Uppdatering (2021-09-14)

Android 12 kan släppas 4 oktober

Enligt dokument som XDA-developers tagit del av pekar mycket på att Google kommer publicera källkoden för Android 12 den 4:e oktober.

Förväntningen att detta kommer ske samtidigt som den stabila versionen av Android 12 också släpps till Pixel-mobiler. I alla baserat på tidigare Android-släpp.

När operativsystemet kan leta sig till övriga Android-mobiler är just nu okänt. Under vecka 36 släppte Google den femte och sista betan för Android 12 till Pixel-mobiler.

XDA påpekar dock att datumet kan komma att ändras eftersom Google än så länge inte sagt något officiellt gällande när Android 12 kommer släppas.

Uppdatering (2021-05-18):

Design- och integritetsfokus när Google släpper första Android 12-betan

Under utvecklarkonferensen Google I/O har den första publika betaversionen av Android 12 presenterats. Det ser kanske inte ut att bli den mest funktionsrika uppgraderingen för Googles mobiloperativ, men däremot den färgstarkaste. Genom hela gränssnittet går ny en helt ny design, kallad Material Design, som ska ge varje Android 12-enhet en personlig touch med färger, widgetar och animationer.

Att designa mobilupplevelsen efter tycker och smak sak vara enkelt, menar Google. Du kan exempelvis börja med att välja en bakgrundsbild. Android 12 extraherar sedan färgerna ur bilden, såväl dominanta som mer accentuerande inslag, och smäller på det överallt; i menyer, på webben och i appar. 

Android 12

Designen i Android 12 kan absolut inte anklagas för att vara speciellt blygsam. De exempelbilder som visas upp avslöjar exempelvis en enorm klockwidget som tar upp större plats än någonsin på låsskärmen. Det är mycket avrundade hörn och lekfullhet i formspråket, samtidigt som animationerna ska vara smidigare än någonsin, delvis tack vare att systemtjänsterna designats om för att ta färre resurser i anspråk. 

Android 12

Notifikationscentret har gjorts om för att bli mer "intuitivt", vilket också gäller menyn för snabbinställningar. Framför allt verkar det handla om störrre knappar vilket gör att du ser färre av dem. Här finns också nya snabbgenvägar till Google Pay och smarta hemmet-kontroller.

Android 12

Ännu mer integritet

Mindre iögonfallande men inte alls mindre viktiga är de nya integritetsinställningarna. Just användarnas rätt till ett mobilt privatliv har gått som en trendig våg den senaste tiden och kan knappast ses som någonting negativt. Apple har tagit på sig någon slags pionjärmössa i frågan, men nu följer Google efter med egna initiativ som ska ge användaren bättre kontroll över integriteten.

En helt ny vy ger användaren generöst med information om vilka appar som använder sig av potentiellt integritetskänsliga funktioner - och när detta sker. Vill du ha en fullständig lista över när mobilens mikrofon använts den senaste dagen så är detta bara en dutt bort, exempelvis. I Android 12 finns också, som tidigare aviserats, särskilda ikoner som i realtid visar när telefonens kamera eller mikforon används.

Android 12

Det ska också bli lättare att justera vissa app-tillåtelser i detalj. Exempelvis ska mobilappar som gapar efter din platsinformation kunna tvingas nöja sig med ungefärlig positionering. Google använder väder-appar som exempel då dessa faktiskt inte behöver veta vilken gata du befinner dig på, utan på sin höjd snarare i vilken stadsdel.

Utöver dessa nyheter lovar Google att mycket också händer "under huven" i Android 12 som syftar till att stärka såväl säkerhet som integritet. Man går inte in i mycket mer detalj än så, men lovar att dela med sig av fler exempel under de kommande månaderna. 

Mobilen i centrum

Den tredje "hörnstenen" i Googles presentation av Android 12 var ett pryl-ekosystem med telefonen i centrum. Google pysslar som bekant även med Chromebook, smarta hemmet och tv-mjukvara, och tanken är att de olika delarna av ditt prylbaserade liv lättare ska kunna skötas med din smartphone. Bland annat ska mobilen kunna användas bättre som fjärrkontroll för Android TV-enheter.

En Android 12-uppdaterad mobil ska också bli lättare att hantera direkt från en ansluten Chromebook-dator med nya Phone Hub. Satsningen påminner lite om Microsofts Din Telefon, som låter dig göra grundläggande mobilinställningar via ett gränssnitt i datorn, men också skicka sms och sortera bilder med mera.

