Ungefär en gång om året kommer det en ny version av Android. Operativsystemet är som bekant det mest använda i våra smarta mobiltelefoner, och i oktober släpptes den senaste versionen. Den heter Android 12 och nyheterna handlar framför allt om två saker: Design och integritet.

Systemets nya design kallas för ”Material Design” och bjuder exempelvis på rundade hörn och tydligare menyer. De genvägar du får fram när du drar med fingret från överkant har exempelvis blivit större och mer lättanvända. Du har också fått nya genvägar för att styra prylarna i ett smart hem och för att betala med Google Pay.

Mer integritet

Android 12 kan också anpassa alla färger utifrån vilken bakgrundsbild du har valt, för att på så sätt ge telefonen ett mer enhetligt utseende. Även widget-hanteringen har förändrats, och du har fått en ny konversations-widget för att enklare hålla kontakt med dina vänner.

Under skalet finns också en del nytt. Du kan exempelvis börja spela ett spel som du laddar hem från Google Play Butik innan hela nedladdningen är klar. Det är också lättare att flytta över all information från en gammal till en ny telefon – även om du kör Iphone.

De viktigaste nyheterna handlar dock om integritet och säkerhet. En ny ikon visar när en app använder kameran eller mikrofonen – och med det nya verktyget Integritetsöversikt kan du se vilka appar som använder din information. Det går förstås också att förhindra detta.

Skaffa Android 12

Android 12 finns än så länge för ganska få mobiler, och det är inte självklart att just din mobil får en uppdatering. Vilka modeller som ska uppdateras bestäms helt och hållet av tillverkaren.

När och om din mobil är redo för en uppdatering så dyker det upp en avisering som uppmanar dig att uppdatera. Du kan ibland sätta igång uppdateringen själv i förväg. Så här gör du:

  1. Öppna mobilens inställningsmeny och gå till System, Avancerat, Systemuppdatering.
  2. Sök efter uppdateringar. Om det finns en Android 12-uppdatering väljer du Ladda ned och installera. Observera att den tar tid och kräver mycket datanedladdning.
  3. När uppdateringen är klar får du trycka på Starta om nu – eller vänta på att det sker per automatik.

Observera också att utseendet varierar lite mellan olika tillverkare. I våra exempel använder vi telefonen Google Pixel.


Utseende & funktioner

Android 12

Ändra bakgrund…

Vill du byta bakgrundsbild och anpassa mobilens utseende utifrån det? Öppna Inställningar och tryck på Bakgrund och utseende. Tryck på Ändra bakgrund och gör ditt val. Som synes kan du både välja bland dina egna bilder och bland många färdiga bakgrunder.


… och färger

Under avdelningen Bakgrund och utseende kan du även styra Androids färgval, och du kan ändra ikonernas utseende med hjälp av Ikoner med tema. Det går även att bestämma hur många ikoner som ska visas på startskärmen. Det här gör du genom att trycka på Apprutnät och välja något av de föreslagna valen


Hitta widgetar…

Precis som tidigare låter Android 12 dig använda så kallade ”widgetar”, alltså småprogram som ligger direkt på startskärmen. Det här kan exempelvis vara en aktuell väderprognos från SMHI eller en snabböversikt till din kalender.
Utseendet på widgethanteringen, och flera av Googles inbyggda widgetar, har dock förändrats en del. Du använder dem dock på samma sätt. Tryck bara på ett tomt utrymme på startskärmen och välj Widgetar.


Android 12

… och samla konversationer

En helt ny widget heter Konversationer, och den gör det lättare att hålla kontakt med dina nära vänner. Du kan nämligen välja att samla alla konversationer med en viss person direkt på startskärmen. Det här gör du genom att öppna widget-listan (som ovan) och leta upp den som heter Konversationer. Tryck länge för att lägga den på skärmen och välj sedan vilken person du vill skapa en genväg till. Du skapar alltså unika genvägar för varje person som du snabbt vill kunna hålla kontakt med.


Styr hemmet-prylarna

Har du smarta högtalare, uppkopplade lampor eller något liknande. Nu kommer du åt dem snabbt genom att svepa två gånger med fingret från skärmens överkant och välja Hemstyrning. I samma meny hittar du även nya knappar för att exempelvis betala med Google Pay – och det finns en ny avstängningsknapp för telefonen.


Ta bort onödiga appar

Många av oss har appar som vi inte använder på våra telefoner. I Android 12 blir dessa appar av med sina behörigheter med automatik. De kan inte heller skicka aviseringar och deras tillfällig filer tas bort för att frigöra lagringsutrymme. Allt som har försvunnit kommer dock tillbaka när du använder appen. För att se vilka appar det handlar om – och för att kunna radera en onödig app trycker du på Inställningar, Appar, Appar som inte används.


Android 12

Spara hela sidan

Androids skärmdumpar är i version 12 inte längre begränsade till det du för tillfället ser på din skärm. Om det finns mer information "nedanför" kan du även spara detta. Du tar bara en skärmdump som vanligt (i de flesta mobiler genom att trycka på knapparna och volym ned samtidigt). Om det finns mer att spara dyker alternativet Fånga mer upp. Tryck här så får du se hela sidan som en miniatyr. Med hjälp av markörerna kan du välja hur stor del du vill spara i din skärmdump.


