Efter att i princip alla andra stora mobiltillverkare hoppat på 5g-tåget är det nu dags för Nokias första 5g-mobil. Det kan kännas lite märkligt, då Nokia är en av ledarna inom 5g-utveckling. Men man ska komma ihåg att det är inte Nokia som gör Nokia-mobiler, utan ett annat finskt företag som heter HMD, och de har inte på länge släppt någon mobil i riktig premiumklass, där 5g först introducerats.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Nokia 8.3 är en genomgående väl godkänd telefon, fast den har en del egenheter som gör att den kan passa sämre för vissa användare, som dess stora nått och höga vikt. Tyvärr har den inte riktigt de kvaliteter och egenskaper vi hoppats på med tanke på prislappen, och många konkurrenter är likvärdiga men billigare, eller erbjuder mer för samma slant.

Positivt

  • Goda mellanklassprestanda.
  • Snygg skärm för film.
  • Kompetent kamera.
  • Rent system och Android One.

Negativt

  • Kan vara obekvämt stor.
  • Plastig känsla.
  • Mono-högtalare.
  • På tok för dyr för vad du får.

Testad produkt: Nokia 8.3
Pris: 6 490 kr (6/64 GB) hos Proshop, Från 7 145 kr (8/128 GB) hos Prisjakt.

Nokia 8.3 är inte heller något maxat flaggskepp, men det är den just nu vassaste Nokia-mobilen. Den är byggd på en Snapdragon 765G-systemkrets och har ett pris på 6 490 kronor för grundmodellen med 64 GB lagring. Den vi fått in för test är en lite dyrare 128 GB-modell. Den kostar 7 490 kronor. Men det kan det vara värt då vi även får 8 GB ram-minne istället för 6 GB.

Prestanda från Snapdragon 765G är riktigt bra för problemfri operation i nästan alla situationer. Vi kan både surfa smidigt, navigera, köra tunga kontorsappar, spela de allra flesta spel och har en rapp upplevelse i allt från kamera till gränssnittshantering. Då det som alltid i Nokia-mobiler är rent Android-gränssnitt är det inte mycket extra för processor och grafik att göra där.

Rent system, med ett undantag

Precis som i de flesta Nokia-lurar är det en Android One-mobil, och vi får därför gott om utlovade framtida uppdateringar. Två år av nya Android-versioner är garanterade, liksom snabba säkerhetsuppdateringar. HMD lämnar också två års garanti på telefonen, vilket är generösare än de vanliga ett åren som nästan all konsumentelektronik har.

Nokia 8.3 framsida
Nokia 8.3 är allt annat än en liten telefon.

Hundra procent rent är det dock inte i systemet. Av någon anledning får vi Netflix och en Amazon-app förinstallerade, och till skillnad från många Android-mobiler på senare tid kan vi inte välja bort detta i konfigurationen, utan får avinstallera dem manuellt i efterhand. Det är inget stort klagomål, men då Nokia hittills varit en bloatware-fri oas känns det lite fånigt. Utöver det får vi en support-app och Nokias kamera-app. Annars ser allt ut att komma från Google.

Det här är en telefon med stor skärm på 6,81 tum och därmed också stora mått. Den har ett blankt, blåskimrande chassi med bakstycke i plast, men med fin premiumkänsla. Den är dock en magnet för fingeravtryck och damm. Mitt baktill sitter en snyggt infattad rund kamerapuck som ger telefonen en distinkt egen look.

Smart knapp och snygg men seg skärm

Fingeravtrycksläsare sitter varken i ryggen eller under skärmen utan i på-knappen på ena sidan. Den fungerar bra men kan vara lite opraktisk att komma åt beroende på hur du håller din telefon. För övrigt har vi en extraknapp på telefonen, en direktknapp för Google Assistent, precis som på de flesta Nokia-mobiler.

Den breda luren kan vara lite väl mycket att greppa för många användare, men har du inga problem med det belönas du med en riktigt maffig skärm med fina egenskaper framför allt för filmvisning. Nokias kallar det för en ”Pure Display”-skärm men i själva verket är det en ips-panel, och Pure Display är en mjukvarulösning för automatisk bildförbättring som optimerar inställningar och även skalar upp sdr-film till hdr. Eller i alla fall ger en hdr-liknande upplevelse.

Den sköter för det mesta jobbet riktigt snyggt, och med fin färgbalans för övrigt i skärmen är den riktigt njutbar att titta på film med… om vi inte just avinstallerat Netflix. Men det är ju lätt åtgärdat. Skärmen har dock inget stöd för högre bildfrekvens än 60 Hz. Det hade varit ett stort plus i kanten, då det är något som både kommit på flaggskepp och enstaka bra mellanklassmobiler som Nokia 8.3 konkurrerar med.

Nokia 8.3
Mörkt glänsande baksidan är riktigt snygg, så länge den är välputsad.

Ljud som missar målet

Tyvärr är inte ljudet lika bra som bilden. Nokia 8.3 har en rätt så alldaglig monohögtalare i botten, som varken levererar rätta detaljeringen i diskant och mellanregister eller särskilt påtaglig bas. Det är absolut inte dåligt, men rätt så genomsnittligt. Och bara i mono. Det är synd när skärmen är så trevlig för just media.