Två andra nyheter som kan höja livskvalitén på detta område är ett utökat stöd för snabbparning via Bluetooth, som ska vara på väg till långt fler enheter än tidigare. Tack vare UWB-teknik ska det snart också gå att använda Android 12-mobilen som en bilnyckel. Har bilen dessutom nfc ska det vara så enkelt som att dutta mot bildörren med mobilen för att den ska låsas upp. Google jobbar för närvarande med BMW för att rulla ut funktionen, som väntas först till Pixel och Samsung-mobiler.

Den publika Android 12-betan görs tillgänglig i dag, företrädelsevis på Pixel-mobiler. Men även ett antal partnertillverkare väntas tillåta åtkomst till betan vid ett lite senare tillfälle. Exakt när startskottet för skarpa Android 12 går är som vanligt omöjligt att säga, och Google lovar fler funktioner under året.


Uppdatering 2021-04-26

“Extra dimmat” läge kommer till Android 12

Den senaste utvecklarförhandsvisningen av kommande Android 12 har ett nytt “extra dimmat” läge, rapporterar Mspoweruser.

Google själva skriver att läget är till för att dimma skärmen så den blir mer behaglig att läsa. Detta kan exempelvis vara användbart när den lägsta ljusstyrkan fortfarande är för ljus och när du använder mobilen i situationer med lite ljus, så som på natten eller i ett mörkt rum.

Läget går även att lägga till som genväg i snabbinställningarna eller göra till standarden för Android-enheten. Det är ännu oklart när och om läget kommer dyka upp i standardversionen av Android 12.

Uppdatering 2021-04-22

Ny förhandsversion av Android 12 - här är nyheterna

Nu har Google släppt en ny förhandsversion, DP3, av kommande Android 12. Detta är det sista stora släppet innan Android 12 sedan går in i beta, rapporterar Android Police.

Utöver uppdateringar som främst riktas till utvecklare innehåller DP3 en omdesignad appstart som ger en automatisk splash screen när appar startas, automatiskt stöd för mörkt tema, justerade samtalsnotifikationer för vissa appar och nya tillstånd för vissa typer av appar, så som tredjeparts klockor, vars larm tidigare inte fungerat som de ska.

Fler appar ska nu också få tillgång till mobilkamerans specialfunktioner så som natt- och porträttläge.

DP3 finns just nu tillgänglig för Pixel 5, 4 och 3-mobiler.

Uppdatering 2021-03-18

Google visar upp enhandsläget

Vi har tidigare rapporterat om hur Google verkade ha en funktion i Android 12 som gör det enklare att använda en stor telefon med enhandsfattning. Nu kan utvecklare vara med och testa funktionen, rapporterar 9 to 5 Google.

Enhandsläget ingår nämligen i den andra betaversionen av systemet som nu har släppts till utvecklare. Den är avstängd som standard i betaversionen men kan aktiveras bland inställningarna för geststyrning.

Android 12 enhandsläge

Enligt 9 to 5 Google liknar den hur Apples IOS länge har kunnat krympas med en funktion som kallas reachability eller ”lätt att nå” på svenska. För att byta till enhandsläget sveper du nedåt nära botten av skärmen.

Förutom att aktivera funktionen finns ytterligare två inställningar, en som stänger av funktionen automatiskt när du växlar till en annan app, och en som gör det efter en viss tid (4, 8 eller 12 sekunder).

Uppdatering 2021-02-18

Nu har Google släppt utvecklarbetan av Android 12

Google har nu släppt utvecklarbetan av Android 12, rapporterar The Verge. Betan är än så länge tillgänglig för Pixel 3-mobiler eller senare och behöver installeras manuellt.

Utvecklarbetan av Android 12 kommer med ett transkodningslager som gör att videoformatet HEVC nu även fungerar i appar inte har stöd för formatet. Android 12 har också stöd för spatialljud, MPEG-H och har optimiserats för upp till 24 ljudkanaler. Det ska också bli lättare för utvecklare att knyta vibrationseffekter till ljudet. Ett nytt API ska också göra det lättare att flytta olika typer av innehåll och media mellan olika appar.

