Under torsdagkvällen presenterade Amazon en lång rad nya produkter, och även en oväntad nyhet: Luna, en streamingtjänst för spel och konkurrent till Stadia och Xbox Cloud Gaming.

Luna lanseras som ”early access” i USA redan nu, för drygt 50 kronor i månaden. Spel kan strömmas till klientprogram på pc och Mac, Fire TV, en Android-app och webbappar för Iphone och Ipad. Amazon skiljer sig här från Google och Microsoft som har valt att inte lansera sina tjänster för IOS-användare alls.

Vid starten ingår spel som Resident Evil 7, Iconoclasts, A Plague Tale: Innocence och Abzu. Dessutom inleder Amazon ett samarbete med Ubisoft för en separat ”kanal” där kunder kan spela Assassins Creed Valhalla, Far Cry 6 och Immortals Fenyx Rising samma dag som de släpps för pc. Ubisoft-kanalen är den första av flera planerade kanaler ägnade åt enskilda spelutvecklare.

Förutom själva tjänsten har Amazon även tagit fram en ”molnkopplad” handkontroll kallad Luna Controller. Den ansluter själv direkt till Luna-servrarna och har flera wifi-antenner optimerade för minimala svarstider snarare än överföringshastighet. Enligt företaget minskar fördröjningen med 17–30 millisekunder jämfört med att koppla handkontrollen till datorn via bluetooth. Luna Controller säljs för motsvarande cirka 450 kronor under introduktionsperioden.

Luna har till att börja med stöd för 1080p med 60 bilder per sekund, men 4k-stöd är också på väg. Amazon har hittills inte sagt något om planerna på internationell lansering.