

Snabbare än S20-serien

Prestandamässigt är det här som sagt riktig flaggskeppsklass, och Samsung går här ifrån sin vanliga policy med sina egna Exynos-processorer i europeiska modellerna. Den version vi valt att testa är 5g-modellen, och den kommer med Snapdragon-krets. Inte senaste och snabbaste Snapdragon 865+, men väl Snapdragon 865, som även den är ett markant steg uppåt jämfört med Exynos 990, speciellt för spelprestanda. Uppskattar du det där lilla extra i datorkraft i mobilen så är det ett plus i kanten.

Samsung Galaxy S20 FE kameror
Kameran är mindre och diskretare än på Galaxy S20 Plus.

För övrigt är det ett stabilt bygge prestandamässigt med 6 GB ramminne, snabb 128 GB lagring och plats för sd-kort på en av telefonens två sim-kortsplatser som ger möjlighet för upp till 1 TB mer. Uppkopplingen är övertygande på både 4g, 5g, wifi 5 och wifi 6 under vårt test. Det enda vi möjligen märkte som kan vara ett problem är något långsam anslutning till gps. Men det kan ha handlat om tillfälligheter i vårt test.

Skärmen är trots 120 Hz-panel fortfarande en liten nergradering från toppmodellerna, då den dels har 1080p-upplösning istället för 1440p. Annars ser den ut att ha samma utmärkta egenskaper med stort färgomfång, hdr 10+, och extra hög ljusstyrka för användning i solljus. På en punkt till skiljer de sig åt. Det är äldre Gorilla Glass 3 i FE istället för Gorilla Glass 6. Det märks på en viss flammighet i ytan i snäva betraktiningsvinklar.

Bantad kamera

Det andra som på allvar skiljer mobilerna åt är kameran. Har får vi inga av de maxade sensorer och optik som sitter i vanliga Galaxy S20-serien, framför allt då i zoomlinsen. Huvudkameran och vidvinkelkameran ser ut att vara samma som i Galaxy S20 Plus, 12-megapixelsensorer, med samma bländare, pixelstorlek och optisk bildstabilisator. Den tar snygga, snabba foton utan större problem i både ljusa och mer dunkla miljöer.

Vidvinkelkameran ser ut att ha en aningen enklare sensor. Fortfarande 12 megapixlar men med mindre yta. Vi får till exempel inte riktigt samma extra bra videostabilisering här som i Galaxy S20 Plus. Men annars fotar den riktigt övertygande utan att krångla till det.

Zoomen är den största skillnaden. Optiken liknar den i Galaxy S20, men sensorn bakom är en mycket enklare 8-megapixlare. Det gör att vi inte kan zooma in lika långt utan att det blir suddigt och småfult. På pappret har S20 FE 30x digitalzoom, men vi skulle nog hålla oss till de 3x i optisk som som den levererar. Vi får inte heller någon ToF-sensor som i Galaxy S20 Plus och Ultra. Det här gör dock att själva kamerhuset är aningen mindre och definitvt sticker ut mindre än i alla fall kameran i Ultra-modellen.

Samsung Galaxy S20 FE färgval
En färg för varje smak. Utom möjligtvis en helsvart, men den mörkblå är nära nog.

Vässad batteritid

Med 4 500 mAh-batteri och färre pixlar att driva har vi höga förhoppningar om batteritiden. Och på den punkten levererar S20 FE. Vi får en ungefär 25-procentig förbättring av batteritiden rakt av jämfört med Galaxy S20 Plus, som redan den var bra på den punkten.

Du bör dock se upp med en sak. Skärmen står som standard i 120 Hz-läge, och varken S20 FE eller de tidigare S20-modellerna har automatisk anpassning av frekvensen. Ska du till exempel kolla på film så är det en god idé att ställa ner den till 60 Hz manuellt. Då spar du extra batteri. Det är lite synd att Samsung inte inkluderat dynamiskt anpassad frekvens här, som i senaste Galaxy Note-mobilerna. Uppenbarligen är det mer än en mjukvarufråga.

FE ska stå för Fan Edition. Det är lite beroende på vad du är en fan av med Samsung-mobiler och det stämmer in på dig eller inte. Men är det gränssnitt, funktionsfrossa och hög klass på bild och ljud du är ute efter så får du det här. Med smarta hårdvaruval lyckas den till och med bättre än sina dyrare syskon på ett par punkter.

OneUI
I One UI 2.5 som kom tidigare i höstas har Samsung städat upp och snyggat till gränssnittet. De kör fortfarade ett helt eget upplägg på mycket jämfört med standard-Android, men det är mindre rörigt än på länge. Positivt är också att Samsung utlovar hela tre år av Android OS-uppdateringar.

Specifikationer                           

Produktnamn: Galaxy S20 FE 5G SM-G781B
Testad: September 2020
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 865
Processor: 1st Kryo 585 2,84 GHz, 3 st Kryo 585 2,42 GHz, 4 st Kryo 585 1,8 GHz
Grafik: Adreno 650
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 6,5 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 8 megapixel 3x telefoto med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 10 med OneUI 2.5
Övrigt: Vattentålig (IP68), dubbla sim, fingeravtrycksläsare, trådlös laddning, omvänd trådlös laddning
Batteri: 4 500 mAh, 17h 30min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 22h 20min blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 33h samtal (3g)
Storlek: 16 x 7,45 x 0,84 cm
Vikt: 190 gram
Rek. pris: 8 490 kr
Pris: Från 6 831 kr (4g/Exynos) hos Prisjakt. Från 8 088 kr (5g/Snapdragon) hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 577 101 poäng
Geekbench 5: 2 939 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 7 221 poäng
Androbench, lagring: 1 552,33 MB/s

Betyg: 4 av 5