I vanlig ordning bjuder utvecklarbetan inte på några större utseendeförändringar. Dessa brukar istället sparas till konsumentversionen som förväntas släppas senare i år. Dock innehåller betan några mindre förändringar till användargränssnittet för notifikationer som enligt Google nu ska vara mer modernt, funktionellt och lätt att använda. Det ska också gå att lämna appars fullskärmslägen med bara en gest.

Google säger att en offentlig beta av Android 12 kommer bli tillgänglig senare i år. En återkommande gissning är att det kan bli någon gång till sommaren.

Uppdatering 2021-02-16

Android 12 kan få enhandsläge

I takt med att mobiler blivit allt större har kritiken kommit från flera håll att de också blivit svårare att använda med en hand.

Nu verkar det som att Google arbetar för att åtgärda detta med ett nytt “enhandsläge” som ska krympa ner innehållet på skärmen vertikalt och göra det mer lättillgängligt för en hand, rapporterar 9 to 5 Google. Enhandsläget skulle kunna få premiär i samband med kommande Android 12.

Användare sägs kunna aktivera läget med en gest, såsom ett dra diagonalt från skärmens nedre hörn. Läget skulle därefter kunna avaktiveras genom en liknande gest eller att du trycker utanför den nedkrympta skärmen eller att läget är på en timer. Läget sägs också försvinna när användaren växlar mellan appar eller tar fram tangentbordet.

Justeringar för utseende och aktivering kan dock komma att skilja sig åt mellan olika mobiltillverkare.

Uppdatering 2021-02-11

Påstådd Android 12-läcka påminner starkt om IOS

XDA Developers har fått tag i vad sajten påstår är utkastet av ett dokument som Google gjort för att summera de kommande förändringarna i Android 12.

Bland bilderna som utkastet innehåller finns tecken som tyder på att Google kanske hämtat en del inspiration från Apples IOS. 

android 12 läcka 1
Foto: XDA-Developers / IDG

Android visar nu likt IOS 14 en liten prick om en app aktivit använder mikronen eller kameran.

android 12 läcka 2
Foto: XDA-Developers / IDG

Det finns också nya privatlivsinställningar där, olikt IOS 14, också kan stänga av mikrofonen eller kameran helt.

android 12 läcka 13
Foto: XDA-Developers / IDG

Det verkar också som Google jobbar på ett nytt widget-system i Android 12, inte helt olikt det som syns i IOS 14, med rundade kanter och mer luftig design. 

Android 12 läcka 4
Foto: XDA-Developers / IDG

Android 12 sägs också göra om snabbinställningarna med mer fyrkantiga ikoner samt färre ikoner per rad.

Märk väl att ingen av dessa förändringar behöver dyka upp i slutversionen av Android 12.

Uppdatering 2021-01-21

Wifi-delning kan bli smidigare i Android 12

Android 12 kan göra det enklare för användare att dela med sig av sitt wifi-lösenord, rapporterar XDA Developers.

Den nya wifi-delningen sägs dyka upp som en egen delningsknapp på operativsystemet som kan gör att användare kan dela sitt lösenord med vem de vill i närheten. Funktionen ska inte kräva någon fysisk kontakt eller skanning.

I dagsläget behöver Android-användare skanna en QR-kod genom “Wifi Easy Connect”-protokollet för att dela med sig av sitt wifi-lösenord.

Den första förhandsversionen av Android 12 förväntas släppas någon gång nästa månad. Det är dock oklart om den smidigare wifi-delningen kommer dyka upp där eller i en senare förhandsversion.

Uppdatering 2020-09-29

Android 12 ska göra det lättare att använda andra appbutiker

Google säger att de efter respons från utvecklare nu kommer ändra på sina policyer för att göra det lättare för användare att använda andra appbutiker via Android. Detta samtidigt som Google lovar att inte tumma på säkerheten, skriver företaget i ett blogginlägg. 

Mer detaljer än så har Google inte givit för tillfället. Företaget lovar i stället att berätta mer längre fram. Sedan tidigare är det möjligt att installera appar på Android via tredjepartsbutiker så som Samsungs Galaxy Store.

Märk väl att detta inte innebär att Google ändrar på reglerna för att erbjuda köp i appar som laddas ner via Google Play. Där måste alla utvecklare som säljer digitala produkter fortfarande använda sig av Google Plays betalsystem. Detta faktum är också är vad Googles (och Apples) pågående konflikt med Fortnite-utvecklaren Epic Games handlar om.

Läs också: Apple One kommer fungera med skilda Icloud- och butikskonton