För drygt ett år sedan hade vi ett test av trådlösa hörlurar under tusenlappen, ett test som vanns av Jays och deras X-Five. Nu har de lanserat ett par true wireless-hörlurar, F-Five True Wireless, deras första med ”drop style-design”, det vill säga samma utformning som exempelvis Apples Airpods med ett litet utstickande skaft.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Jays F-Five True Wireless har ett mycket bra ljud, särskilt med tanke på prislappen, och fungerar lika bra för telefonsamtal som för musiklyssnande. Tyvärr känns dock passformen inte optimal, även om detta förstås är väldigt individuellt. Se till att prova innan köp!

Positivt

  • Mycket bra ljud
  • Utrustade med volymreglage
  • Bra mikrofon

Negativt

  • Tveksam passform
  • Ingen app
  • Ingen brusreducering
  • Relativt dålig batteritid

Testad produkt: Jays F-Five True Wireless
Pris: Från 649 kronor på Prisjakt

Prismässigt ligger Jays F-Five True Wireless med sitt cirkapris på 800 kronor ungefär i mittskiktet. Inte lika billiga som nyligen testade Andersson TEW-3100, men å andra sidan inte heller lika dyra som exempelvis Sudio Ett.

Till skillnad mot Andersson TEW-3100 och Sudio Ett sitter dock inte Jays F-Five True Wireless lika bekvämt och fast i öronen, trots att de viktmässigt är i princip likvärdiga konkurrenterna. Det är inte så att de lätt ramlar ur, men där finns hela tiden en känsla av att de är på väg att göra det. Under testandet kommer vi hela tiden på oss själva med att vara uppe med fingrarna för att trycka in dem lite mer så att de ska sitta ordentligt. Att byta proppar (fyra olika medföljer) hjälpte tyvärr inte heller.

Det ska dock sägas att när det gäller passformen är det något väldigt individuellt och ett par hörlurar som upplevs som obekväma av en person kan kännas helt perfekta för en annan. Men då undertecknads öron nog får anses vara tämligen normala kan det vara värt att prova hur bra Jays F-Five True Wireless passar innan köp.

Individuellt är också vad man tycker om de touchkontroller som Jays F-Five True Wireless är utrustade med. Vi tycker generellt sett (detta gäller även för Jays F-Five True Wireless) att de är för oprecisa och att det är alltför lätt att komma åt dem av misstag när man exempelvis stoppar i eller tar ur hörsnäckorna ur öronen.

Funktionsmässigt gör i alla fall touchkontrollerna på Jays F-Five True Wireless vad man kan förvänta sig. Man kan starta/pausa, hoppa fram eller tillbaka ett spår, ta emot/avsluta telefonsamtal och starta röstassistenten. Det går också att höja/sänka volymen, vilket är ett plus.

Däremot saknas både brusreducering och en dedikerad app till mobilen.

Mycket bra ljud

Glädjande nog imponerar Jays F-Five True Wireless rejält där det är som viktigast för ett par hörlurar, nämligen ljudmässigt. Ljudet är kraftfullt, rent och fylligt i alla register, med en överraskande bra bas. Bättre än hos många andra true wireless-lurar vi har testat.

Extra glädjande är att detta inte bara gäller när man lyssnar på musik, poddar, ljudböcker eller liknande, utan även vid telefonsamtal. Mikrofonen i Jays F-Five True Wireless är riktigt bra och vi upplever inga som helst störningar under telefonsamtalen under vårt testande. Personen i andra ändan av luren har aldrig några svårigheter att höra oss.

Däremot är batteritiden inte lika imponerande. Totalt (med laddningar i laddningsdosan) får man bara ut 16 timmars musikspelande, med upp till fyra timmars lyssnande per laddning, vilket är lite i lägsta laget.

Specifikationer

Produkt: Jays F-Five True Wireless
Testad: September 2020
Tillverkare/kontakt: Jays, jaysheadphones.se
Anslutningar: Bluetooth 5.0
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Nej
Aktiv brusreducering: Nej
Handsfree-funktion: Ja
Stöd för röststyrning: Ja (Siri och Google Assistent)
Färger: Svart
Vikt (två hörlurar): 9 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 35 gram
Storlek laddosa: 6,2 x 5,4 x 2,7 centimeter
Batteritid bara musik totalt: 16 timmar
Batteritid bara musik per laddning: 4 timmar
Räckvidd: Upp till 10 meter
Cirkapris: 800 kronor
Pris: Från 649 kronor på Prisjakt

Betyg: 4 av 5