Visa batteriförbrukning

Vilka appar är de största batterislukarna? Det här får du nu snabbt veta genom att välja Inställningar, Batteri, Batteriförbrukning.


Integritet & säkerhet

Android 12

Styr din integritet

Google har fått hård kritik för hur företaget hanterar den personliga integriteten, och som ett svar på detta får Android 12 en ny meny. Genom att trycka på Inställningar, Integritet hittar du en ny avdelning som samlar allt som handlar om hanteringen av dina personliga data.

Det handlar till exempelvis om vad som ska visas på låsskärmen och ifall lösenord ska fyllas i automatiskt. Du kan också trycka på Annonser och välja att ta bort funktionen Personliga annonspreferenser. Om du gör det anpassas inte längre annonserna utifrån dina intressen.

Mycket av det här är funktioner som även finns i äldre Android-versioner, men som nu samlas under en rubrik.


Fimpa kamera och mikrofon…

En sak som många tycker känns obehagligt med en smartphone är att mikrofonen och kameran kan ”övervaka oss” dygnet runt. I Android 12 går de här att stänga av helt och hållet. Öppna bara Inställningar, Integritet så kan trycka på reglaget till höger för att slå på och av Kameraåtkomst och Mikrofonåtkomst.


… och skaffa en genväg

Vill du ännu snabbare kunna stänga av mikrofon- och kameraåtkomst kan du svepa med fingret två gånger från skärmens ovankant så hittar du snabbknappar för Mikrofonåtkomst och Kameraåtkomst. Visas de inte trycker du på pennan nere till vänster och flyttar dessa uppåt – till det utrymme för ikoner som ska visas direkt.


Android 12

Skaffa bättre översikt

En intressant nyhet i Android 12 heter Integritetsöversikt. Funktionen visar vilka appar som exempelvis har använt kameran och mikrofonen det senaste dygnet. Du hittar den via Inställningar, Integritet, Integritetsöversikt.

Förutom att ge dig koll på vilka appar det handlar om kan du även stänga av deras tillgång härifrån. Peka bara på en kategori (exempelvis Kamera) och välj en app som visas så får du välja vad som ska tillåtas och blockeras.


Använd Behörighetshantering…

En annan ny funktion i integritetsavdelningen heter Behörighetshantering. Den gör på sätt och vis samma sak som Integritetsöversikt – men du är inte bunden till vad som har hänt det senaste dygnet. I stället väljer du en kategori (exempelvis Kamera) och klickar på en app. Nu kan du välja mellan Tillåt bara när appen används, Fråga varje gång eller Tillåt inte.


... och Android System Intelligence

Beroende på vilken telefon du har kan du även hitta funktionen Android System Intelligence under integritetsavsnittet. Här kan du rensa den data som används av Androids inbyggda artificiella intelligens, exempelvis de smarta förslag du får via tangentbordet.


Dölj din exakta plats

Smarta mobiler är numera nästan onödigt exakta när det gäller att visa vår exakta plats. Vill du låta vissa appar (exempelvis en dejtingapp) nöja sig med den ungefärliga platsen väljer du Inställningar, Plats. Tryck på appen och avaktikvera Använd exakt plats.


Räddaren i nödsituationen

Du har även i tidigare versioner kunna lägga in kontaktuppgifter vid nödsituationer (ice), men i Android 12 samlas all sådan information på samma plats. Öppna Inställningar, Säkerhet och nödsituationer så får du fylla i medicinsk information, nödkontakter, sos-larm och liknande.


Tillgänglighet

Android 12

Förstoringsglas för skärmen

För den som ser dåligt har Android 12 fått ett förstoringsglas. Välj Inställningar, Tillgänglighet, Förstoring. Genom att aktivera funktionen visas nu alltid en ny ikon längst ned till höger. Tryck på den för att förstora skärmen – och tryck igen för att återgå till normalläget.

Du kan förstås välja vilken del av skärmen som ska förstoras. Som standard kan du växla mellan helskärm och delar av skärmen, men om du alltid vill göra samma sak kan du ändra det via inställningsmenyn. Tryck bara på Förstoringstyp och gör ditt val.


Dimma ljuset mer

Tycker du att skärmen lyser för starkt – trots att du dragit ned den till ett minumum? Välj Inställningar, Tillgänglighet och slå på Extradimmat.


Fetare text

Vi har länge kunnat välja olika storlek på texten, men i Android 12 går det även att göra den fet. Det här gör att den blir lättare att läsa. Välj Inställningar, Tillgänglighet och välj Text och visning. Förutom samma val som tidigare kan du nu välja Fetstil.


Korrigera gråskalorna

För vissa synfel kan det hjälp att justera hur färgerna visas på skärmen. Det här har gått att göra även i äldre versioner av Android, men 12:an har fått nya inställningsmöjligheter. Du hittar dem via Inställningar, Tillgänglighet, Färgkorrigering.