Systemet har bra automatisk ljudförbättringsfunktion i bakgrunden, så med hörlurar låter det desto trevligare. Men vi kan inte göra manuella justeringar för till exempel equalizer. För samtal gillar vi ljudbilden bättre, då högtalaren för det i öronhöjd har en behaglig ton för röståtergivning.

Med stor ips-skärm förväntar vi oss inga underverk vad gäller batteritiden. Nokia 8.3 klarar sig hyfsat bra tack vare stort batteri på 4 500 mAh, men det är uppenbart att en ips-skärm med god om än inte extremt hög ljusstyrka och stor yta tar ut sin rätt.

Vi kan strömma film i ett halvt dygn, och dämpar vi ljusstyrkan och ägnar oss åt mer blandad användning, webbsurf, samtal och sociala appar, räcker batteriet i ytterligare några timmar. Det är dugligt snabbladdat med en medföljande laddare på 18 Watt. Om den stödjer högre effekter än så hittar vi inga uppgifter om.

Hög mellanklass på kameran

Är det något som drar lite extra energi är det kameran. Den består av en uppsättning på fyra linser baktill, med en 64 megapixels huvudkamera som tar skarpa, snygga foton med fin lyster i färgerna utan att de för den delen blir övermättade.

Nokia 8.3 kamera
Högupplöst huvudkamera, extra vidvinkel och liten makrokamera är en allt vanligare kombination i mellanklass. Den fjärde linsen i Nokia 8.3 är för en stödkamera för djupseende.

Kameran hanterar utomhusljus briljant, kvällar och inomhusljus klarar den också stabilt, men riktigt mörka miljöer resulterar i kraftigt reducerad dynamik och bleka färger. Normalt tar den nersamplade 16-megapixelbilder, men i appens pro-läge kan du välja att spara i full upplösning. Men du tappar då viss bildstabilisering.

Övriga kameror är en riktigt lyckad 16 megapixels vidvinkelkamera med automatisk linskorrigering som hör till de bättre i branschen, en makrokamera på 2 megapixel och en extrasensor för att hjälpa till med djupseende. Optisk zoom får du klara dig utan, men för enkel inzoomning upp till 2x eller kanske 3x gör huvudsensorn ett bra jobb. Mer än så och det blir snabbt oskarpt.

Nokia ska också ha jobbat på att få till extra bra videofilmning, och vi får i filmläge både stabil skakreducering och bra vindljudsfilter för mikrofonen. Du kan filma i 21:9 i 4k och 24 fps för rätta biokänslan.

Spelar i fel division

Nokia 8.3 är en stabil och väl godkänd telefon på flera sätt, det finns småsaker vi stör oss på och enstaka egenskaper vi hade hoppats på, men ingenting som direkt diskvalificerar den. Den får ändå svårt att hävda sig i konkurrensen. Den stora elefanten i rummet är nämligen prislappen.

Den har prestanda, uppkoppling, kameror och konstruktion i klass med till exempel Motorola Moto G Plus 5G, Motorola Edge, Xiaomi Mi 10 Lite, Samsung Galaxy A5 5G och Oneplus Nord. De har alla en del fördelar och en del nackdelar jämfört med Nokia 8.3, men i stora drag är de likvärdigt bra telefoner. Med skillnaden att de är betydligt billigare.

Nokia 8.3

För de 7 490 kronor du får betala för en Nokia 8.3 av bättre modellen med extra ram-minne och lagring, får du till exempel en Oneplus 8 med samma minneskonfiguration. Den har bättre skärm, ljud, batteritid, prestanda och är ett riktigt premiumbygge. Även andra mobiler i lägre premiumklass finns att få till liknande priser. Varför du då ska ha en Nokia 8.3 blir ett mysterium.

Specifikationer                           

Produktnamn: Nokia 8.3
Testad: September 2020
Tillverkare / kontakt: HMD / Nokia
Systemkrets: Snapdragon 765G
Processor: Kryo 475 Prime 2,4 GHz + Kryo 475 Gold 2,2 GHz + 6 st Kryo 475 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 620
Minne: 6/8 GB
Lagring: 64/128 GB, plats för mikro sd upp till 512 GB
Bildskärm: 6,81 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter
Kameror: 64 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 24 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, Android One
Batteri: 4 500 mAh, 12h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 15h 20min blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 17.2 x 7,85 x 0,9 cm
Vikt: 220 gram
Rek. pris: 6 490 kr (6/64 GB), 7 490 kr (8/128 GB)
Pris: 6 490 kr (6/64 GB) hos Proshop, Från 7 145 kr (8/128 GB) hos Prisjakt.

Prestanda

Mätt på Nokia 8.3 med 8 GB ram/128 GB lagring
Antutu Benchmark: 288 487 poäng
Geekbench 5: 1 567 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 216 poäng
Androbench, lagring: 932,81 MB/s

Betyg: 3 av 5